1515

Gilead köper läkemedelsbolag i mångmiljardaffär

Läkemedelsbolaget Gilead köper Immunomedics i en affär värd 21 miljarder dollar, motsvarande över 180 miljarder kronor.

Gileads vd Daniel O’Day.
Gileads vd Daniel O’Day.Foto:Chris Ratcliffe

Immunomedics är främst känt för att utveckla läkemedel mot cancer. Genom köpet växer Gileads portfölj med behandlingar mot cancer, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Gilead köper aktierna i Immunomedics för 88 dollar styck, motsvarande en premie på nära 110 procent jämfört med stängningskursen i fredags. Affären förväntas slutföras under det fjärde kvartalet i år.

”Köpet representerar ett betydande framsteg i Gileads arbete med att bygga en stark och diversifierad portfölj inom onkologi”, säger Gileads vd Daniel O’Day.

Genom köpet blir Gilead bland annat ägare till Trodelvy som har fått ett accelererat godkännande från amerikanska FDA för behandling av vuxna patienter med metastaserad trippelnegativ bröstcancer som har fått minst två tidigare behandlingar för metastaser.

”Vi kommer nu fortsätta undersöka dess potential att behandla många andra typer av cancer, både som monoterapi och i kombination med andra behandlingar”, säger Daniel O’Day.

Immunomedics har ett börsvärde på nära 10 miljarder dollar efter att aktien mer än dubblats i värde under året.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?