1515

Danske Bank undersöker transaktioner på 1300 miljarder kronor

Härvan kring Danske Banks ljusskygga affärer fortsätter att växa.

Nu uppges över 1300 miljarder kronor ha flödat genom den estniska filialen under åtta år.

Danske Banks aktie föll 6 procent efter det nya avslöjandet på fredagseftermiddagen.

Foto:Stian Lysberg Solum

Ett drygt år efter att Köpenhamnstidningen Berlingske avslöjade skandalen i Danske Bank DANSKE -2,04% Dagens utveckling s estniska filial börjar bankens egen internutredning bli klar. 

Enligt affärstidningen Wall Street Journal har nu bankens styrelse informerats om att "icke-residenta kunder" har gjort transaktioner på 150 miljarder dollar, 1350 miljarder kronor, genom filialen under åren 2007-2015. 

Det är fem gånger så mycket som de senaste uppgifterna från Financial Times gällande toppåret 2013, som blev kända i tisdags.

Uppgiftslämnarna poängterar att inte alla affärer nödvändigtvis var penningtvätt, men att det var stora belopp för en liten bank i ett litet land.

Filialens avdelning för icke-residenta kunder hade enligt Berlingske 3000 kunder, främst från Ryssland, Azerbajdzjan och andra tidigare Sovjetrepubliker. De stod för en stor del av både affärerna och vinsten.

Genomgång och analys av kontoutdrag från 218 av de 3000 kunderna tyder på motsvarande 75 miljarder svenska kronor i suspekta affärer, enligt Berlingske, som påpekar att det är en konservativ uppskattning.

Skandalen sätter stor press på koncernchefen Thomas Borgen som var ansvarig för utlandsbankerna, inklusive Estland, under skandalåren 2009 till 2012.

”Det är otroligt. Han har varken fått sparken eller blivit åtalad”, säger den brittisk-amerikanske affärsmannen Bill Browder, vars ryska fondbolag Hermitage Capital har drabbats av affären, i torsdagens Di.

I juli polisanmälde han 26 anställda på Danske Bank Estland för att ha hjälpt till att tvätta pengar som försvann ur Hermitage.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Framgångskonceptet som skapar trygghet och minskar utanförskapet

Anders Wahlqvist är initiativtagare till Ikano Akademin. ”De vill ju jobba och tjäna pengar, men många saknar kontaktnät” berättar han.
Anders Wahlqvist är initiativtagare till Ikano Akademin. ”De vill ju jobba och tjäna pengar, men många saknar kontaktnät” berättar han.

I mötet med tonårskillen Ribar Nasradin föddes idén till Ikano Akademin – ett succékoncept som hjälper unga vuxna som hamnat snett ut i arbetslivet.

– Det här är en jättevinst, för både individen och samhället. Vi måste hjälpas åt för att vända utanförskap till innanförskap, konstaterar initiativtagaren Anders Wahlqvist.

Tryggare bostadsområden: Så jobbar Ikano Bostad med socialt hållbarhetsarbete.

Ribar Nasradin gick i gymnasiet när han fick se annonsen om sommarjobb hos Ikano Bostad hemma i Stockholmsförorten Hagsätra, där bostadsföretaget äger och förvaltar 3 000 lägenheter.

– Jag tänkte att det var bättre att jobba än att bara vara hemma. Det är svårt att få jobb och därför också lätt att hamna fel. Jag har flera tidigare vänner som dragits in i kriminalitet, berättar han.

Ribar Nasradin.
Ribar Nasradin.

Under ett par sommarmånader fick han prova på en mängd olika arbetsuppgifter.

– Jag fick göra allt möjligt. Från att plocka skräp till att måla och klippa gräs.

Den viktigaste lärdomen handlade dock om något annat.

– Jag fick veta hur arbetslivet fungerar och vad arbetsmoral innebär. Som hur viktigt det är att komma i tid, hur man arbetar i grupp och vikten av att hjälpa varandra.

Ta ansvar för sin egen framtid

När sommarlovet var slut sökte han upp Anders Wahlqvist för att höra om han kunde få fortsätta jobba. Det slutade med att han under loven fick praktisera på den målerifirma som just då genomförde renoveringsarbeten i området.

Anders Wahlqvist såg den snabba utveckling som Ribar Nasradin genomgått. Vid den här tidpunkten hade Ikano Bostad dessutom stora problem med skadegörelse i området. Då föddes idén att skapa en modell där unga vuxna som står utanför arbetsmarknaden får verktyg så att de kan ta ansvar för sin egen framtid. Unga vuxna som i många fall annars riskerar att rekryteras av kriminella gäng och hamna i permanent utanförskap.

– De vill ju jobba och tjäna pengar. Men många unga som bor hos oss saknar kontaktnät och har föräldrar som är arbetslösa, konstaterar Anders Wahlqvist.

Stödet som de unga får hos Ikano Akademin är individuellt och ofta mycket konkret.

– I början händer det att jag åker hem och hämtar dem om de inte dyker upp i tid. Det tycker de är ganska pinsamt, säger Anders Wahlqvist och skrattar.

När ungdomarna bedöms redo för ett ordinarie jobb sätter Ikano Akademin dem i kontakt med andra arbetsgivare.

”Många solskenshistorier”

För tredje året i rad bedriver Ikano Akademin också verksamhet i Västerås och sedan starten 2014 har hittills 87 unga genomgått utbildningen. Kön till en plats är numera lång.

Anders Wahlqvist tillsammans med två av de hittills 87 ungdomarna som deltagit i Ikano Akademin.
Anders Wahlqvist tillsammans med två av de hittills 87 ungdomarna som deltagit i Ikano Akademin.

Att Ikano Akademin gör nytta på riktigt får Anders Wahlqvist ständiga bevis på. Ribar Nasradin är bara ett exempel. Efter två år som målarlärling hittade han för fem år sedan sitt kall och jobbar i dag i däckbranschen.

– Och jag har hur många solskenshistorier som helst. Som den om killen som ringde mig alldeles nyss. Han var ledare i ett välkänt kriminellt gäng när han började hos oss och gick omkring här och jobbade med skyddsväst. I dag bor han på en annan ort och arbetar som fastighetsskötare.

Permanent verksamhet

Det som började som ett projekt har med åren vuxit till en permanent verksamhet, som dessutom är kostnadsneutral.

– Det är en av framgångsfaktorerna: att ungdomarna utför ett riktigt arbete. I år slog dessutom vårt nöjd kund-index alla rekord här i Hagsätra, och det är mycket tack vare de här ungdomarna.

Dessutom har den skadegörelse som för tio år sedan var ett omfattande i Hagsätra i princip försvunnit idag.

Anders Wahlqvist är stolt över de stora och positiva förändringar som Ikano Akademin hittills lett till, både för Ikano Bostad och för de enskilda deltagarna.

– Vi är grymt nöjda med vår verksamhet. Men framför allt ska ungdomarna vara nöjda och stolta över vad de åstadkommer, när de bara får chansen.

Läs mer om Ikano Akademin här.

 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?