Annons

Gita Navabi ny partiledare för Feministiskt initiativ

Gita Navabi från Stockholm har valts till ny partiledare för Feministiskt initiativ. Jämte den andra partiledaren Gudrun Schyman ställs hon nu inför utmaningen att ta Fi ända in i riksdagen.

Feministiskt initiativ håller i helgen kongress och valkonferens i Malmö. På lördagen var det dags att välja en efterträdare till Victoria Kawesa som avgick i höstas.

De 137 kongressombuden sade enhälligt ja till Gita Navabi, som var den enda kandidaten till posten. I sitt första tal som partiledare sade hon:

"Det är en ära att få vara en del i det här sammanhanget."

Men det är inget enkelt arbete som ligger framför den nya partiledarduon. Prognosen inför det kommande valet ser dyster ut — Fi ligger just nu på cirka två procent i opinionen.

"Opinionsmässigt ser det inte riktigt ut att räcka — om det inte händer något under valrörelsen som gör att de och deras frågor får utrymme", säger Sofie Blombäck, statsvetare vid Mittuniversitetet.

Under helgens kongress ska Fi även slå fast sin valplattform. Trots att den redan är bestämd, och alltså bara ska klubbas på söndag, är den inte offentlig ännu.

Men i partiets statsbudget för 2018 finns några tydliga fokusområden, bland annat kraftigt höjda lägstapensioner, sänkt arbetstid och stärkt asylrätt. Partiet vill också kraftigt skära i försvaret.

Det är fjärde gången som partiet nu gör ett försök att ta sig in i riksdagen.

"Det är klart att saker som att driva en energisk kampanj, exempelvis vara aktiv på sociala medier som man var vid förra valet, kan hjälpa. Men det avgörande kommer snarare bli vad valrörelsen faktiskt handlar om, och också hur det parlamentariska läget ser ut", säger Sofie Blombäck.

"Många som egentligen gillar Fi kan tveka eftersom man är vänster och inte på något sätt vill orsaka ett maktskifte", säger hon.

Efter det senaste valet var besvikelsen stor. Fi hade bara några månader tidigare lyckats ta en plats i EU-parlamentet, men slutade på 3,1 procent, en procentenhet för lite för en riksdagsplats.

Sedan dess har partiets siffror legat stadigt under valresultatet – mellan 2–2,5 procent.

Metoo-debatten, som präglade stora delar av hösten, tycks inte heller ha fått partiet att lyfta.

"Det svar partiet själv ger är att metoo inte har varit moget att göra partipolitik av. Ett kompletterande svar kan vara att här finns ingen riktigt tydlig politisk motståndare. Inget annat politiskt parti går ut och säger att man är emot metoo", säger Sofie Blombäck.

Under helgen ska Fi också besluta om riksdagslistan. Noteras kan att både Kommunals tidigare ordförande Annelie Nordström och tidigare länspolismästaren i Stockholm Gunno Gunnmo står på valbar plats.

Vad händer om Fi inte lyckas i det här valet heller?
Det beror väldigt mycket på hur det går i de kommunala valen. Vi har många exempel på partier som ganska många gånger har misslyckats på den nationella arenan, men som lyckats överleva och fortsätta på den lokala nivån, säger Blombäck.


Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?