1515

Google investerar miljarder i kommersiell kvantdator – färdigutvecklad 2029

Techkonglomeratet Google planerar att investera flera miljarder dollar i utvecklingen av en högkomplex kvantdator som ska vara redo för kommersiellt bruk år 2029.

Foto:Most Photos

Kvantdatorn ska klara av att utföra korrekta storskaliga beräkningar som ska komma så väl affärsliv som forskning till gagn, säger Googles GOOGL +1,42% Dagens utveckling forskningschef på området, Hartmut Neven, till Wall Street Journal i samband med Googles virtuella utvecklarkongress på tisdagen.

Hartmut Neven ansvarar för Googles utvecklingsprogram ”Quantum AI” i Kalifornien, där faciliteter nyligen utvidgats för att tillägna programmet mer resurser och bättre förutsättningar.

”Vi befinner oss i en brytningstid, har huvudnycklarna i handen och vet hur vi ska göra. Färdplanen är utritad”, sade Hertmut Neven, som har forskat på kvantberäkningar hos Google sedan 2006. 

Googles vd Sundar Pichai introducerade bolagets Quantum AI-utvecklingsfaciliteter i Santa Barbara på tisdagen vid den årliga utvecklarkonferensen.

”Kvantberäkning representerar en grundläggande förändring, eftersom den nyttjar kvantmekanikens egenskaper och ger oss den bästa möjligheten att förstå vår omvärld”, sade Sundar Pichai vid den virtuella konferensen.

Google har som ett av flera storbolag investerat i den framväxande teknologin i flera år. Bolaget är vid sidan av IBM, D-Wave Systems och Honeywell i framkant av utvecklingen. IBM:s motsvarande utvecklingsenhet som den som hos Google styrs av Hartmut Neven har nyligen pekat mot 2023 som en viktig brytpunkt där kvantdatorernas felmarginal minskat exponentiellt genom programvara, och där hårdvaran i sig inte blir den främsta betydande faktorn för beräkningskapacitetens utveckling. Målet är att kvantdatorer ska lösa beräkningsproblem flera miljoner gånger snabbare än en vanlig dator. Nyttjandet av kvantfysik för beräkning spås ha potential att ge precisa sannolikhetslösningar i realtid.

Till skillnad från traditionella datorer lagrar kvantdatorn inte information som ettor och nollor, utan som så kallade qubits. En qubit lagrar i sin tur data i ett kvanttillstånd – en komplex blandning av det binära tillståndet ett och noll.

Användningsområden som Google hoppas kunna erbjuda andra företag över molntjänst består av energieffektivisering av batterier och flera andra klimatområden samt för att snabba på utvecklingen av självlärande algoritmer som ligger bakom artificiell intelligens och smart maskinvara.

För att detta ska fulländas krävs en kvantdator med åtminstone 1 miljon qubits kapacitet. I nuläget har Googles system 100 qubit.

Innovationstakten inom kvantberäkning har dock accelererat snabbt. De senaste fem årens utveckling överträffar de senaste tre decennierna, enligt Chirag Dekate, vice vd-analytiker vid analysfirman Gartner. 

En av de främsta svårigheterna i den extrema komplexitet som ligger bakom kvantdatorn är att översätta traditionella algoritmer till i kvantbaserade algoritmer, sade han i en intervju med tidningen. 

”Initiativen är i sig utmanande och risken för att vägkartan glider iväg är hög”, sade han.

År 2025 förväntas nästan 40 procent av de globala storföretagen att ha startat kvantberäkningsinitiativ, enligt Gartner.


Innehåll från Nimway från SonyAnnons

Intuitiv FM-lösning från Sony effektiviserar arbetsplatsen

I takt med att fler och fler återvänder till kontorsarbete i olika former blir det allt viktigare att ha flexibla och tillgängliga FM-assistentverktyg på plats. Sonys FM-lösning Nimway erbjuder information, bokning och översikt av mötes- och arbetsytor, vilket också förenklar social distansiering.

– Nimway ger ökad flexibilitet och effektivitet och sparar därmed både tid och pengar, berättar affärsområdeschef Lars-Gunnar Lundgren på Nimway från Sony.

Behovet av flexibla FM-lösningar har under det senaste årets pandemi varit större än någonsin och de flesta är överens om att efterfrågan bara kommer att öka då de så kallade hybridkontoren blir allt mer populära. Detta ställer dock höga krav på de verktyg som används.

– Nimway är en komplett lösning för den moderna arbetsplatsen. Den fungerar som din personliga assistent under hela arbetsdagen och eliminerar många annars tidskrävande arbetsuppgifter, såsom att hitta vägen till mötesrum, hitta kollegor eller hitta ett ledigt skrivbord, säger Lars-Gunnar.

Nimway vidareutvecklas kontinuerligt och utgör idag en avancerad helhetslösning. Nimway tillhandahåller också nödvändig hårdvara, såsom sensorer i mötesrum och under skrivbord eller skärmar utanför. 

– Nimway utgår från mobilappar för Android och iOS, rumspaneler och digitala planritningar. Det kan anslutas till alla standardkalendersystem, till exempel Office 365, Exchange och Google Suite. 

Kräver ingen träning

Denna flexibilitet i kombination med verktygets omfattande funktionsutbud har resulterat i att Nimway utvecklats till en världsledande tjänst i ett kraftigt växande segment. Genom sitt intuitiva och smidiga gränssnitt och smarta digitala funktioner förenklar Nimway de flesta logistiska utmaningar på kontoret. 

Anpassar kontoret till dina anställda, inte tvärtom

Nimway handlar om att hjälpa företag att anpassa arbetsplatsen till sina anställda, inte tvärtom. Att spendera mindre tid på meta-arbete (jobb man gör innan man kan börja jobba) innebär att anställda har mer tid och energi att spendera på det produktiva, kreativa arbetet som verkligen ger mervärde till verksamheten. De upplever mindre frustration, spontana möten ökar, liksom möjligheterna till mer korspollinering mellan avdelningar. På många sätt bidrar Nimway till en bättre atmosfär på jobbet. Och det bidrar till bättre business.

– När du väljer Nimway hanterar vi allt från installation till justeringar, driftsättning, övervakning och support. Systemet kräver minimal förvaltning och användarna behöver därför ingen som helst träning; man bara laddar ner appen och kör igång, avslutar Lars-Gunnar.

Läs mer om Nimway här 

 

Mer från Nimway från Sony

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nimway från Sony och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?