1515

Gnabb inför Bezos och Bransons rymdresor: ”Vi flyger över astronautlinjen”

Var går egentligen gränsen för rymden och vilken miljardär kan flyga högst? Det har blivit ett föremål för diskussion inför Jeff Bezos och Richard Bransons respektive resor.

Foto:John Locher; Apollo 8/NASA; Michael Nagle

På söndag kommer Richard Branson att ta fart mot stjärnorna i sitt bolag Virgin Galactics fjärde testflygning. Den första med full besättning. Den är inbokad nio dagar innan Jeff Bezos avfärd med sitt bolag Blue Origin, ett tilltag som irriterade Blue Origins vd Bob Smith. 

”De kommer att ha en väldigt annorlunda erfarenhet”, sa han enligt CNBC, och förtydligade anledningen: 

”De flyger inte över Karmanlinjen.”

Karmanlinjen ligger på en altitud på 100 kilometer över havsytan och är en gräns som ibland används för att skilja på rymd- och luftfart. Det är höjden som Jeff Bezos kommer att komma upp i medan Richard Branson är tänkt att flyga över 80 kilometer, som är gränsen för att man ska räknas som en astronaut enligt amerikanska mått.

”Vi flyger över astronautlinjen”, svarade Virgin Galactics vd Michael Colglazier.

Richard Bransons avsikt med sitt projekt är att börja med turistresor in i rymden redan nästa år, vilket gör det rätt viktigt att kunna marknadsföra sig med att passagerarna faktiskt kommer upp i rymden. 

Under fredagen kom ett nytt angrepp från Blue Origin som på sitt Twitterkonto skrev att ”För 96 procent av världens befolkning börjar rymden 100 kilometer upp vid den internationellt erkända Karmanlinjen”. 

Men det finns egentligen ingen riktig enhetlig gränsdragning enligt astrofysikern Jonathan McDowell. 

”Det är inte riktigt rätt att säga att resten av världen (förutom USA, reds. anm.) satt 100 kilometer som gränsen. Det är inte en internationell lag”, säger han till CNBC.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?