Goldman Sachs tror på bitcoins framtid

Kryptovalutor kan bli ett viktigt betalningsmedel på marknader med hög inflation och strikt reglering av utländska valutor, menar Goldman Sachs.

Bitcoin har stigit med
Bitcoin har stigit medBild:Rick Bowmer

Krytovalutan bitcoin har under senare tid rusat på flera av världens börser, medan kritikerna ifrågasätter dess egentliga funktion. Analytiker menar att valutan främst främjar kriminella aktiviteter som pengatvätt, skattesmitning och finansiering av terrorism och inte har någonting att göra i ett demokratiskt samhälle.

Det må vara sant i utvecklade ekonomier där transaktionskostnader redan är låga och valutorna stabila, skriver Goldman Sachs strategerna Zach Pandl och Charles Himmelberg i en rapport, enligt Bloomberg. Däremot, menar de, kan valutan bli användbar i utvecklingsländer där myndigheterna har strikta regler för handel med utländska valutor.

”I dessa länder och hörn av det finansiella systemet, där traditionella tjänster för transaktioner är på en otillräcklig nivå, kan bitcoin, och kryptovalutor generellt, vara ett bra alternativ”, skriver de i rapporten. De nämner bland annat länder söder om Saharaöknen som DR Kongo och Zimbabwe.

Zach Pandl och Charles Himmelberg varnar också för att kryptovalutornas avkastning kommer att minska om de blir använda i stor utsträckning.

”Vårt antagande är att den långsiktiga avkastningen kommer att vara lika eller något under tillväxten i den globala verkliga produktionen. Således bör digitala valutor betraktas som tillgångar med låg eller ingen avkastning likt guld eller andra ädla metaller”, skriver de i rapporten enligt Bloomberg.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?