Glöm hemmajobb – nu är det workation som gäller

Att kombinera arbete med semester, så kallad workation, är en trend på frammarsch som gett utsatta hotellägare och researrangörer en strimma hopp.   

My Ernevi, Wille Lindberg och deras två barn Billie och Juno driver Åre Fjällsätra.
My Ernevi, Wille Lindberg och deras två barn Billie och Juno driver Åre Fjällsätra.Foto:Privat

Att arbeta hemma istället för på kontor eller en hybridlösning av dessa två är så 2020, står det att läsa i trendspaningarna för 2021. Istället är det ”workation” som är det nya heta så här i pandemitider. För vem kan inte efter nio månaders stirrande på hemmets fyra väggar längta efter lite miljöombyte. 

De av pandemin hårt utsatta researrangörerna och hotellägarna har inte varit sena att hänga på. 

Strax innan jul lanserade Ving sitt ”workation”-paket på vuxenhotellet Sunprime Atlantic View på Gran Canaria. 

”Vi vet att många jobbar hemma och att många är permitterade. Varför inte kombinera det med att jobba från ett av våra populäraste hotell på Gran Canaria. Där kan vi sedan 23 januari erbjuda rum med exempelvis ett riktigt bra wifi, höj- och sänkbara skrivbord, ergonomiska stolar, Nespresso-maskin, fruktkorg och ett solskydd till laptopen mot ett extra tillägg på 495 kronor per vecka”, säger Fredrik Henriksson, kommunikations- och hållbarhetschef på Vinggruppen i Norden. 

”Tidsskillnaden är bara en timme och uppkopplingen är lika bra som på vårt huvudkontor här hemma. När arbetsdagen är slut finns mycket att utforska på ön.”

Erbjudandet lanserades i samarbete med Gran Canarias turistråd, Patronato de turismo de Gran Canaria. 

”Vi har märkt av att många uppskattar det och det har även synts i bokningarna. Lite kuriosa är att vi kontaktats av svenskar som bor utomlands men som fått höra om erbjudandet. Nu ser vi hur den här piloten fungerar och hur tiden efter pandemin kommer att se ut. Det inte otroligt att en stor del av hemarbetet kommer att permanentas.”

Fredrik Henriksson på Vinggruppen och Sara Rönne, marknadschef på Holiday Club.
Fredrik Henriksson på Vinggruppen och Sara Rönne, marknadschef på Holiday Club.

Men en ”workation” behöver inte innebära att man lämnar landet. För Wille Lindberg, hans blivande fru My Ernevi och deras två barn Billie och Juno, som för snart tre år sedan tog över Åre Fjällsätra, blev den nya trenden ett välkommet tillskott. 

”De tidigare ägarna hade mycket fokus på grupper som kom året om och där har vi sett ett jättebortfall”, säger Wille Lindberg. 

På Åre Fjällsätras sajt finns sedan i julas tre olika ”workation”-paket. För 7.500 kronor kan man exempelvis flytta sitt hemmakontor till fjällen under två veckor med boende, frukostpaket, skrivbordsplats och obehindrat mycket kaffe. Eller ett dubbelrum i en månad för 14.490 kronor, vilket är mindre än halva priset mot en normal hotellbokning för samma tidsperiod.

”Det började med att våra vänner ville komma upp och jobba härifrån men sedan har intresset tagit fart. Vi räknar med att det tar lite tid innan konceptet sätter sig och vi behöver göra erbjudandet mer flexibelt. Vi vill locka hit folk som är lite mer självgående än vanliga hotellgäster under låg- och mellansäsong, då lagar vi bra och vällagad mat som vi fryser ned så får våra gäster ta mat och värma när de själva vill. Även frukosten är då lite mer av ett do-it-yourself-koncept, vilket har fungerat riktigt bra.”

Inne i Åre by ligger det betydligt större hotellkomplexet Holiday Club. Med premiär i år har Holiday Club lanserat konceptet ”winter longstay”. 

”Det är ett erbjudande som gäller för längre vistelse än 20 dagar. Vi körde igång det efter nyår men nu har vi lite uppehåll under sportlovsveckorna. Men sedan kör vi igen”, säger Sara Rönne, marknadschef på Holiday Club. 

Priset är 340 kronor per natt vilket kan jämföras med priser på mellan 1.400 och 1.900 kronor per natt för en normal hotellbokning. 

”Vi har försökt att skala av det, det är ett rum med frukost men däremot inte entré till bad och gym. Vi har skapat en office club i en del av restaurangen med wifi, en bar med en massa olika kaffedrinkar, extra eluttag och annat som behövs.”

Den första kampanjen av ”winter longstay” bokade 250 gästnätter, berättar Sara Rönne. 

”Det har varit mysigt att se folk här med sina skärmar, men det som också har varit roligt har varit att se att erbjudandet attraherat andra målgrupper också, exempelvis studenter eller byggjobbare som valt att bo här istället för i en stuga eller i en lägenhet.”

”Jag tror att konceptet med en kombination av arbete och semester är här för att stanna.”

 


Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?