Ginföretaget har gjort succé med sin handsprit – expanderar ytterligare

Ginförsäljningen i Sverige ökade med över 40 procent förra året trots pandemin. Stockholms bränneri, som har gjort succé med sin handsprit, är det näst största ginmärket i Sverige och expanderar nu ytterligare.

Calle och Anna Wikner driver Stockholms bränneri.
Calle och Anna Wikner driver Stockholms bränneri.Foto:Jack Mikrut

Den kopparglänsande 350-literspannan ”Fåfängan” syns knappt bakom de enorma spritdunkarna. När Di besökte destilleriet Stockholms bränneri i den gamla Jaguarverkstaden på Södermalm för drygt tre år sedan hade Anna och Calle Wikner drivit företaget i nästan ett år. Då var Fåfängan praktpjäsen i lokalen. I dag ser pannan liten ut i jämförelse med ”Bleckan”, en destillationspanna som rymmer mer än det tredubbla. 

Tempot är också betydligt högre. Två containrar med gin tillverkade i källarlokalen på Folkungagatan ska levereras till USA och tre anställda arbetar febrilt med att lasta upp tomma flaskor som ska fyllas. Tiden när Anna och Calle Wikner buteljerade flaskorna för hand, skrev och klistrade på varje enskild lapp själva är sedan länge förbi. 

Stockholms Bränneri är det första destilleriet i staden sedan statliga Vin & Sprit lade ned sin produktion på Reimersholme i slutet av 1970-talet. Försäljningen har fördubblats varje år, likaså omsättningen. Förra året sålde Stockholms bränneri 200.000 flaskor gin och har numera sex fasta anställda och fyra timanställda. För att kunna möta efterfrågan har de köpt ut grannlokalen för att kunna expandera. 

”Vi ville hålla hjärtat här. Det är det som vi brinner för, en urban produktion, och att hålla det tillgängligt så man inte hamnar i ett industriområde någonstans. För oss är tillgängligheten som företag väldigt viktig”, säger Anna Wikner. 

Mycket har hänt under fem år. En permanent bar och ett kök finns i dag i lokalen, där man arrangerar både dryckesprovningar och andra evenemang. När pandemin är över hoppas Anna och Calle Wikner att kunna dra igång besöksverksamheten på riktigt igen. 

”Att besöka vårt destilleri när man är turist i Stockholm ska vara lika normalt som att gå på Vasamuseet”, säger Calle Wikner.

Foto:Jack Mikrut

På grund av pandemin var export, försäljning på flygplatser, båtar, barer och restauranger i princip obefintlig i början av året. Flera exportmarknader har fortsatt varit tröga, men på totalen ökade Stockholms bränneri exporten under 2020. 

”Vi har en väldigt nära relation med många restauranger och barer, det har varit fruktansvärt att se dem kämpa. I mars dog allt. Försäljningen på Systembolaget har gått jättebra, men vi blev rädda att de skulle stänga helt och vad som skulle hända om folk blev av med sina jobb. Då slutar man lyxa till det hemma”, säger Anna Wikner.

Redan i mars började Stockholms bränneri att producera handsprit av sina produktionsrester. Mellan mars och december förra året producerade de nästan 60.000 flaskor. 

”Först började det som ett skämt som nästan kändes lite osmakligt. Sen började sjukhus, ålderdomshem och restauranger höra av sig för att fråga om vi kunde hjälpa till med handsprit. Då insåg vi att det fanns ett faktiskt behov och vi var ganska snabba på att ställa om. Nu är det många som tror att vi är ett handspritsföretag”, säger Anna Wikner.

Foto:Jack Mikrut

Den ginboom som Anna och Calle Wikner förutspådde för sex år sedan är i full gång. Under 2020 såldes 135 olika ginsorter från Sverige, för tre år sedan fanns bara ett femtiotal. Den största producenten är Härnö Gin, som står för nästan en tredjedel av den svenska ginen som säljs. På andraplats kommer Stockholms bränneri, med nästan en sjättedel av försäljningen bland svenska märken, men med lika stor omsättning som Hernö för 2020. 

Destilleriet är fortfarande helägt av Anna och Calle Wikner, och trots att de haft intressenter planerar de inte att ta in något externt kapital.

”Vi har växt mycket, men i vår egen takt. Det har snurrat på bra av sig självt redan från början, och vi har tredubblat produktionen i samma lokal. Vi återinvesterar vinsten och nu gör vi stora investeringar i produktionseffektiviteten när vi bygger ut, bland annat med helautomatiserad buteljering. Vi vill möjliggöra nästa steg av tillväxt”, säger Calle Wikner.

 


Innehåll från SPPAnnons

Var femte är felförsäkrad – så säkrar du kontrollen

Shoka Åhrman är pensionsexpert på SPP.
Shoka Åhrman är pensionsexpert på SPP.

I ett bolag med höga ambitioner behöver anställda få fokusera på kärnverksamheten utan att tappa bort sig i administrativt gnissel. Hantering av tjänstepensioner är en typisk fallgrop om rätt förutsättningar saknas.

Men det finns lösningar som sparar både tid och resurser, oavsett om bolaget har 10 eller 10 000 anställda.

Anmäl dig till SPP:s webbinar ”En smidig hantering av tjänstepensionen som sparar dig tid” 

Det finns många företag i Sverige som betalar pensionspremier i onödan till personer som redan avslutat sin anställning. Även motsatsen förekommer, där företaget av olika anledningar missar att betala in premier. Granskningar från bland annat FörsäkringsGirot visar att så många som var femte anställd är felförsäkrad.

– Vem på företaget bestämmer vad som ska vara pensionsgrundande? Är det bara grundlönen eller även eventuell rörlig del och bonusar? Även om ansvaret är tydligt kan pappersblanketter skapa oordning och bidra till felaktiga pensionsavsättningar. Förseningsavgifter, retroaktiva kompensationskrav och åtgärder från Skatteverket är några exempel på möjliga konsekvenser, menar Shoka Åhrman, pensionsexpert på SPP.

En nyckel för att lyckas med administrationen är att se till att företaget har någon med ett tydligt ansvar för pensionen vid bolaget. Extra viktigt är också att säkerställa att processerna backas upp av en tydlig pensionspolicy.

– Det minskar riskerna för felhantering och är ett bra stöd vid revisioner. Det underlättar även vid kompetensväxling och ökar robustheten. Här kan oberoende pensionskonsulter hjälpa till att styra upp.

Viktigt att hålla koll på pensionspremier

Det gäller att ha koll på om de anställda håller sig inom gränserna för att inte påverka intjänandet till den allmänna pensionen, och att säkerställa att pensionspremierna håller sig inom ramen för avdragsrätten.

– Inför varje månad ska pensionsgrundande löner registreras i lönesystem och här är det viktigt att det blir rätt för alla anställda, även för dem som är föräldralediga, tjänstlediga, utlandsanställda och för dem som löne- och bonusväxlar. Som växande bolag vill man självklart hålla fanan högt som trygg arbetsgivare med attraktiva förmåner. Då får inget gå fel, understryker Shoka Åhrman.

Hon ser smidiga digitala verktyg som en förutsättning för en bra översikt där de anställdas pensionspremier enkelt kan hanteras med hjälp av inlästa lönefiler.

Anmäl dig till SPP:s webbinar ”En smidig hantering av tjänstepensionen som sparar dig tid – Här får du nycklarna som behövs för att göra pensionshanteringen både enklare och säkrare. Passa också på att utbyta erfarenheter med andra personer på liknande roller.

Mer från SPP

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SPP och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?