1515
Annons

Glädjebesked för Stampen: Nyemissionen är i hamn

De sista bitarna i bankavtalet har fallit på plats för Stampen. Det innebär att mediekoncernen kan slutföra sin nyemission på 81 miljoner kronor.

Fabian Hielte, via Ernström & Co, familjen Olsson via Stena Finans och familjen Lundström via bolaget Provobis finns med bland de nya investerarna.

Tidigare ägaren Peter Hjörne är en av dem som investerar i Stampen.
Tidigare ägaren Peter Hjörne är en av dem som investerar i Stampen.Bild:TT

Utöver dem investerar även de tidigare ägarna Peter Hjörne och Lennart Hörling, Björn Savén samt Jack Forsgren. Tillsammans äger de nya investerarna 40 procent av bolaget. Peter Hjörne äger efter emissionen 36,1 procent. 

”Det här är en kommersiell investering som står på sina egna ben, det måste jag vara tydlig med. Annars tror jag inte att någon av de här aktörerna, som alla är professionella investerare, skulle investera”, säger Fabian Hielte, som varit den drivande kraften i investerarkollektivet, i en exklusiv intervju. 

”Sedan finns det för alla ett hjärta med i bilden. Vi har alla, med ett undantag, en stark Göteborgsanknytning och vi tror att det är bra för västra Sverige och bra för Göteborg med en stark medieplattform, en stark oberoende press”, fortsätter han. 

Han ser möjlighet till god avkastning på sin investering. Den har enligt honom varit föremål för samma beslutsprocess som alla koncernens andra investeringar och har med andra ord passerat styrelsen där finanskändisar som Anders Nyrén, tidigare vd för Industrivärden, och Per Josefsson, grundare till Brummer & Partners sitter. Han tillägger dock att liksom för alla investeringar finns det en osäkerhet.

”Branschen har verkligen sina utmaningar, men vi tycker att det är en intressant möjlighet och att ledningen har en bra affärsplan”.

Affären har omgärdats av ryktesspridning. Fabian Hieltes namn har förekommit i många spekulationer, inte minst på grund av hans kopplingar till familjen Hjörne. Hans fru Harriet Cobbold är dotter till Peter Hjörnes syster och hon var således redan innan delägare i Stampen. 

"Min frus familjs ägande blir utspätt nu. Min frus gren av familjen har aldrig varit engagerade i företaget. De har huvudsakligen bott i England. Det har inte spelat någon större roll för vårt beslut i Ernström att investera."

Under hösten har förhandlingar pågått med det bankkonsortium som banken har sina lån hos. 

Hur involverad har du varit där och varför har det tagit sådan tid?

”Martin Alsander har skött förhandlingarna. Min roll har vart att koordinera och hålla ihop investerarkonsortiet. Men det är alltid komplext och det är alltid mycket som ska på plats i sådana här fall. Det tar tid.”

Affären var i hamn lagom till Stampens julfest, då Martin Alsander hade nöjet att informera medarbetarna om att allt fallit på plats. 

"Det här känns fantastiskt. Vi har kämpat hårt för det här hela koncernen under lång tid. Att kunna kommunicera det här på vårt julmingel känns extra kul", säger han till Di. 

81 miljoner kronor, räcker det?

"Ja, det gör det. Så är det vid nyemissioner, pengarna räcker annars gör man dem inte. Det här fungerar bra med våra planer framåt. Vi har hela tiden sagt att det viktigaste för oss är att bredda ägandet och få in nya krafter. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?