Goldman Sachs varnar: Yuanen riskerar att rasa

Goldman Sachs varnar för en tilltagande försäljning av den kinesiska yuanen. Kinas centralbank gör sitt bästa i att försvara den genom att sälja stora mängder av utländska valutor, men detta till trots är yuanen på väg mot sin största årliga nedgång på över 20 år. Det uppger investmentbanken i en ny rapport, rapporterar Bloomberg.

Bild:Mark Schiefelbein/AP, Colourbox

”Kapitalutflöden och yuanens försvagning kommer att fortsätta eller till och med förvärras i slutet av detta år och det första kvartalet 2017”, sade Banny Lam, analytiker på CEB International Investment, till nyhetsbyrån.

I november uppgick nettoutflödet till 69,2 miljarder dollar, att jämföra med cirka 50 miljarder dollar i juni, enligt beräkningar från Goldman Sachs. Nettoutflödet har varit pågående under de senaste 14 månaderna.

Banny Lam bedömer att yuanen inom kort kommer att handlas till sju yuan per dollar. Valutaförhållandet i skrivande stund är på 6,94 yuan per dollar.

Goldman Sachs uppger att Kinas centralbank sålde av utländska valutor för 55 miljarder dollar i november. Sedan augusti förra året när Kina vidtog åtgärder för att devalvera sin valuta har 1,1 biljoner dollar i utländsk valuta lämnat landet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?