1515
Annons

Gomspace minskar förlusten i andra kvartalet

Gomspace hade ett rörelseresultat på -12,3 miljoner kronor under det andra kvartalet 2021, en förbättring från motsvarande period föregående års resultat om -14,9 miljoner kronor.

Det framgår av bolagets delårsrapport.

Samtidigt ökade orderingången till 199,5 miljoner kronor (42,3) och nettoomsättningen ökade till 47,5 miljoner kronor (42,7). 

Bruttomarginalen uppgick till 14 procent (11).

”Under kvartalet har utbudet av elektroniska komponenter varit en fortsatt utmaning som har lett till en längre leveranstid i tillverkningen. Men även om utbudssituationen påverkar marginalen negativt, har vi förbättrats från första kvartalet med positivt kassaflöde från den löpande verksamheten”, skriver bolagets vd Niels Buus i sitt vd-ord.


Gardell i dragkamp om Ericssons storkund

Det blåser upp till storm på den europeiska telekommarknaden när allt fler bolag fokuserar på sammanslagningar under påtryckningar från aktivistinvesterare som Christer Gardell. 

För nätverkstillverkare som Ericsson kan det vara negativt på kort sikt, menar analytiker.

Foto:TT, Jesper Frisk

Jämfört med USA, där tre stora operatörer dominerar, är marknaden i Europa uppdelad: flera mindre, skuldtyngda företag slåss om kunderna och många av dem har nu siktet inställt på att slå ihop sina verksamheter. 

I slutet av förra året ökade den franske miljardären Patrick Drahis telekombolag Altice sitt ägarskap i brittiska BT till 18 procent, vilket har satt fart på uppköpsrykten kring operatörsjätten. Och i början av mars meddelade den franska operatören Orange och spanska Masmovil Ibercom att de ska slå ihop sina verksamheter i Spanien. 

Men allra mest i hetluften just nu är Ericssons storkund Vodafone. Efter att företaget i februari nobbat ett bud från Iliad på sin italienska verksamhet för man enligt Financial Times nu samtal med Hongkong-baserade CK Hutchison om att köpa deras brittiska verksamhet Three UK. Bland de aktieägare som uppges pressa bolaget mot mer aggressiv konsolidering på nyckelmarknader finns Christer Gardells aktivistfond Cevian. 

Men i veckan kom också det överraskande beskedet att det emiratiska telekombolaget E&, tidigare känt som Etisalat, har köpt 9,8 procent av aktierna i Vodafone och därmed blivit bolagets största aktieägare. I ett uttalande skriver E& att man stöttar Vodafones styrelse och ledningsgrupp fullt ut och analytiker menar att det emiratiska bolagets intåg kan dämpa pressen på vd:n Nick Read från aktivister som Christer Gardell. 

”Vi förväntar oss att E& kommer att fungera som en motvikt till pressen från aktivister, och inte öka den”, skriver analytikern Jerry Dellis på investmentbanken Jeffreys i en kommentar, enligt Bloomberg. 

Han noterar också att E&:s vd Hatem Dowidar tidigare jobbade för Vodafone i 17 år, bland annat tillsammans med Nick Read. 

E& har förbundit sig att inte lägga något bud på hela Vodafone de närmaste sex månaderna, men det spekuleras om att de kan komma att följa Drahis taktik och successivt öka sitt innehav. Och analytikern James Ratzer från New Street Research poängterar att företaget, med den emiratiska staten i ryggen, har all möjlighet att finansiera ett köp längre fram om man så skulle vilja. 

Di har sökt Christer Gardell för en kommentar om hur han ser på de nya storägarna, dock utan resultat. Di:s källor har tidigare bekräftat att Cevian har byggt upp en position i Vodafone och för diskussioner med ledningen om hur de kan prestera bättre. Men Christer Gardell har inte velat kommentera uppgifterna och det är oklart hur stort innehavet är.

Vodafoneaktien har länge gått kräftgång på Londonbörsen. De senaste fem åren har marknadsvärdet nästintill halverats, samtidigt som storbolagsindex FTSE 100 är oförändrat.

Konsolideringen bland de europeiska operatörerna kan också påverka nätverkstillverkare som Ericsson (där Cevian är storägare) och Nokia. 

”Generellt sett kan konsolidering uppfattas som skadligt för leverantörer inledningsvis. Operatörerna minskar ner på sina inköp. Och ännu mer skadligt på kort sikt är att de analyserar sina existerande nätverk och saktar ner på investeringar medan konsolideringen äger rum”, säger Société Générales analytiker Alexander Peterc till Di.

Men på lång sikt tenderar konsolidering att vara positivt för försäljningen av ny utrustning eftersom de sammanslagna bolagen är bättre finansierade, säger han. 

ABG Sundal Colliers analytiker Peter Kurt Nielsen är inne på en liknande linje. Han säger att tidigare erfarenheter har visat att det finns fall där sammanslagningar leder till lägre investeringar, men att de normalt sett förblir lika höga, eller högre än de var tidigare. 

”Det är inte nödvändigtvis dåligt för nätverksförsäljarna”, säger han.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?