1515

Gibraltar ny stötesten för brexit

Kravet på en lösning i den 300 år gamla spansk-brittiska Gibraltarfejden seglar upp som en ny knäckfråga. Annars kan Spanien stjälpa hela övergångsplanen för brexit.

 

Bild:TT

EU-kommissionen sluter upp bakom Madridregeringens krav att Gibraltar, det brittiskkontrollerade territoriet på Spaniens sydspets, inte ska omfattas av en övergångsperiod för brexit utan ett godkännande från Spanien.

Det gör Madrids goda humör till en tung förhandlingsbricka i nästa fas i brexitförhandlingarna.

Löftet innebär att en uppgörelse om Gibraltar mellan London och Madrid behöver komma på plats innan avtal kan slutas kring en tvåårig övergångsperiod för brexit - Storbritanniens skilsmässa från EU. Det rapporterar Financial Times, som tagit del av kommissionens handlingar.

Enligt dokumenten utgår EU-kommissionen från att Storbritanniens territorier, ”overseas territories”, inte automatiskt omfattas av en övergångsperiod utan kastas ut ur EU direkt i mars 2019, om inget annat förhandlas fram. 

Londonregeringen hävdar däremot bestämt att territorierna självklart ingår i de brexitvillkor som förhandlas fram för själva Storbritannien.

Gibraltar är ett sådant territorium, tillsammans med bland andra Jungfruöarna och Caymanöarna i Västindien liksom Falklandsöarna utanför Argentina. Territorierna har självstyre men är underställda Storbritannien i exempelvis utrikes- och säkerhetspolitiken.

Storbritannien vill snabbt förhandla fram planen för en tvåårig övergångsperiod efter mars 2019. Londonregeringen anser det vara centralt, för att företag inte ska börja fly Storbritannien av rädsla för en ”hård” brexit våren 2019.

Men EU backar alltså Spaniens syn att en uppgörelse om Gibraltar mellan London och Madrid måste vara klar först, innan en övergångsperiod för brexit kan få grönt ljus.

Gibraltar har varit brittiskt territorium sedan fredsavtalet i Utrecht 1713. I princip från start har Madrid och London tvistat om gränsdragningen. I modern tid har Spanien anklagat Gibraltar för att bygga en olaglig flygplats och för att underminera EU:s kamp mot penningtvätt och skatteflykt.

Spaniens position är sedan länge att hela Gibraltar egentligen tillhör Spanien, men Madridregeringen har också sagt att den uppgörelse de nu kräver inte behöver lösa den grundläggande territoriella frågan.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?