Glyfosat än en gång under lupp i EU

Omdiskuterade glyfosat, ett av världens mest använda växtbekämpningsmedel, ska åter granskas efter att företag skickat in ansökningar för nya tillstånd inom EU, rapporterar Vetenskapsradion.

Svenska Kemikalieinspektionen är en av prövningsmyndigheterna som nu ska granska medlet tillsammans med tre andra länder. Myndigheterna har ett år på sig att genomföra den nya granskningen.

Glyfosat ingår bland annat i ogräsmedlet Roundup och har länge varit i fokus för en rejäl träta mellan miljöaktivister, forskare, jordbrukare och företag.

Det nuvarande tillståndet gäller i fem år och tar slut 2022. Beslutet fattades i november 2017, med bara veckor kvar tills det tidigare skulle löpa ut, efter stor oenighet mellan EU-länderna gällande ett tillstånd överhuvudtaget.

Enligt Världshälsoorganisationens cancerenhet larc är det sannolikt att glyfosat kan orsaka cancer, men EU:s livsmedelsmyndighet Efsa och kemikaliemyndigheten Echa anser inte att det sambandet går att bevisa.

EU-parlamentet har samtidigt i en icke bindande resolution nyligen röstat för att ämnet bör fasas ut och förbjudas från december 2022.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?