ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

God stämning mellan presidenterna på historiskt möte

  • Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

Under måndagen träffades Donald Trump och Vladimir Putin i Helsingfors – för ett första möte på tu man hand.
Efter timmar av förseningar höll de en gemensam presskonferens, där de bland annat slog fast att Ryssland inte påverkat amerikanska valet. 

”Förhandlingarna kan kallas en succé”, säger den ryske presidenten. 

Världens ögon riktades under måndagen mot den finska huvudstaden när Donald Trump och Vladimir Putin möttes för första gången på tu man hand. 

Klockan 12 svensk tid skulle de två presidenterna ha träffats. Men först kvart över 12 landade Vladimir Putin på finsk mark och runt 12.40 gled hans limousin in till det finska presidentpalatset där mötet ska äga rum, något som beskrevs som en del i maktspelet mellan de två. 

Efter att mötet, som pågick en halvtimme längre än planerat, och en väldigt sen arbetslunch, höll de två presidenterna en gemensam presskonferens. 

"Förhandlingarna kan kallas en succé.  Det kalla kriget tillhör historien och både Ryssland och USA möter i dag helt andra utmaningar", säger Vladimir Putin vid presskonferensen.

"Vi hade ett produktivt samtal som gick väldigt bra", säger Donald Trump och fortsätter:

"En produktiv konversation är inte bara bra för Ryssland och USA utan för världen. Vi kommer lösa många av de problem som plågar vår värld. Vi har sett konsekvenserna när diplomatin fallerar, men också fördelarna när den fungerar."

Innan möte twittrade han att relationen mellan USA och Ryssland aldrig varit sämre. Det hade löst sig nu, menade han. 

"Vårt förhållande hade inte varit sämre någonsin – men det förändrades för fyra timmar sedan", säger Donald Trump, cirka fyra timmar efter att hans möte med Vladimir Putin inletts. 

Enligt Vladimir Putin har de två pratat om Syrien, Israel, Nordkorea, arbete mot terrorism och andra frågor där ländernas samarbeta kan fördjupas.

I fredags kom nyheten att USA åtalar 12 ryska agenter för inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016. Enligt Donald Trump har stora delar av mötet handlat om rysk inblandning i det amerikanska valet. 

"President Putin kommer att kolla på det. Han känner väldigt starkt för frågan och har en idé kring det.", säger den amerikanske presidenten och slår fast att det inte fanns några ryska påverkansoperationer under valet. 

"Jag slog Hillary Clinton enkelt och det är synd att det kan finnas några moln över det här", säger Donald Trump. 

Även Vladimir Putin tog upp frågan i sitt anförande och återupprepade samma sak som han alltid sagt. 

"Ryssland har aldrig försökt påverka resultatet i det amerikanska valet", säger han och menar att anklagelserna är "löjliga".  

Presskonferensen överskuggades av att en reporter blev utkastad från det rummet där presskonferensen hålls precis innan de två presidenterna kom. Det är oklart varför mannen avlägsnades. 

Mötet med Donald Trump avslutar Donald Trumps Europaturné, där han först besökte Bryssel för Nato-toppmöte, där det blev bråk om hur mycket pengar medlemsländerna lägger på försvaret, och sedan England där han träffade Theresa May och diskuterade handel mellan länderna. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer