1515
Annons

Global aktiefest 2019: 15.000 miljarder i värdeökning

Värdet på de globala aktiemarknaderna har stigit med omkring 1.700 miljarder dollar, motsvarande cirka 15.000 miljarder kronor, i år och stora amerikanska teknikbolag har stått för en stor del av uppgången. Det rapporterar CNBC

Foto:Apollo 8 / NASA

Många av världens börser har haft ett minst sagt starkt år. Tack vare årets tillskott om 1.700 miljarder dollar uppgår nu det totala värdet av den globala aktiemarknaden till cirka 8.700 miljarder dollar, enligt CNBC, som hänvisar till en graf från Deutche Banks chefsekonom Torsten Slok.

En bidragande orsak till uppgångarna har varit lättnader i penningpolitiken där centralbanker runt om i världen har tagit ett mer duvaktigt ställningstagande. Amerikanska Federal Reserve, FED, har sänkt räntan vid tre tillfällen under årets gång samtidigt som Europeiska centralbanken sänkt redan negativa räntor ytterligare.

På den politiska fronten har USA och Kina kommit nära ett fas 1-handelsavtal som väntas skrivas på i början av januari, något som eldat på marknadens riskaptit och investeringsvilja.

De amerikanska börserna står tillsammans för en stor del av globala uppgången där indexen S&P 500, Dow Jones och Russell 2000 stigit med mer än 20 procent i år.

Bland världens mest värdefulla bolag återfinns Apple AAPL 0,00% Dagens utveckling och Facebook FB 0,00% Dagens utveckling som båda rusat på börsen. Det förstnämnda har hittills stigit med 80 procent samtidigt som det sistnämnda klättrat 56 procent, något som bidragit till den globala marknadens starka utveckling 2019, rapporterar CNBC. 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?