1515

Glesare postutdelning oroar företagare

Än har Postnords varannandagsutdelning inte rullats ut i hela landet, men redan börjar missnöjet bland företagare att gro. 

I en undersökning gjord av intresseorganisationen Företagarna förutspår 66 procent av de deltagande företagen negativa konsekvenser av förändringen. 

Foto:Janerik Henriksson/TT

I höstas började Postnord att på prov dela ut brev bara varannan dag i vissa skånska kommuner. Efter vad som bedömdes som ett lyckat försök gick bolaget vidare. I maj var det Västsveriges tur och tanken är att förändringen ska vara genomförd i hela Sverige 2022. 

Det hela är möjligt på grund av en ändring som i postförordningen 2018 som gör gällande att minst 95 procent av de inrikes breven ska ha delats ut inom två arbetsdagar. Bakgrunden är den sjunkande brevvolymens som gör distributionen allt dyrare.

Intresseorganisationen Företagarna är dock oroad över nya förändringar som regeringen har föreslagit, som skulle innebära att bara 85 procent av breven måste komma fram inom två dagar. Utöver det kravet är förslaget att 97 procent av breven ska ha delats ut inom fyra arbetsdagar.

För att ta reda på hur medlemsföretagen ser på saken har Företagarna genomfört en undersökning, som 864 bolag i organisationens företagarpanel deltagit i. Den ger en ganska tudelad syn på de svenska posttjänsterna. 

33 procent svarar att de tycker att det fungerar bra eller mycket bra. 29 procent tycker varken eller och 36 procent har svara att posttjänsterna fungerar ganska eller mycket dåligt.

Missnöjet handlar bland annat om just låg utdelningsfrekvens och långa befordringstider, brevlådor som töms för sällan och borttappade brev. Undersökningen gäller alla postförmedlare, inte bara Postnord som är marknadsledande. 

En av dem som tycker att postgången fungerar dåligt är Madelén Marklund på Marklunds betongprodukter utanför Hofors. Företaget får post till sin egen brevlåda på tisdagar och torsdagar, men betalar också för en postbox i affären i Torsåker som vittjas dagligen. 

”Där får man inte posten förrän halv tolv. Men man vill ju jobba med posten på förmiddagen för man måste själv till brevlådan innan klockan 13 om man ska hinna lägga på ett brev.”

Viktig post som till exempel deklarationen lägger hon inte i brevlådan längre utan tar i stället bilen för att lämna den till revisorn. 

”Det är samma sak när vi har årsbokslut. Revisorn har berättat att deklarationer som de skickat inte kommit fram. Nu lämnar de dem själva på Skatteverket istället.”

Madelén Marklund på Marklunds Betongprodukter AB postar inte längre deklaration och årsredovisning.
Madelén Marklund på Marklunds Betongprodukter AB postar inte längre deklaration och årsredovisning.Foto:Pressbild

Företagarna har redan i remissrundan framfört sitt missnöje med förslagen på nya ändringar i postförordningen. Enligt Företagarnas undersökning anser 67 procent av de som svarat i undersökningen att det är mycket eller ganska viktigt att kunna skicka eller ta emot fysiska brev som når mottagaren inom två dagar. 

När företagen ombeds bedöma hur de tror att förändringen till varannandagsutdelning kommer att påverka dem svarar nästan hälften, 45 procent, att det kommer att få vissa negativa konsekvenser, och 21 procent att det kommer att få stora negativa konsekvenser. 

Enligt Företagarnas rapport framgår i fritextsvaren att det redan i dag kan ta upp till en vecka för vissa brev att komma fram. Brev till och från myndigheter, fakturor som inte kommer fram i tid, samt handlingar som behöver signeras fysiskt, är exempel på kommunikation som företagen tror kan påverkas negativt. 

Postnords produktionsdirektör Agens Karlsson har stor förståelse för att många företag har behov av daglig utdelning. Hon påpekar att många av dem redan i dag redan betalar för tjänsten postbox eller är avtalskund. 

”De kommer fortfarande att få post varje dag”, säger hon.

Postnords egna utvärderingar av införandet av varannandagsutdelning har fallit ut väl berättar hon. 

”Än så länge har vi inte sett så stora reaktioner på företagarsidan. Det har mer varit oro och nyfikenhet i samband med utrullningen när man inte fullt ut uppfattat hur det påverkar en.”

Vad tycker du om att 36 procent av de tillfrågade inte är nöjda med postgången som den ser ut i dag?
”Varje missnöjd kund är ett misslyckande. Man ska känna att man kan lita på oss. I den här omställningen, när vi ställer om vår distribution, är vi väldigt noga med att ligga nära kunderna för att säkerställa att den nya produktionsmodellen fungerar.”


Innehåll från BenQAnnons

Teknikstrul under möten är något i det förflutna – med hjälp av BenQ:s smarta lösningar

Alla har vi troligtvis någon gång deltagit i möten där tekniken strular eller inte fungerat. Detta kan leda till stor frustration och även leda till att mötet inleds med dålig stämning eller upplevs som oprofessionellt. BenQ arbetar för att göra arbete, möten och undervisning enklare och mer effektivt med smarta lösningar där du slipper teknikstrul.

BenQ har sett flertalet trender när det kommer till mötesrumslösningar och arbetar ständigt för att möta sina kunders behov. Grunden till BenQ:s lösningar ligger i att effektivisera möten och den teknik som krävs för att du ska slippa lägga tid på teknikstrul och kunna presentera material i hög kvalité.

– Vi har nolltolerans mot strul och att det tar tid att starta möten. Vilket rum du än är i på kontoret och vare sig mötet sker på plats eller på distans ska möteslösningarna fungera snabbt och smidigt från början. Därför är våra produkter anpassade efter alla typer av enheter, operativsystem och dessutom molntjänsterna Google Drive, Dropbox och OneDrive, säger Daniel Assarson, Nordic Sales Manager på BenQ

Effektivare med trådlösa möten

I Norden tar vi ofta med oss en egen dator eller tablet och använder den för att utföra presentationer. Med BenQ:s InstaShow behöver du inte slösa tid på att leta reda på rätt kabel eftersom den funkar till alla enheter. Till synes är InstaShow en nätt puck som tar lite plats och där du med ett enkelt knapptryck ansluter din dator, mobil eller tablet till enheten du ska presentera på. Du kommer garanterat igång snabbt, enkelt och utan strul.

InstaShow är dessutom inbyggd med en hög säkerhetsstandard som klarar av att hantera sekretessbelagda och konfidentiella dokument inom bank- och militärsektorn samt hos polisen. Därmed kan du känna dig trygg och veta att överföringen sker säkert.

Den digitala samarbetsytan

Ytterligare en trend BenQ har lagt märket till är behovet av en digital samarbetsyta, något som de har besvarat med sina stora touchskärmar. Ett enkelt och bra verktyg både inom utbildningssektorn och på företagsmiljön. Istället för en vanlig whiteboard där du ständigt behöver sudda har du på touchskärmen oändligt med utrymme och kan dessutom spara innehållet och kan dela det med de som deltar på mötet. Om de är några som seltagare som är med på möte digitalt går de även att dela touchskärmen online så att de kan ta del av innehållet i realtid.

Touchskärmen har även en inbyggd luftkvalitetssensor som indikerar när det börjar bli dålig luft i rummet och kanske dags att ta en paus. Skärmen är dessutom antibakteriell, flimmerfri och har låg nivå av blått ljus. På så sätt bidrar det till en bekvämare arbetsmiljö där hjärna och ögon inte blir lika uttröttade. Touchskärmarna kan även dem anslutas till diverse molntjänster.

Smarta projektorer

Det ser kanske ut som en vanlig projektor utanpå men inuti är den smartare än någonsin. Du har möjlighet att hämta innehåll från olika molntjänster och den fungerar dessutom likt en smart-TV där du enkelt kan komma åt olika arbetsrelaterad appar, dokument, bild- och videofiler. Den smarta projektorn från BenQ har även den en trådlös presentationstjänst och tillsammans med InstaShow får du en lösning som är överlägsen när det gäller att spela upp rörligt presentationsmaterial och video. Du kan därmed presentera snabbt, enkelt och i utmärkt kvalité.

Om BenQ

BenQ står för – ”Bringing Enjotment and Quality to Life” och har sedan tidigt 2000-tal varit ett ledande varumärke inom tekniksektorn.

Förutom ett stort fokus på trender i vården har vi också en stor strävan efter att lämna ett grönt fingeravtryck och försöker inkorporera en miljövänlig strategi i varje steg vi arbetar med från innovation till användning och återvinningen av våra produkter.

- Över 100 000 anställda runtom i världen

- Kontor i 28 olika länder

- Närvaro i över 130 länder.

Läs mer om BenQ här

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BenQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?