Annons

Godisbutiken blir galleria med familjen Wall i ryggen

MORGONGÅVA.
Med finansparet Wall i ryggen utökades det lokala städföretaget med en godisbutik. Nu siktar ägaren på att starta Morgongåvas enda galleria. 

Men vägen hit har kantats av både sjukskrivning och konkurs för ortens multientreprenör.

Emma Langgren och Emma Green jobbar på den utökade godisaffären i Morgongåva.
Emma Langgren och Emma Green jobbar på den utökade godisaffären i Morgongåva.Foto:Jack Mikrut

Inne på Candy Store i Morgongåva är luften tung av den söta sockerdoften. Den sprider sig i lokalen när låda på låda fylls på med färskt godis från morgonens leverans. 

”Nu har vi bara fått en liten leverans”, säger ägaren Linda Eriksson-Allfjord när hon går mellan lådraderna.

Butikens sorter uppgår till 520, drygt 300 sorter fler än när hon startade godisbutiken för tre år sedan.

”Bland det första jag gjorde var att utöka utbudet.”

Linda Eriksson-Allfjords resa som entreprenör fram till i dag har varit brokig. I mitten av 00-talet jobbade hon som butikschef på skoaffären i Karlssons varuhus i Morgongåva. Knappt ett år efter att hon börjat fick hon ett erbjudande om att ta över butiken.

”De frågade mig om jag ville köpa den. Vilket jag jättegärna ville”.

Men lyckan blev kortvarig. Ett år efter köpet blev Linda Eriksson-Allfjord sjukskriven, hon hade drabbats av av sjukdomen Crohns, en typ av inflammatorisk tarmsjukdom.

”Jag blev jättedålig. Av den anledningen kunde jag inte sköta bokföringen och ekonomin. Det fanns inget annat val än att lägga bolaget i konkurs”, säger hon. 

Efter en stomioperation och tillfrisknande tog Linda Eriksson-Allfjord en deltidsanställning som lokalvårdare på Upplands museum. För att få mer timmar tog hon kontakt med ett fastighetsföretag i Morgongåva, Himmelriket, för att även kunna städa för dem. 

”De byggde lägenheter här och jag tänkte att de skulle anställa mig för att städa men de sa att jag var tvungen att starta ett eget företag, vilket jag var osäker på om jag ville göra.”

Osäkerheten berodde på den tidigare konkursen. Men efter mycket funderingar valde hon ändå 2014 att starta sitt egna städföretag, Tiem, döpt efter döttrarnas namn, Tina och Emma. 

Allt eftersom fick företaget fler och fler uppdrag och växte till den grad att Linda var tvungen att anställa personal för att kunna ta på sig alla uppdrag. 

”Jag jobbade fortfarande som lokalvårdare medan mitt företag växte. Men efter två år insåg jag att det här inte går, jag måste anställa personal. De två första jag anställde är än i dag kvar i företaget”, säger hon

Den lilla orten Morgongåva, med cirka 1.500 bosatta, har under det senaste decenniet fått ett uppsving vad gäller jobb, allt sedan både Adlibris Group och Apotea förlagt sina centrallager på orten, och skapat cirka 1.400 arbetstillfällen. Något som haft ett tydligt uppsving för Linda Eriksson-Allfjords verksamhet. I dag har hon hand om städningen på Adlibris, vilket sysselsätter tre av hennes anställda på heltid. Tiem byggstädar även det som ska bli Apoteas nya lokaler. 

Men att driva städföretag med anställda och samtidigt ha jobbet kvar som lokalvårdare räckte inte för Linda. Hennes behov av att få stå i butik gjorde att hon för ett par år sedan tog extrajobb på Candy Store i Morgongåva. Och efter att den dåvarande ägaren tjatat på henne att hon borde ta över verksamheten gjorde hon till slut det. Men det var inte ett självklart val.

”Jag hade ju städföretaget samt att jag hade den tidigare konkursen, som tog hårt. Men jag älskar verkligen att stå och sälja och träffa kunder”, säger hon samtidigt som hon glatt hejar på en stamkund och frågar vad som hänt sedan sist de sågs. 

Linda Eriksson-Allfjord
Linda Eriksson-AllfjordFoto:Jack Mikrut

Sedan övertagandet av Candy Store 2018 har Linda utvecklat och expanderat rörelsen, inte bara med flera antal lösgodissorter. I dag rymmer butiken postutlämning, spelbutik och en outlet med skor, kläder, leksaker, och heminredning. 

Under en period hyrde hon även ut lokalerna till en florist, en fotvård och en inrednings- och presentbutik. Men för att kunna expandera med en outlet behövde hon lokalerna själv. 

För outleten köper hon upp konkurslager som hon sedan kan sälja billigt. 

”Det är både fördelaktigt för mig och för kunden”, säger hon.

I samma veva som expansionen köpte hon även lokalerna från den tidigare ägaren, finansmannen Anders Wall, som tillsammans med hustrun Charlotte blivit som mentorer för Linda. Sedan början av året sitter Charlotte Wall också med i Tiems styrelse.

”De är roligt att de vill satsa på mig även fast jag gjorde min konkurs i deras lokaler. Det betyder också jättemycket att hon sitter med i styrelsen och är med mig på den här resan”, säger Linda och fortsätter:

”Jag lärde mig mycket från min konkurs. Bland annat hur viktigt det är att ha koll på ekonomin och hur viktigit det är att jobba ihop pengarna först innan du investerar. Allt som finns i städföretaget och i Candy Store är investerat med intjänade pengar.”

Nu är siktet inställt på att försöka få till Morgongåvas första galleria - och få städföretaget att växa ytterligare. 

”Jag skulle vilja att städföretaget ensamt omsätter 10 miljoner kronor, i dag står det för cirka 6 miljoner och jag skulle vilja att Candy Store blir en Galleria, en butik som passar alla. Man ska kunna handla här i Morgongåva, istället för att åka in till Sala eller Uppsala.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera