1515

Glädjeskutt på Wall Street efter Huawei-uppskov

NEW YORK. 

Vita husets beslut att fortsatt låta kinesiska Huawei göra affärer med amerikanska företag mottogs med öppna armar av Wall Street på måndagen. 

Men oroligheterna i Hongkong riskerar att hota den senaste tidens framsteg i handelssamtalen.

Beslutet att fortsatt låta kinesiska Huawei göra affärer med amerikanska företag togs emot med öppna armar i USA.
Beslutet att fortsatt låta kinesiska Huawei göra affärer med amerikanska företag togs emot med öppna armar i USA.Foto:Marlene Awaad

På måndagen meddelade handelsminister Wilbur Ross att USA förlänger licensen som tillåtit Huawei att göra affärer med amerikanska bolag, trots svartlistningen av det kinesiska telekombolaget i maj. Den nya licensen, som räcker i 90 dagar, representerar ytterligare en amerikansk eftergift i handelskonflikten med Kina.     

Uppgifterna bidrog till en positiv start på börsveckan på Wall Street. Det breda indexet S&P 500 öppnade upp ungefär 1 procent, främst drivet av konsumentbolag och techsektorn. Även räntorna steg jämfört med förra veckans rekordlåga nivåer.

Under söndagen sa Larry Kudlow, chef för USA:s nationella ekonomiska råd, att licensen förlängs i tre månader som ett tecken på ”god vilja” gentemot kineserna. 

”Vi ger våra egna bolag tre månaders uppskov.”

Han syftade på hur nära sammanlänkade globala bolag är i den här typen av varukedjor och den tid det tar tid för amerikanska bolag att hitta substitut för Huaweis produkter.   

”Som jag ser det handlar det här beslutet lika mycket om att ge efter för pressen från inhemska underleverantörer som att straffa Huawei”, kommenterade Crawford Del Prete, chef på konsultbolaget IDC, på tv-stationen CNBC på måndagen. 

Trump-administrationen har sedan länge anklagat Huawei för att använda sin nätverksutrustning för att spionera på USA och dess allierade.

Men efter att bolaget stämplats som en nationell säkerhetsrisk och svartlistats har dispyten blivit en central del av den bredare handelskonflikten mellan USA och Kina.

När ländernas presidenter träffades i samband med G20-mötet i juni sa Donald Trump att han kommer tillåta att amerikanska bolag säljer högteknologiska produkter till Huawei, så länge det inte påverkar nationell säkerhet. 

Under helgen kom uppgifter om att förberedelserna på allvar dragit igång inför nästa förhandlingsrunda mellan länderna. Den är tänkt att hållas i Washington DC i början av september. 

”Samtalen fortsätter”, sa Larry Kudlow till tv-stationen NBC under söndagen och nämnde att telefonkonferenser ska hållas under kommande veckor för att spika agendan. 

Möjligheterna att komma överens riskerar dock att störas av att president Trump fortsätter att blanda in oroligheterna i Hong Kong i handelsdynamiken. 

”Det skulle vara mycket svårare för mig att skriva på ett avtal om han gjorde något våldsamt i Hong Kong”, sa Donald Trump till reportrar på söndagen, med referens till den kinesiska presidenten Xi Jinping.  

”Jag skulle vilja se att det utvecklades på ett humanitärt sätt.”

Förra veckan meddelade Vita huset att man fördröjer införandet av vissa av de senast annonserade tullarna till den 15 december. Det gäller kinesiska importvaror till ett värde av 156 miljarder dollar, motsvarande 1470 miljarder kronor. Resterade 111 miljarder dollar, motsvarande 1045 miljarder kronor, planeras dock att tullbeläggas med 10 procent redan den 1 september. 


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?