1515

Godkännandet dröjer för svenska Camurus preparat för missbrukare

Lundaföretaget Camurus läkemedel för behandling av opioidberoende närmar sig den amerikanska marknaden, men FDA sätter käppar i hjulet.

 

Fredrik Tiberg, Camurus
Fredrik Tiberg, CamurusBild:Åsa Siller

På söndagen meddelande Camurus CAMX +0,99% Dagens utveckling att det amerikanska läkemedelsverket, FDA, har begärt ytterligare information om det svenska bioteknikbolagets behandling för opioidberoende. Tillsammans med den USA-baserade partnern Braeburn Pharmaceuticals hade Camurus hoppats på grönt ljus från FDA för vidare lansering av läkemedlet, CAM2038.

”Vi är trygga med produkten och med att vi kan ge de svar som myndigheten kräver. Vi hade hoppats på ett godkännande i fredags, men vi har gjort bedömningen att vi kommer att kunna hantera begäran från FDA tidseffektivt”, säger Camurus vd Fredrik Tiberg.

FDA har under hösten meddelat att myndigheten vill sätta produkten på ett snabbspår in på den amerikanska marknaden. De kliniska prövningarna i tre faser är avslutade och om CAM2038 börjar användas kommersiellt blir den unik i sitt slag på marknaden. Enligt Fredrik Tiberg har de kliniska studierna visat på hur stor påverkan läkemedlet kan få för personer som lider av drogberoende.

”Det finns otroligt starka vittnesmål från personer som berättar hur de för första gången sedan de hamnade i missbruket kände sig normala och inte led av det stigma som är kopplat till den traditionella, dagliga medicineringen”, säger han

Camurus noterades på Stockholmsbörsen i början av december 2015 med en teckningskurs på 57 kronor. Aktiens värde har sedan dess vuxit med nästan 150 procent och bolagets börsvärde uppskattas i dag till nära 5,3 miljarder kronor.

Tekniken som bolaget har utvecklat går förenklat ut på att placera läkemedel i en så kallad depå under patientens hud för att sedan låta frisätta det aktiva läkemedlet under lång tid. I USA är opioidmissbruk den främsta dödsorsaken bland människor under 50 år och 10,6 miljoner amerikaner uppskattas vara drabbade.

Samtidigt som FDA behandlar Camurus begäran, pågår liknande processer både hos den Europeiska läkemedelsverket, EMA och hos motsvarande myndighet i Australien.

”Vi hoppas på godkännanden under fjärde kvartalet i år”, säger Fredrik Tiberg.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?