1515
Annons

Google stoppar kritiserad biljettsajt

Google stoppar biljettsajten Viagogo efter massiv kritik mot företaget, som anklagas för att lura konsumenter.

Viagogo kan inte längre köpa sig till en placering högst upp i Googles sökresultat. 

Foto:viktorcap@gmail.com

Viagogo säljer andrahandsbiljetter till konserter och andra evenemang, till priser som ofta vida överstiger de ursprungliga. Konsumenter har också vittnat om att de köpt biljetter som visat sig vara falska och att samma biljetter sålts till flera personer, vilket resulterat i att den av köparna som anländer sist inte kommer in på konserten hen betalat för eftersom biljetten redan registrerats.

Biljetter kan kosta tusentals kronor, även till evenemang som inte är slutsålda och där det i själva verket går att få biljetter för några hundra.

Nu har Google tagit beslutet att omedelbart stoppa Viagogo från möjligheten att betala för sökresultat, skriver brittiska The Guardian. Det innebär att sajten nu hamnat en bra bit ner i listan när någon söker efter biljetter.

Googles beslut välkomnas av konsumentgrupper och även av politiker i Storbritannien, där Viagogo riskerar en rättslig process för att ha brutit mot marknadsreglerna.

Även svenska Konsumentverket har tagit emot ett många klagomål och satte för en tid sedan upp företaget på sin varningslista. 

Eftersom Viagogo har betalat för att hamna högst i sökresultatet på Googles sajt har konsumenter uppfattat sajten som en officiell plats för biljetter, även till konserter med artister som i själva verket fördömt sajten. En av dem är Ed Sheeran, som ilsknade till efter att Viagogo sålt ogiltiga biljetter till hans turné.

 

 


Securitas förlorar miljonkontrakt efter mutmisstankar

Misstankarna om korruption skadar Securitas ekonomiskt. Efter SVT:s avslöjande häver Malmö Stad ett avtal värt fem miljoner kronor årligen. Uppgifter om att Securitas mutat sig till avtalet aktualiserar nu frågan om skadestånd till drabbade konkurrenter.

”Vi kände direkt att det här inte gått rätt till”, säger Jonas Nordborg, ägare till GdR Security Group AB.

Foto:Henrik Montgomery/TT
Foto:Johan Nilsson, Henrik Montgomery

Våren 2021 vände Malmö Stad sig till säkerhetsbranschen för att köpa bevakningstjänster till det brottsdrabbade området runt Möllevångstorget.

Två av branschens jättar, Avarn Security AB och Securitas Sverige AB, lämnade offert tillsammans med lokala GdR Security Group AB.

Vinnare blev Securitas. 

”Det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet baserat på bästa förhållandet mellan pris och kvalitet”, löd kommunens motivering.

Men nu framkommer uppgifter om att upphandlingen ska ha varit riggad. Enligt SVT:s ”Uppdrag granskning” fick Securitas information under bordet inifrån kommunhuset. Följden ska ha blivit att Avarn och GdR var chanslösa redan från start.

Som tack för hjälpen bjöd Securitas, enligt SVT, två av Malmö Stads tjänstemän på en privat resa till London. Detta har, som Di tidigare berättat, lett till att såväl två av kommunens tjänstemän som två Securitas-chefer har tvingats lämnat sina tjänster. Dessutom har en brottsutredning dragits igång vid Åklagarmyndighetens riksenhet mot korruption.

Nu står det också klar att härvan kommer att kosta Securitas pengar. Malmö Stad avslutar sitt samarbete med bolaget och meddelar att man från och med i höst inte tänker köpa in fler bevakningstjänster.

”I den situation som uppstått utnyttjar vi vår möjlighet att inte förlänga avtalet. Det handlar om ett avtal på cirka fem miljoner kronor per år”, berättar Malmö Stads upphandlingschef Gabriella Manieri.

Enligt Securitas avbryts samarbetet på bolagets initiativ.

”Vi vill inte att det ska finnas några tveksamheter kring något avtal vi ingår och bad därför Malmö Stad att göra om upphandlingen. Om det innebär att vi förlorar den intäkten har det i sammanhanget mindre betydelse”, säger Carl Dahlén, vd, Securitas Sverige.

Skulle rättsväsendet komma fram till att Securitas vunnit upphandlingen med olagliga metoder kan Avarn och GdR eventuellt ha rätt till skadestånd. Lagen om offentlig upphandling, LOU, ger i vissa fall rätt till kompensation för utebliven vinst.

”Det är inget vi har tittat på än. I så fall måste vi ha mer information”, fortsätter Gabriella Manieri.

GdR:s ägare Jonas Nordborg säger till Di att han vill utreda möjligheterna att driva en skadeståndsprocess.

”Faktum är att vi klagade på upphandlingen redan när den gjordes. Vi kände direkt att det här inte gått rätt till.”

Anledningen ska ha varit att GdR lämnade ett markant lägre pris än Securitas, men att det sistnämnda bolaget fick tillgodoräkna sig ett betydande så kallat ”mervärdesavdrag”.

”Det var det som gjorde att de plötsligt blev billigast, inte att deras vakter hade en lägre timpeng. Dessutom visade det sig att Securitas inte heller behövde ha så stor personalstyrka på plats vid Möllevångstorget som det stod i avtalet. Men någon förklaring till detta har vi inte fått”, hävdar Jonas Nordborg.

Upphandlingschef Gabriella Manieri försvarar avtalet men hänvisar i övrigt till Malmö Stads säkerhetschef Ulf Nilsson. Di har sökt den sistnämnde utan resultat.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?