Google stoppar kritiserad biljettsajt

Google stoppar biljettsajten Viagogo efter massiv kritik mot företaget, som anklagas för att lura konsumenter.

Viagogo kan inte längre köpa sig till en placering högst upp i Googles sökresultat. 

Foto:viktorcap@gmail.com

Viagogo säljer andrahandsbiljetter till konserter och andra evenemang, till priser som ofta vida överstiger de ursprungliga. Konsumenter har också vittnat om att de köpt biljetter som visat sig vara falska och att samma biljetter sålts till flera personer, vilket resulterat i att den av köparna som anländer sist inte kommer in på konserten hen betalat för eftersom biljetten redan registrerats.

Biljetter kan kosta tusentals kronor, även till evenemang som inte är slutsålda och där det i själva verket går att få biljetter för några hundra.

Nu har Google GOOGL +1,35% Dagens utveckling tagit beslutet att omedelbart stoppa Viagogo från möjligheten att betala för sökresultat, skriver brittiska The Guardian. Det innebär att sajten nu hamnat en bra bit ner i listan när någon söker efter biljetter.

Googles beslut välkomnas av konsumentgrupper och även av politiker i Storbritannien, där Viagogo riskerar en rättslig process för att ha brutit mot marknadsreglerna.

Även svenska Konsumentverket har tagit emot ett många klagomål och satte för en tid sedan upp företaget på sin varningslista. 

Eftersom Viagogo har betalat för att hamna högst i sökresultatet på Googles sajt har konsumenter uppfattat sajten som en officiell plats för biljetter, även till konserter med artister som i själva verket fördömt sajten. En av dem är Ed Sheeran, som ilsknade till efter att Viagogo sålt ogiltiga biljetter till hans turné.

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?