GM förlänger stopp på grund av brist på halvledare

Den amerikanska fordonskoncernen General Motors förlänger stoppet för produktionen som orsakats av en global brist på halvledare, rapporterar Reuters.

Foto:Gene J. Puskar

Den nya produktionsminskningen är inräknad i tidigare prognoser som lämnades i början av mars med anledning av halvledarbristen, som också kommit att drabba Volvo.

General Motors spådde i början av mars att chipbristen skulle leda till att vinsten drabbas med 2 miljarder dollar.

Utbudskrisen för halvledare i fordonssektorn är en orsak av pandemin då leverantörskedjor riktades om från en lamslagen fordonssektor mot en hemelektroniksektor med stor efterfrågan.

Det är sedan fordonssektorn startat upp tillverkning igen under hösten som bristen blivit allt mer kännbar.

Monteringsanläggningar i Missouri kommer stängas under arbetsveckorna som inleds den 29 mars och den 5 april. Dessutom kommer stopp i Michigan, där tillverkning stått stilla sedan den 15 mars, att förlängas med två veckor.

Något som bidrar till ytterligare nedstängning är en brand i japanska Renesas Electronics fabrik, som bolaget informerade om under helgen. Renesas Electronics-branden ledde till att flera japanska kunder såsom Toyotas och Hyundais aktier handlades ned på måndagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?