Annons

Golfmiddag slår ut EU-kommissionär i slutspelet om brexit

En golfmiddag har slagit ut en av EU:s tungviktare, handelskommissionären Phil Hogan – mindre än nio månader efter att han efterträdde Cecilia Malmström.

Nu måste EU-basen Ursula von der Leyen snabbt hitta en ersättare, både för slutspurten av brexitförhandlingarna och för att avvärja handelshot.

Den avgående handelskommissionären Phil Hogan och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Den avgående handelskommissionären Phil Hogan och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.Foto:Virginia Mayo

Phil Hogan deltog för en vecka sedan i en middag på Irlands västkust med parlamentets golfklubb - trots att middagen med 81 deltagare bröt mot ett totalförbud för hotellevenemang som infördes bara dagen före.

Han anklagas även för att vid inresan till hemlandet i slutet av juli ha brutit mot regeln om två veckors karantän. Dessutom gjorde han mer än ”nödvändiga” resor i sitt hemgrevskap, Kildare, trots lokal nedstängning.

Phil Hogans position blev ohållbar när den irländska regeringen i ett brev till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen drog undan sitt stöd för honom i tisdags.

 ”Det är klart att kommissionären har brutit mot folkhälsoriktlinjer sedan han åkte till Irland”, skriver regeringen i en rapport till Ursula von der Leyen, uppger affärstidningen Financial Times.

”Folk är med rätta ilskna på agerandet med tanke på de uppoffringar som så många har gjort för att följa riktlinjerna. Dessutom har hans sena och tvekande information underminerat folkets förtroende”, fortsätter rapporten.

På onsdagskvällen avgick Phil Hogan till sist, uppger sajten Politico. Ursula von der Leyen var snabbt ute med ett meddelande enligt vilket hon ”respekterade” beslutet.

EU-basen måste nu lägga ett nytt kommissionärspussel. Enklast är förstås att hitta en annan kompetent irländare men troligare är att hon flyttar över någon erfaren kommissionär från ett annat land till handelsfrågorna. Då får Irlands färska kommissionär en annan post.

Det innebär att Irland blir av med sitt stora inflytande på EU:s förhandlingar med Storbritannien om det framtida förhållandet. Samtidigt behöver samtalen öka tempo för att vara klara enligt tidtabell i slutet av oktober, eller åtminstone till årsskiftet när britternas övergångsperiod är över.

Dessutom hänger amerikanska handelshot ständigt över EU. Donald Trump kan också göra nya utspel inför presidentvalet i början av november.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

Elektroniska signaturer får företagen att spara pengar

Scrive var en av pionjärerna i Europa med elektronisk signering.
Scrive var en av pionjärerna i Europa med elektronisk signering.

Nu finns ett nytt sätt för företagen att spara in kronor och ören. Driver utvecklingen gör ett svenskt tillväxtbolag med kunder i över 30 länder.

Kom igång säkert med Nordens ledare inom e-signering – läs mer om Scrive här

Vägen till lönsamhet går ofta genom en snårig väg av tidskrävande förhandlingar, effektiviseringar och eviga försök att strypa utgiftsposter.

Det är den krassa verkligheten för nästan alla företag i Sverige som till varje pris vill undvika blödande bokslut.

Men det finns många sätt att spara pengar – och ett av de enklaste sätten är att minska på administrationen genom att digitalisera avtalsprocessen.

– Genom elektroniska underskrifter sparar du pengar i antalet vunna affärer samtidigt som du undviker dolda kostnader i hantering. Varje månad hanterar vår tjänst drygt två miljoner signerade dokument. Hade avtalen istället skrivits ut på papper hade det slukat mycket resurser i alla led, säger Viktor Wrede, vd för Scrive.

Digitaliserad process sparade pengar

Ett av de vanliga missförstånden är att man tror att tjänsten ska vara dyr – när man egentligen kan spara pengar.

– När en av våra kunder inom bilindustrin gick över till en helt digitaliserad process sparade de in åtta heltidsanställningar. Det här handlade om personer som tidigare bara satt och hanterade fel i kontrakt, och som nu fick andra och mer relevanta arbetsuppgifter. 

Scrive var en av pionjärerna i Europa med elektronisk signering, en metod som blivit allt vanligare i många branscher de senaste åren.

– Med digitala underskriftsprocesser kan våra kunder reducera kostnader, tid och resurser på allt från skrivare, papper och postgång till lagring och generell administration. I stort sett alla våra kunder räknar hem sin investering i Scrive bara på detta, säger Viktor Wrede.

Marknaden allt mer konkurrensutsatt

E-signering har också visat sig kunna snabba upp anställnings- och kontraktsprocesser. En elektronisk signatur verkar ligga rätt i tiden under den digitala omställningsresan. Mycket handlar, enligt Viktor Wrede, om att ge en modern upplevelse för personen du ska anställa.

– I dag är det inte längre så många personer som har skrivare hemma. Vill du rekrytera någon på en konkurrensutsatt marknad kan det ibland hända att du behöver agera fort. 

Scrive, som grundades 2010 och numera har kunder i mer än 30 länder, är en av aktörerna som leder utvecklingen på en konkurrensutsatt e-signeringsmarknad. En förkortad signeringsprocess gör att allt fler företag får upp ögonen för deras digitala lösning.

– Man ska inte underskatta vinningen man får av minskad administration efter ett påskrivet avtal. Att efter ett avtal behöva scanna det eller stoppa in det i en pärm kostar tid, pengar och administration. Där finns det för alla bolag, oavsett storlek, kronor och ören att hämta – och det är pengar man sällan tänker på i första hand, avslutar Viktor Wrede.

Testa Scrive gratis i 30 dagar – läs mer här 

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?