ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Mitt bolag bidrar

Givmildheten sprider sig i jul

  • Roger Akelius. Foto: Di

Roger Akelius försöker slå svenskt insamlingsrekord, och pengarna strömmar in från hela landet. Men den generösa inställningen i juletider spiller även över på andra hjälporganisationer.

Trots att snön ännu inte har lagt sig som ett täcke över Umeå, tycks julstämningen vara på topp. Umeå Entreprenad, ett mark- och anläggningsföretag, har skänkt 300.000 kronor till Läkare utan gränser.

”Det känns fantastiskt bra att kunna skänka pengar, och att Roger Akelius dubblar den summan är helt otroligt”, säger Andreas Hellgren, vd för bolaget.

Han berättar att man utöver gåvan till Läkare utan gränser också försöker vara en positiv kraft i det lokala samhället, därför skänker man även pengar till lokala idrottsklubbar. Men han tycker att fler borde kunna göra mer.

”Det här är en stor möjlighet, jag tycker att de största företagen kanske borde kunna öppna plånboken lite mer.”

Det tycker även Joachim Hallström, vd för Finest Cosmetics Nordic. På fyra år har deras omsättning växt till närmare 100 miljoner kronor, och nu skänker de 250.000 kronor till Läkare utan gränser.

”Jag känner att det är vår skyldighet, det är en fantastisk organisation som gör underverk för mängder av människor i verklig nöd.”

Team Olivia, en privat utförare av omsorgstjänster, väljer även de att skänka 200.000 kronor till Läkare utan gränser.

”Det ligger i vårt DNA att hjälpa till, och med alla hemskheter som pågår i Syrien och Aleppo så kändes det bra att i år kunna stödja Läkare utan gränser som gör ett fantastiskt jobb där”, säger Dan Olsson, vd och koncernchef för Team Olivia.

En som vet hur det är att inte ha så många förmåner är Toni Nijm. Han kom till Sverige från Mellanöstern 1991 och lyckades bygga och sälja ett bolag vilket har gett honom ekonomisk självständighet. Han väljer att skänka 100.000 kronor.

”Det är extremt viktigt att så många som möjligt visar att det fortfarande finns godhet bland allt mörkt vi läser om och ser varje dag”, säger Toni Nijm.

100.000 kronor skänker också det familjeägda förvaltningsbolaget Electromedicinska AB. Det drivs numera av grundaren Herman Lindbergs son Mats Lindberg.

”Det var egentligen Akelius som triggade mig”, säger Mats Lindberg. ”Självklart ska man ge lite mer än vanligt nu när beloppet dubblas hos Läkare utan gränser.”

It-konsulten Sylog skänker 150.000 kronor till Läkare utan gränser. Ljud- och ljusspecialisten Woodlite donerar 112.000 kronor och det familjeägda företaget Arbetshälsagruppen skänker totalt 50.000 kronor. Tillsammans skänker alltså bolagen 1 262 000 kronor, med Roger Akelius dubblering landar det totalt på strax över 2,5 Mkr.

Men det är fler organisationer som får bidrag under december månad. It-konsultbolaget Cybercom fick under 2009 i uppdrag att lansera ett mobilt nätverk i Rwanda. Sedan dess stödjer de varje år SOS Barnbyar med en större summa, i år 500.000 kronor.

”Vi tror att kunskap gör världen bättre, och då är tillgången till internet en fantastisk möjliggörare”, säger Kristina Cato, kommunikationschef på Cybercom.

Pengarna har bland annat gått till att bygga datasalar i det krigsdrabbade Rwanda, och för dem är samarbetet med SOS Barnbyar ett långsiktigt åtagande.

”Det är en viktig del i att uppnå de globala målen och Agenda 2030, det är viktigt för oss att göra det vi kan för att nå de målen”, säger Kristina Cato.

Även fastighetsförvaltaren Riksbyggen bidrar med pengar nu i december, 100.000 kronor doneras till Rädda Barnen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer