Annons

Glädjeskutt på Wall Street efter Huawei-uppskov

NEW YORK. 

Vita husets beslut att fortsatt låta kinesiska Huawei göra affärer med amerikanska företag mottogs med öppna armar av Wall Street på måndagen. 

Men oroligheterna i Hongkong riskerar att hota den senaste tidens framsteg i handelssamtalen.

Beslutet att fortsatt låta kinesiska Huawei göra affärer med amerikanska företag togs emot med öppna armar i USA.
Beslutet att fortsatt låta kinesiska Huawei göra affärer med amerikanska företag togs emot med öppna armar i USA.Foto:Marlene Awaad

På måndagen meddelade handelsminister Wilbur Ross att USA förlänger licensen som tillåtit Huawei att göra affärer med amerikanska bolag, trots svartlistningen av det kinesiska telekombolaget i maj. Den nya licensen, som räcker i 90 dagar, representerar ytterligare en amerikansk eftergift i handelskonflikten med Kina.     

Uppgifterna bidrog till en positiv start på börsveckan på Wall Street. Det breda indexet S&P 500 öppnade upp ungefär 1 procent, främst drivet av konsumentbolag och techsektorn. Även räntorna steg jämfört med förra veckans rekordlåga nivåer.

Under söndagen sa Larry Kudlow, chef för USA:s nationella ekonomiska råd, att licensen förlängs i tre månader som ett tecken på ”god vilja” gentemot kineserna. 

”Vi ger våra egna bolag tre månaders uppskov.”

Han syftade på hur nära sammanlänkade globala bolag är i den här typen av varukedjor och den tid det tar tid för amerikanska bolag att hitta substitut för Huaweis produkter.   

”Som jag ser det handlar det här beslutet lika mycket om att ge efter för pressen från inhemska underleverantörer som att straffa Huawei”, kommenterade Crawford Del Prete, chef på konsultbolaget IDC, på tv-stationen CNBC på måndagen. 

Trump-administrationen har sedan länge anklagat Huawei för att använda sin nätverksutrustning för att spionera på USA och dess allierade.

Men efter att bolaget stämplats som en nationell säkerhetsrisk och svartlistats har dispyten blivit en central del av den bredare handelskonflikten mellan USA och Kina.

När ländernas presidenter träffades i samband med G20-mötet i juni sa Donald Trump att han kommer tillåta att amerikanska bolag säljer högteknologiska produkter till Huawei, så länge det inte påverkar nationell säkerhet. 

Under helgen kom uppgifter om att förberedelserna på allvar dragit igång inför nästa förhandlingsrunda mellan länderna. Den är tänkt att hållas i Washington DC i början av september. 

”Samtalen fortsätter”, sa Larry Kudlow till tv-stationen NBC under söndagen och nämnde att telefonkonferenser ska hållas under kommande veckor för att spika agendan. 

Möjligheterna att komma överens riskerar dock att störas av att president Trump fortsätter att blanda in oroligheterna i Hong Kong i handelsdynamiken. 

”Det skulle vara mycket svårare för mig att skriva på ett avtal om han gjorde något våldsamt i Hong Kong”, sa Donald Trump till reportrar på söndagen, med referens till den kinesiska presidenten Xi Jinping.  

”Jag skulle vilja se att det utvecklades på ett humanitärt sätt.”

Förra veckan meddelade Vita huset att man fördröjer införandet av vissa av de senast annonserade tullarna till den 15 december. Det gäller kinesiska importvaror till ett värde av 156 miljarder dollar, motsvarande 1470 miljarder kronor. Resterade 111 miljarder dollar, motsvarande 1045 miljarder kronor, planeras dock att tullbeläggas med 10 procent redan den 1 september. 

Innehåll från PS ProviderAnnons

Digitala medarbetare frigör resurser – och lockar kompetens

Genom Robotic Process Automation och Intelligent Automation kan komplicerade processer i en verksamhet automatiseras.

De resurser som frigörs kan användas till mer värdeskapande uppgifter. 

– Tar man in denna typ av digitala medarbetare får man ett försprång gentemot sina konkurrenter och blir dessutom en attraktiv arbetsgivare, säger Pär Hedin, ansvarig för Intelligent Automation på PS Provider.

Intelligent Automation är en samling verktyg för att effektivisera administrativa processer. Dessa digitala medarbetare kan ges kognitiva förmågor för att kunna sköta en komplex process hela vägen från start till mål. 

– Då är den inte längre låst till regelstyrda processer utan kan hantera mer komplexa arbetsuppgifter och bland annat tolka ostrukturerad information. Detta innebär att användningsområdet för digitala medarbetare ökar dramatiskt, säger Pär Hedin.

Förutom att resurser frigörs, är ledtiderna kortare, säkerheten högre samtidigt som kostnadseffektiviteten förbättras. 

PS Provider är ledande i Sverige

PS Provider innehar en tätposition inom Intelligent Automation och företagets lösningar finns hos ett stort antal kunder i både privat och offentlig sektor.

Ett företag har dramatiskt kunnat förkorta ledtiderna för sina kunder när det gäller olika avtalsprocesser, från i genomsnitt två veckor till cirka två timmar. De har dessutom kunnat frigöra cirka 50 000 arbetstimmar per år.

Ett annat exempel är en Region. Här har man kunnat spara cirka 200 000 arbetstimmar per år genom att låta robotar ta över monotona administrativa arbetsuppgifter. 

– Våra lösningar leder till enorma produktivitetsförbättringar. När medarbetarna dessutom slipper tråkiga och monotona arbetsuppgifter leder det i nästa steg till ett ökat välbefinnande och väsentligt lägre frånvaro, säger Pär Hedin. 

PS Provider: Early adaptors kommer bli vinnare

En robot utrustad med kognitiva förmågor kan också agera kundsupport på ett mycket mänskligt sätt och till och med anpassa sitt bemötande efter motpartens sinnesstämning. Genom att koppla ihop en intelligent chatbot med digitala medarbetare som genomför arbetsuppgifter i de bakomliggande systemen kan hela flödet automatiseras.

– Allt pekar på att AI som automationsverktyg kommer att öka i framtiden. Genom att implementera Intelligent Automation i sin verksamhet redan nu kan hela organisationen samla på sig kunskap som kommer vara avgörande framöver. Dessa organisationer kommer vara attraktiva arbetsgivare och därmed framtidens vinnare, avslutar Pär Hedin.

Om PS Provider

PS Provider består av ett gäng grymma problemlösare som gillar att hjälpa företag och organisationer att prestera bättre genom processutveckling och smart utnyttjande av teknologi. Vi arbetar med Intelligent Automation och utnyttjar RPA, Machine Learning, conversational AI och Artificiell Intelligens för att designa och automatisera processer samt skapa framtidens organisationer.

Läs mer på psprovider.se 

 

Mer från PS Provider

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med PS Provider och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera