1515

Glöm Zoom – nu är de virtuella arbetsplatserna här

Glöm sömniga Zoom-sammankomster och trista Teams-möten, morgondagens videomöten blir mer som Sims eller Minecraft. När vi fortsätter att hybridarbeta kommer vi mötas på våra virtuella kontor.

Teemycos virtuella kontor där kunderna själva kan välja utformning av arbetsplatsen.
Teemycos virtuella kontor där kunderna själva kan välja utformning av arbetsplatsen.

Även när personalen småningom börjar vända tillbaka till kontoren kommer videomöten att förbli ett allt vanligare sätt att mötas och samarbeta på. Men kanske inte bara på Teams, Meet eller Zoom längre. En lång rad företag lanserar nu nya lösningar för virtuella möten för framtidens mer hybridbaserade arbetsliv, och innovationsrikedomen flödar.

Det handlar om att också i den digitala världen försöka återskapa en del av det som vi hittills saknat, den fysiska känslan av att leda möten och möta kollegor i korridorer och vid kaffeautomaten och kanske småprata, sådant som inte fungerar så bra i dagens traditionella videomötestjänster. 

Mycket av tankegångarna, och känslan, är hämtade från dataspelsvärlden. Tjänsterna är uppbyggda med virtuella rum, kontor som försöker efterlikna fysiska kontor med hjälp av ikoner som representerar skrivbord, konferensrum och kollegor. Och det går också att jobba ”på distans” i den virtuella världen. Du och ditt team kan sitta på en virtuell Söderhavsö och samarbeta.

Gather är en molnbaserad tjänst som kombinerar videosamtal med en 2D-karta, så att du kan gå runt och prata med andra människor bredvid dig och skapa egna, interaktiva utrymmen. 

Teamflow har bland annat Apple, Reddit och Uber som kunder.
Teamflow har bland annat Apple, Reddit och Uber som kunder.

Teamflow, som fokuserar på att skapa digitala miljöer som ser ut och känns som riktiga kontor har bland annat Apple, Reddit och Uber som kunder.

Spatialchat, har en liknande tjänst och 2.500 företag och organisationer som kunder, däribland McKinsey, Sony, LinkedIn och Harvard.

Andra liknande startups med virtuella kontorstjänster är With, Branch, Reslash, Around, Sococo och Topia, de flesta av dem startade under pandemin, det senaste dryga året.

Gemba, en tjänst utvecklad av  Leadership Network, går ett steg längre, in i 3D-världen för att göra distansjobbandet än mer som att befinna sig på det gamla hederliga kontoret. Bolaget jobbar med en hel värld i virtual reality, VR, genom ett Oculus-headset, vilket kryddar mötena med 3D-presentationer och virtuella post-it-anteckningar och whiteboards.

Svenska Teemyco, som faktiskt kom igång redan innan pandemin, har också en lösning för virtuella möten och kontor.

”Det är en värld man kommer in i. Alla har en avatar, man kan hoppa in och ur olika rum och prata med varandra utan att behöva schemalägga möten”, förklarade vd Charlotte Ekelund nyligen för Di Digital. 

Samtidigt försöker de gamla videomötesspelarna hänga med i utvecklingen. Microsoft biffar upp sitt Teams. Med Microsoft Teams Rooms, som innehåller både hård- och mjukvara som stor skärm, smarta högtalare, en 180-graderskamera och en innehållskamera ska även Teamsmötena kunna bli att kännas som om alla deltagare befinner sig på samma plats.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?