1515
Annons

Gigdrottningen vill bekämpa fattigdom med digitalisering

Hon har utsetts till en av de mäktigaste kvinnorna i näringslivet. Pernilla Ramslöv, vd för den snabbväxande konsulten Nox Consulting, vill använda digitalisering och it för att förändra världen och nå globala mål. 

Pernilla Ramslöv vd för Nox Consulting.
Pernilla Ramslöv vd för Nox Consulting.Foto:Jack Mikrut

”Världen är mer sammankopplad än någonsin”, säger Pernilla Ramslöv.

Hon har utsetts till den mäktigaste entreprenören i näringslivet år 2019 av Veckans affärer och intog i år plats 69 på Dagens industris lista över de mäktigaste kvinnorna i det svenska näringslivet.

Pernilla Ramslöv är vd och grundare för Nox Consulting, Stockholms största konsultfömedlare inom it. Bolaget omsätter i dag över 300 miljoner kronor, en ökning med 700 procent på bara några år, har 12 anställda och driver ett nätverk med 2.500 it-konsulter, där var och en driver sitt eget företag. 

”Vi är lite av en unik blandning av mäklare och ett traditionellt it-konsultbolag”, säger Pernilla Ramslöv. 

Kärnan i bolaget är egenföretagande och utbyte av kompetens, där Nox Consulting är uppdragsgivarna som tror på en snabbrörlig värld och ett inkluderande ledarskap. 

”Lojalitet sitter inte i anställningsavtal, utan det sitter i hjärtat”, säger Pernilla Ramslöv och fortsätter:

”Idag har vi en rörlig arbetsmarknad och då är det kanske att vi ser att den kompetensen som behövdes för tio år sedan i ett bolag, kanske inte är den kompetens som behövs i dag.”

Ni har haft ett samarbete med välgörenhetsorganisationen Hand in hand, hur kom det sig? 

”Hand in hand ligger väldigt varmt om hjärtat eftersom de bekämpar fattigdom genom företagande och entreprenörskap, och hela vår verksamhet går ut på egenföretagande”, säger Pernilla Ramslöv.

I fjol byggde Hand in Hand och Nox Consulting en by tillsammans i Kenya. Genom julgåvor, föreläsningar, marknader och konstutställningar lyckades Nox Consulting, med sitt nätverk, få ihop tillräckligt med pengar för att kunna utveckla byn. Pernilla Ramslöv betonar även vikten av att sprida ordet och få fler människor att engagera sig i frågan om att bekämpa fattigdom genom företagande och digitalisering. 

Går det att bekämpa fattigdom med hjälp av teknik och digitalisering?

”Jag tror att det är en förutsättning för att kunna nå de globala målen för hållbar utveckling till år 2030 som FN har satt upp. Med hjälp av teknik och digitalisering kan vi lösa de flesta problem. Det finns hur många exempel som helst”, säger Pernilla Ramslöv.

Utbyte av kunskap, nya arbetstillfällen, olika betalningsmodeller, möjligheter till e-handel och att nyttja artificiell intelligens till att förbättra jordbruket är några av de exempel hon talar om. 

Digitaliseringen har även haft en betydande roll för att motverka barnarbete, orättvisa arbetsvillkor och liknande. Enligt Pernilla Ramslöv går det numera inte att hindra världen från att se in och granska enskilda bolag. Och en uppkopplad värld synliggör problem: 

”Det går inte att göra bort sig som företag på samma sätt i dag. Förr kunde man gömma sig, men nu på grund av digitalisering och sociala medier går inte det längre.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?