Annons

Glädjeskutt på Wall Street efter Huawei-uppskov

NEW YORK. 

Vita husets beslut att fortsatt låta kinesiska Huawei göra affärer med amerikanska företag mottogs med öppna armar av Wall Street på måndagen. 

Men oroligheterna i Hongkong riskerar att hota den senaste tidens framsteg i handelssamtalen.

Beslutet att fortsatt låta kinesiska Huawei göra affärer med amerikanska företag togs emot med öppna armar i USA.
Beslutet att fortsatt låta kinesiska Huawei göra affärer med amerikanska företag togs emot med öppna armar i USA.Foto:Marlene Awaad

På måndagen meddelade handelsminister Wilbur Ross att USA förlänger licensen som tillåtit Huawei att göra affärer med amerikanska bolag, trots svartlistningen av det kinesiska telekombolaget i maj. Den nya licensen, som räcker i 90 dagar, representerar ytterligare en amerikansk eftergift i handelskonflikten med Kina.     

Uppgifterna bidrog till en positiv start på börsveckan på Wall Street. Det breda indexet S&P 500 öppnade upp ungefär 1 procent, främst drivet av konsumentbolag och techsektorn. Även räntorna steg jämfört med förra veckans rekordlåga nivåer.

Under söndagen sa Larry Kudlow, chef för USA:s nationella ekonomiska råd, att licensen förlängs i tre månader som ett tecken på ”god vilja” gentemot kineserna. 

”Vi ger våra egna bolag tre månaders uppskov.”

Han syftade på hur nära sammanlänkade globala bolag är i den här typen av varukedjor och den tid det tar tid för amerikanska bolag att hitta substitut för Huaweis produkter.   

”Som jag ser det handlar det här beslutet lika mycket om att ge efter för pressen från inhemska underleverantörer som att straffa Huawei”, kommenterade Crawford Del Prete, chef på konsultbolaget IDC, på tv-stationen CNBC på måndagen. 

Trump-administrationen har sedan länge anklagat Huawei för att använda sin nätverksutrustning för att spionera på USA och dess allierade.

Men efter att bolaget stämplats som en nationell säkerhetsrisk och svartlistats har dispyten blivit en central del av den bredare handelskonflikten mellan USA och Kina.

När ländernas presidenter träffades i samband med G20-mötet i juni sa Donald Trump att han kommer tillåta att amerikanska bolag säljer högteknologiska produkter till Huawei, så länge det inte påverkar nationell säkerhet. 

Under helgen kom uppgifter om att förberedelserna på allvar dragit igång inför nästa förhandlingsrunda mellan länderna. Den är tänkt att hållas i Washington DC i början av september. 

”Samtalen fortsätter”, sa Larry Kudlow till tv-stationen NBC under söndagen och nämnde att telefonkonferenser ska hållas under kommande veckor för att spika agendan. 

Möjligheterna att komma överens riskerar dock att störas av att president Trump fortsätter att blanda in oroligheterna i Hong Kong i handelsdynamiken. 

”Det skulle vara mycket svårare för mig att skriva på ett avtal om han gjorde något våldsamt i Hong Kong”, sa Donald Trump till reportrar på söndagen, med referens till den kinesiska presidenten Xi Jinping.  

”Jag skulle vilja se att det utvecklades på ett humanitärt sätt.”

Förra veckan meddelade Vita huset att man fördröjer införandet av vissa av de senast annonserade tullarna till den 15 december. Det gäller kinesiska importvaror till ett värde av 156 miljarder dollar, motsvarande 1470 miljarder kronor. Resterade 111 miljarder dollar, motsvarande 1045 miljarder kronor, planeras dock att tullbeläggas med 10 procent redan den 1 september. 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?