Google får böta 24 miljarder

EU-kommissionen dömde Google på tisdagen till 2,42 miljarder euro, motsvarande ca. 23,7 miljarder kronor, i böter för brott mot EU:s konkurrensregler.

Google har missbrukat sin dominerande marknadsställning inom sökmotorer för att ge olagliga fördelar för sin egen jämförande shoppingtjänst.

Bild:Matt Rourke/TT

Det tillkännagav kommissionen i ett pressmeddelande på tisdagen.

Google måste sluta med detta beteende inom 90 dagar. Annars tillkommer böter på upp till 5 procent av den dagliga världsomsättningen för Googles moderbolag, Alphabet.

"Googles strategi för jämförande shoppingtjänst var inte bara att locka till sig kunder genom att göra sin produkt bättre än konkurrenterna", sade EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i ett uttalande.

Sälj fakturan till bäst pris. Starta ansökan här (extern tjänst)

"I stället missbrukade Google sin dominerande marknadsställning som sökmotor för att gynna sin egen tjänst i sökresultaten, och degradera konkurrenternas", fortsatte hon.

Google Shopping (tidigare kallat Froogle och Google Product Search) tillåter kunder att jämföra varor och priser på nätet, och hitta fördelaktiga erbjudanden, inklusive på Amazon och eBay.

Sedan Google inledde sin regelvidriga verksamhet har trafiken för Googles tjänst ökat 45 gånger i Storbritannien, 35 gånger i Tyskland, 19 gånger i Frankrike, 29 gånger i Nederländerna, 17 gånger i SPanien och 14 gånger i Italien.

Konkurrenternas trafik har minskat avsevärt. Kommissionens undersökning fann exempel på nedgångar mellan 80 och 92 procent i Storbritannien, Tyskland och Frankrike.

Bötesbeloppet tar hänsyn till varaktigheten av konkurrensbrottet och skadan som har uppkommit.

Det är upp till Google att förklara hur man kommer att lösa kommissionens krav på likabehandling av konkurrerande shoppingtjänster.

Google kan också stämmas på skadestånd av privatpersoner och företag som har lidit skada av Googles agerande.

Förutom tisdagens beslut är Google inblandat i två separata konkurrensärenden, där kommissionen redan har dragit den preliminära slutsatsen att Google har missbrukat sin dominerande marknadsställning.

Det ena fallet gäller Androids operativsystem, där kommissionen anser att Google har hämmat valmöjligheter och innovation i en mängd mobilappar och tjänster.

Det andra fallet gäller AdSense, där kommissionen anser att Google har minskat valmöjligheterna genom att hindra tredje parts webbsajter från att visa sökannonser från Googles konkurrenter.


Mer om EU:s miljarddom mot Google i senaste Digitalpodden:

http://embed.acast.com/digitalpodden/eu-smiljardkravpagoogle-kinneviksnyavdochsexskandalibinarycapital

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Red HatAnnons

Tänk om och tänk rätt kring digitaliseringsresan

En lyckad digitalisering av verksamheten handlar om mer än bara teknologi. Det handlar om tre delar - teknik, arbetssätt och människor. Verksamhetsnyttan kommer till den som lyckas balansera dessa tre och skapa en gemensam förståelse om visionen framåt. Digitalisering är just en resa som inkluderar dina medarbetare – använd deras kunskap och erfarenheten för en bra start.

Red Hat är uppvuxna i open source-världen där öppenhet och samarbete är grunden till framgången. Att öppet samarbeta och dela med sig av sina idéer och lösningar driver utvecklingen snabbare framåt. Det är också här digitalisering och open source skapar positiva synergier - framgångsfaktorerna för digitalisering är desamma. För att lösa dagens komplexa utmaningar med automation och hybrida lösningar (system som automatiskt skalar ut i molnet vid behov) och förvaltning av applikationer som stödjer detta måste det finnas en stabil, säker IT-plattform att växa med.

– Vi gör teknologi på ett bättre sätt som ständigt utvecklas och vi vill tillgängliggöra den för alla, därför är öppenhet och samarbete en nyckel för oss. Vi är här för att se till att företag ges möjlighet att dra nytta av detta och samtidigt förstå hur det ska appliceras på sin verksamhet både nu och i framtiden, säger Jonas Jonsson, CTO Red Hat Nordics.

Teknologi som hela tiden ligger i framkant 

Många företag som ska digitalisera lägger stor vikt vid sin teknikinvestering, ibland finns en övertro på att tekniken ska lösa alla problem. Att arbetsprocesser och medarbetarnas engagemang är lika viktiga för att investeringen ska nå sin fulla potential glöms ofta bort. 

– Vi hjälper företag med alla delar i digitaliseringen, även om vi oftast först blir kontaktade för att man behöver en säker, stabil och framtidssäkrad IT plattform.  Behoven ändras snabbare idag och nu söker man flexibilitet och kostnadseffektivitet, man frågar sig ofta - ska vi gå ”all-in” med en leverantör eller behålla kontrollen själva. När den digitala utvecklingen är transparent och öppen skapas engagemang och samarbete som är avgörande för en lyckad digitaliseringsresa, säger Jonas Jonsson.

En lyckad digital transformation med Open Innovation Lab

Framgången ligger i de förbättringarna man skapar, i effektivitet, relevans för sina kunder och bättre arbetsprocesser. Jonas berättar hur viktigt det är att den nya digitala tekniken, arbetssättet och de nya processerna faktiskt förankras och förstås av medarbetarna. För att skapa en god grund till det startades Open Innovation Lab, där en kund lär sig ett nytt arbetssätt med senaste tekniken och tillsammans med Red Hats experter löser en frågeställning eller utmaning under ett antal veckor.

– Vi har en konstant tillväxt under många år och fick frågan om vi kunde dela med oss av vårt arbetssätt runt innovation och hur vi skapar tillväxt, det blev starten för Open Innovation Lab. Där får vår kund hjälp att förbättra ett system eller en process i en Scrum-liknande miljö där metodiken är att man, precis som vi gör internt, jobbar tillsammans för att ta fram en bättre lösning, avslutar Jonas. 

Om oss

Red Hat är världens ledande leverantör av mjukvara baserad på öppen källkod och använder en community-driven metod för att leverera högpresterande Linux-, moln-, container- och Kubernetes-teknologier. Vi hjälper dig att standardisera i olika miljöer, utveckla molninbyggda applikationer och integrera, automatisera, säkra och hantera komplexa miljöer med prisbelönt support, utbildning och konsulttjänster. 

Digitalisering handlar ofta om att bli effektivare, förbättra och förnya erbjudandet till kunden, vi vet alla hur viktigt det är med en positiv kundupplevelse. 

www.redhat.com 

Mer från Red Hat

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Red Hat och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?