Glädjebesked för Stampen: Nyemissionen är i hamn

De sista bitarna i bankavtalet har fallit på plats för Stampen. Det innebär att mediekoncernen kan slutföra sin nyemission på 81 miljoner kronor.

Fabian Hielte, via Ernström & Co, familjen Olsson via Stena Finans och familjen Lundström via bolaget Provobis finns med bland de nya investerarna.

Tidigare ägaren Peter Hjörne är en av dem som investerar i Stampen.
Tidigare ägaren Peter Hjörne är en av dem som investerar i Stampen.Bild:TT

Utöver dem investerar även de tidigare ägarna Peter Hjörne och Lennart Hörling, Björn Savén samt Jack Forsgren. Tillsammans äger de nya investerarna 40 procent av bolaget. Peter Hjörne äger efter emissionen 36,1 procent. 

”Det här är en kommersiell investering som står på sina egna ben, det måste jag vara tydlig med. Annars tror jag inte att någon av de här aktörerna, som alla är professionella investerare, skulle investera”, säger Fabian Hielte, som varit den drivande kraften i investerarkollektivet, i en exklusiv intervju. 

”Sedan finns det för alla ett hjärta med i bilden. Vi har alla, med ett undantag, en stark Göteborgsanknytning och vi tror att det är bra för västra Sverige och bra för Göteborg med en stark medieplattform, en stark oberoende press”, fortsätter han. 

Han ser möjlighet till god avkastning på sin investering. Den har enligt honom varit föremål för samma beslutsprocess som alla koncernens andra investeringar och har med andra ord passerat styrelsen där finanskändisar som Anders Nyrén, tidigare vd för Industrivärden, och Per Josefsson, grundare till Brummer & Partners sitter. Han tillägger dock att liksom för alla investeringar finns det en osäkerhet.

”Branschen har verkligen sina utmaningar, men vi tycker att det är en intressant möjlighet och att ledningen har en bra affärsplan”.

Affären har omgärdats av ryktesspridning. Fabian Hieltes namn har förekommit i många spekulationer, inte minst på grund av hans kopplingar till familjen Hjörne. Hans fru Harriet Cobbold är dotter till Peter Hjörnes syster och hon var således redan innan delägare i Stampen. 

"Min frus familjs ägande blir utspätt nu. Min frus gren av familjen har aldrig varit engagerade i företaget. De har huvudsakligen bott i England. Det har inte spelat någon större roll för vårt beslut i Ernström att investera."

Under hösten har förhandlingar pågått med det bankkonsortium som banken har sina lån hos. 

Hur involverad har du varit där och varför har det tagit sådan tid?

”Martin Alsander har skött förhandlingarna. Min roll har vart att koordinera och hålla ihop investerarkonsortiet. Men det är alltid komplext och det är alltid mycket som ska på plats i sådana här fall. Det tar tid.”

Affären var i hamn lagom till Stampens julfest, då Martin Alsander hade nöjet att informera medarbetarna om att allt fallit på plats. 

"Det här känns fantastiskt. Vi har kämpat hårt för det här hela koncernen under lång tid. Att kunna kommunicera det här på vårt julmingel känns extra kul", säger han till Di. 

81 miljoner kronor, räcker det?

"Ja, det gör det. Så är det vid nyemissioner, pengarna räcker annars gör man dem inte. Det här fungerar bra med våra planer framåt. Vi har hela tiden sagt att det viktigaste för oss är att bredda ägandet och få in nya krafter. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?