1515
Annons

Danske Bank undersöker transaktioner på 1300 miljarder kronor

Härvan kring Danske Banks ljusskygga affärer fortsätter att växa.

Nu uppges över 1300 miljarder kronor ha flödat genom den estniska filialen under åtta år.

Danske Banks aktie föll 6 procent efter det nya avslöjandet på fredagseftermiddagen.

Foto:Stian Lysberg Solum

Ett drygt år efter att Köpenhamnstidningen Berlingske avslöjade skandalen i Danske Bank DANSKE +1,02% Dagens utveckling s estniska filial börjar bankens egen internutredning bli klar. 

Enligt affärstidningen Wall Street Journal har nu bankens styrelse informerats om att "icke-residenta kunder" har gjort transaktioner på 150 miljarder dollar, 1350 miljarder kronor, genom filialen under åren 2007-2015. 

Det är fem gånger så mycket som de senaste uppgifterna från Financial Times gällande toppåret 2013, som blev kända i tisdags.

Uppgiftslämnarna poängterar att inte alla affärer nödvändigtvis var penningtvätt, men att det var stora belopp för en liten bank i ett litet land.

Filialens avdelning för icke-residenta kunder hade enligt Berlingske 3000 kunder, främst från Ryssland, Azerbajdzjan och andra tidigare Sovjetrepubliker. De stod för en stor del av både affärerna och vinsten.

Genomgång och analys av kontoutdrag från 218 av de 3000 kunderna tyder på motsvarande 75 miljarder svenska kronor i suspekta affärer, enligt Berlingske, som påpekar att det är en konservativ uppskattning.

Skandalen sätter stor press på koncernchefen Thomas Borgen som var ansvarig för utlandsbankerna, inklusive Estland, under skandalåren 2009 till 2012.

”Det är otroligt. Han har varken fått sparken eller blivit åtalad”, säger den brittisk-amerikanske affärsmannen Bill Browder, vars ryska fondbolag Hermitage Capital har drabbats av affären, i torsdagens Di.

I juli polisanmälde han 26 anställda på Danske Bank Estland för att ha hjälpt till att tvätta pengar som försvann ur Hermitage.

Nord Stream 2 tömd på gas

Nord Stream 2 är tömd på gas, skriver danska Energistyrelsen på Twitter. Det rapporterar danska TV2.

Foto:Forsvaret, Danska Försvaret

Prognosen efter att läckorna på de båda gasledningarna upptäcktes i början av veckan var att gasen kunde vara slut på söndagen. Nu uppger företaget Nord Stream för Energistyrelsen att det har uppstått ett stabilt tryck i ledningen, vilket tyder på att all gas har läckt ut.

Det framgår inte hur statusen är för Nord Stream 1.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera