Annons

Glöm fula svarta solpaneler – ”det går att få i princip vilken yta som helst”

Hon är uppfinnaren bakom en rad byggnadsintegrerade solelsprodukter, från takpannor till solfasader, och innovationschef på en av Sveriges ledande solenergileverantörer. 

”För att lyckas öka solenergiproduktionen gäller det att vi utnyttjar alla olika ytor”, säger Anna Svensson.

Soltechs innovationschef Anna Svensson.
Soltechs innovationschef Anna Svensson.Foto:Jesper Frisk

I dag har redan 3 procent av svenskarna solceller hemma. Men solel utgör bara runt 1 procent av vår totala elförbrukning.Ska Sverige nå sitt nationella klimatmål nettonollutsläpp 2045 bör vi producera och använda minst 10 procent solel. 

Fula och klumpiga solpaneler är heller inte längre det enda alternativet för solenergiinstallationer. Byggnadsintegrerade solceller ersätter konventionella byggmaterial i delar av byggnadshöljet som på tak, i fönster eller fasader. Byggnadsintegrerad solel utgör fortfarande en liten men snabbt växande del av solelsmarknaden. 

Anna Svensson är innovationschef på solenergileverantören Soltech Energy som nu satsar stort på solfasader.

”Sverige ligger fortfarande lite efter när det gäller solcellsfasader”, konstaterar hon. 

 ”För att lyckas med att öka solenergiproduktionen gäller det att vi utnyttjar alla olika ytor, men också att bygga stora markanläggningar som solcellsparker.”

Men det är byggnadsintegrerad solel som Soltech tror mycket på just nu.

”Solceller behöver inte vara fula längre. De finns i många olika färger och strukturer. Det går att få i princip vilken yta som helst, de behöver inte bara vara svarta och glansiga”, enligt Anna Svensson.

Solpaneler på tak har länge varit dominerande och det har inte ansetts särskilt meningsfullt med solfasader på svensk mark.

”Eftersom det blir olika lutning mot solen så är det inte samma effektivitet på en solcellsfasad. Optimalt är ju 45 graders lutning i söderläge. Men om du ändå ska byta din fasad så kan du sätta upp en solcellsfasad för nästan samma kostnad, och den ger i alla fall mer energi än en plåtfasad”, kommenterar Anna Svensson.

Hon förutspår också att husen framöver kommer att designas efter ändamålet. Till exempel kan vi komma att se större takytor i söderläge, samtidigt som fasaderna mot syd kommer att ha mindre fönster och fönster med genomskinliga solceller, allt för att på bästa sätt kunna utnyttja solenergin.

Foto:Jesper Frisk

”Jag tror absolut att vi kommer att få en förändring i hur arkitekter tänker när de designar.”, menar hon.

Anna Svensson har jobbat drygt sex år på Soltech och märker hur frågeställningarna från kunderna har förändrats under den tiden.

”Förr var det frågor typ ‘är det verkligen värt att montera solceller i Sverige’, den frågan dyker aldrig upp längre. I dag är det mer ‘var ska jag sätta dem, vilka ytor och färger finns det?’”

”Det finns de som bara vill ha max effekt, och då går det att lösa. Men det finns också de som vill minska påverkan av den traditionella arkitekturen och inte kunna se några solpaneler, och då går det också att lösa. De behöver varken se eller ens veta om att solcellerna finns där, de märker bara att elräkningen blir billigare.”

I dag är det främst logistikfastighetsaktörer och stora fastighetsägare som satsar på solfasader.

”Men vi märker dagligen av ett ökat intresse från andra kundgrupper.”

Soltech ska tillsammans med två andra svenska energiinnovationsbolag, Ferroamp och Nilar, ställa ut en solcellslösning på den av pandemin uppskjutna världsutställningen i Dubai.

På den svenska paviljongen ”The Forest” kommer 500 kvadratmeter av taket vara täckt av Soltechs soltak och 500 kvadratmeter av solfasad. Ferroamps styrsystem kommer att användas för att hantera och leverera elen från solinstallationerna för att driva den svenska paviljongen, och energiförbrukningen kommer också att minskas med hjälp av en energilagringsinstallation med batterier från Nilar.

Anna Svensson tror att solfasader kommer att spela en stor roll i solelsutbyggnaden.

”Det betyder jättemycket att du inte längre är låst eller begränsad till en yta. Dessutom ersätter du ett annat material, vilket också är en viktig miljöaspekt, samt att du kan räkna bort kostnaden för det byggmaterial som annars hade varit där. Det kan även vara så att befintliga tak inte är dimensionerade för att klara belastningen av att montera solpaneler på taken, då är det bra att man har solfasader som alternativ.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera