1515
Annons

Gigantisk demonstration i Hongkong

Hundratusentals människor demonstrerar i Hongkong i protest mot Pekings inflytande.

Lugnet som rått den senaste tiden riskerar att bytas mot våld då varken aktivisterna eller Hongkongs ledning vill ge efter.

Foto:Dake Kang

Organisationen Civil Human Rights Front, som anordnade en demonstration med över en miljon deltagare i juni, kallade till nya protester under parollen ”en sista chans”.

Organisationen uppskattade att omkring 800.000 människor hade hörsammat söndagens uppmaning att demonstrera. Därmed var demonstrationen en av de absolut största under det halvår som protesterna pågått.

Polisen i Hongkong, vars uppskattningar brukar ligga lägre än organisatörernas, har inte beräknat storleken på demonstrationen.

Udden i budskapet är riktat mot Hongkongs högsta politiker, Carrie Lam, som hittills vägrat gå med på demonstranternas krav.

Mängder av människor fyllde Hongkongs gator. När mörkret föll tände de sina mobiltelefoners ficklampor. Ljuset bildade en glittrande matta som sträckte sig långt.

”Jag vet inte hur länge den här kampen kommer att pågå. Än så länge kan jag inte se slutet på den, men vi kommer inte att ge oss”, säger Kelvin, en av demonstranterna.

”Det spelar ingen roll hur vi uttrycker våra åsikter, om det är genom fredliga marscher eller genom val, så lyssnar inte styret. Det följer bara order från det kinesiska Kommunistpartiet”, säger Wong, 50 år, som också deltar i protesterna.

Söndagens demonstrationer hölls dagen innan proteströrelsen ”firar” sex månader. Under den tiden har den växt från att enbart motsätta sig ett kritiserat lagförslag till att bli en stark röst mot Pekings inflytande i Hongkong. I slutet av november fick rörelsen även formellt politiskt inflytande då kandidater som står nära den vann en majoritet av platserna i lokalvalet.

Sedan dess har ett relativt lugn präglat staden där sammandrabbningar mellan polis och demonstranter blivit vardag. Carrie Lams ovilja till eftergifter, och polisens beslutsamhet att slå ned på allt våld från demonstranter, har dock väckt farhågor för att våldet på gatorna snart kan vara tillbaka.

Polisen grep på söndagen elva personer för innehav av bland annat knivar, smällare och en halvautomatisk pistol.


Innehåll från P&B RiskkonsulterAnnons

Säkra verksamheten med oberoende riskanalys

Tobias Ekberg, VD och riskkonsult på P&B Riskkonsulter.
Tobias Ekberg, VD och riskkonsult på P&B Riskkonsulter.Foto:P&B Riskkonsulter.

För många företag kan ett längre driftstopp vara förödande. P&B Riskkonsulter erbjuder oberoende riskanalyser som hjälper företag att ta kontroll över sin riskhantering, förebygga avbrott, optimera sitt försäkringsskydd och säkra varumärket. 

– Att följa lagar och regler, till exempel när det gäller brandskydd, räcker inte för att kontrollera risker för egendomsskada och avbrott i den utsträckning som krävs idag. Försäkringbolag, ägare, kunder och andra intressenter i verksamheten förväntar sig att den verksamhetsspecifika risken har analyserats, säger Tobias Ekberg, VD på P&B Riskkonsulter.

Behålla sitt försprång  

Tobias Ekberg ser en snabbt växande efterfrågan på tjänster för effektiv och hållbar riskhantering. Utvecklingen drivs dels av ökande försäkringspremier och försäkringbolagens fokus på riskurval med ökade krav på risktekniska underlag. Men också av företag som vill undvika produktionsstörningar i en tid av Lean, Singel Sourcing, Just-In-Time och snabbfotade konkurrenter i hela världen. 

– Företagens sårbarhet för avbrott har ökat. Därför behöver alla en god bild av vilka risker som kan förebyggas alternativt försäkras bort. På så sätt blir våra tjänster inom riskhantering och kontinuitetsplanering viktiga verktyg för att utveckla interna rutiner, sänka kostnader och hålla hög kvalitet och leveranssäkerhet. I förlängningen handlar det om att förvalta sitt varumärke. 

Osäkerhet ökar kostnaderna

Den tekniska beskrivningen av risken bör vara oberoende av vem som tar fram den. Det som skiljer sig åt är hur olika parter värderar risken. 

– Otydliga eller undermåliga riskbeskrivningar innebär en osäkerhet för både försäkringstagare och försäkringsbolag. Detta kan leda till konservativa antaganden från försäkringbolagen eller missriktade åtgärder för riskkontroll hos försäkringstagaren, som i sin tur leder till ökade och onödiga kostnader.

Tobias Ekberg framhåller värdet i oberoende riskingenjörstjänster. 

– Ett relevant och trovärdigt risktekniska underlag erbjuder förutsättningarna för en transparent dialog kring risker. Då ökar också förutsättningarna för såväl optimerade åtgärder för riskkontroll som kostnader för försäkring. Det skapar bäst förutsättningar för hållbar riskhantering.

Om P&B Riskkonsulter 

Vi är oberoende specialister på industriell och försäkringsteknisk riskhantering. Våra uppdragsgivare är försäkringbolag, mäklare och försäkringstagare inom främst industri och lager.

Företaget har 15 anställda i Sverige och ingår i ett nätverk med drygt 100 riskkonsulter i hela världen.

Läs mer på pob.se 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med P&B Riskkonsulter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?