ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Giftlarm om ekoägg

Halterna av miljögifterna dioxin och PCB har ökat i ekologiska ägg. Livsmedelsverket konstaterar att halterna är högre än i andra ägg.

Även om inga gränsvärden har överskridits uppmanar verket äggbranschen att undersöka vad som ligger bakom och vidta åtgärder.

Redan 2004 upptäcktes att ekologiska ägg innehöll mer dioxin än andra ägg. Den gången kopplades det till fodret, fiskmjöl från Östersjöfisk, och kraven på fiskmjölet skärptes. Men halterna har fortsatt att stiga, skriver tidningen Land.

"Det är viktigt att branschen nu undersöker vad de högre halterna i ekologiska ägg beror på", säger Helena Storbjörk Windahl, avdelningschef vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Branschorganisationen Svenska Ägg säger i ett pressmeddelande att som ett första steg är planen att minska andelen fiskmjöl i hönsfodret.

"För tillfället finns ingen fungerande ersättning till fiskmjölet i ekologiska foderblandningar, därför kan vi i dagsläget inte utesluta fiskmjölet helt", säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare i Svenska Ägg.

Organisationen har även inlett en utredning för att hitta andra möjliga orsaker till ökningen.

Dioxin och PCB är miljögifter som lagras i kroppen under hela livet och är skadligt på lång sikt.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies