Annons

GHP ökar vinsten

GHP Specialty Care redovisar ett resultat efter skatt på 6,7 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2020 (2,8). Resultatet per aktie uppgick till 0:09 kronor (0:02).

Nettoomsättningen uppgick till 278 miljoner kronor (274). Organiska tillväxten blev 2,1 procent.

Ebitda ökade till 34,6 miljoner kronor (28,9) och ebitda-marginalen uppgick till 12,4 procent (10,5).

GHP Specialty har kunnat återgå till mer normala förutsättningar under tredje kvartalet, efter en vår där hanteringen av effekterna från pandemin stod i fokus.

”Vårt finansiella resultat fortsätter att utvecklas i rätt riktning, där resultatet i perioden är vårt bästa tredje kvartal hittills. Alla våra tre segment går med vinst trots att våra verksamheter alltid har lägre aktivitet under semestermånaderna då många av våra kliniker drar ner på sin kliniska verksamhet”, skriver vd Daniel Öhman i delårsrapporten.

I Norden förbättrar merparten av klinikerna sina resultat under kvartalet. Inom International påverkades GHP:s verksamhet och personal fortfarande av pandemin under kvartalet.

”Restriktioner har gjort det svårt för oss att fullt ut styra och bygga upp sjukhuset i Kuwait, vilket innebar att vi tillsammans med vår kund beslutade att halvera vår ersättning under andra och tredje kvartalet. Nu är vår personal på plats igen och vi kan återuppta arbetet med att skala upp och utveckla sjukhuset. Lokala restriktioner fortsätter dock att begränsa tempot i upprampningen”, skriver vd.

I Vårdsamverkan styrs GHP:s resultat av mängden vård som konsumeras av försäkringsbolagspatienter. Mängden konsumerad vård påverkas även av yttre faktorer och under pandemin såg GHP att vårdbesöken minskade vilket även minskade bolagets kostnad för att leverera vård.

”Under det tredje kvartalet har patientvolymerna ökat igen och vi förväntar oss att det inom Vårdsamverkan kommer att vara en något högre efterfrågan på vård under en period framöver”, skriver vd.

Innehåll från AvanzaAnnons

Experten: Så kan fler få 1 miljon mer i pension

Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Avgifter är som karies i tänderna. Skadan syns inte direkt, men över tid gröper avgifterna ur pensionen och äter upp dina pengar.

– Onödiga avgifter kan ge dig 1 miljon mindre att leva på i framtiden, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

Det kan löna sig att ge tjänstepensionen lite uppmärksamhet. Rejält. Flera aktörer i pensionsbranschen tar nämligen ut fasta årliga skalavgifter, vilket gör att dina pengar landar i försäkringsbolagets fickor i stället för dina egna, menar Nicklas Andersson.

– Det är så onödigt. En till synes låg avgift på 0,65 procent per år kan göra att du får 1 miljon mindre att leva på som pensionär, vilket är mycket pengar. Därför är det väldigt viktigt att man ser över sina pensioner och flyttar dem bort från avgifter, säger han.

Kan du få 1 miljon mer? Testa och se! Här letar Avanza rätt på dina gamla pensioner åt dig.

Hur kan det bli 1 miljon mer?

Eftersom de årliga avgifterna är procentuella blir kostnaden högre i takt med att ditt sparande växer. Kanonbra för försäkringsbolaget som tjänar mer pengar år efter år – men dåligt för dig som sparare då fler kronor försvinner i avgifter vilket effektivt urholkar din framtida pension.

– Ingen skulle väl någonsin ha sin månadslön på ett konto med årlig procentuell avgift, men ändå har många ett sådant upplägg med sin tjänstepension. Det borde undvikas till varje pris. Nu är det dessutom enklare än någonsin att flytta sina pensioner och ge sig själv en rejäl framtida löneförhöjning på köpet, säger Nicklas Andersson.

Vilka pensioner går att flytta?

Förra året började ett efterlängtat lagförslag att gälla. Det innebär att det max får kosta 600 kronor att flytta en icke kollektivavtalad tjänstepension till en annan aktör. Förslaget omfattar fondförsäkringar och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 2007.

– Mitt absolut bästa pensionstips är att flytta gamla tjänstepensioner och privata pensionsförsäkringar till en aktör helt utan skalavgifter. Det kan alltså ge dig upp till 1 miljon mer i pension. Därefter är det naturligtvis viktigt att säkerställa rätt sparform och prislapp, men skalavgiften är trots allt en garanterad avgift. Bara genom att undvika den förbättrar du framtidsutsikterna i ditt sparande, säger Nicklas Andersson.

Låt Avanza leta rätt på dina gamla pensioner – och se direkt om de går att flytta eller inte (och vad du kan spara på att undvika avgifter). 

De 5 mest ägda aktierna hos Avanza just nu:

1. Investor B 

2. Samhällsbyggnadsbolaget i Norden B 

3. Volvo B 

4. Kinnevik B 

5. Volvo Car B 

Listan visar de mest ägda aktierna bland Avanzas kunder per den 2022-10-19.

De 5 mest ägda fonderna hos Avanza just nu:

1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag 

2. Avanza Zero 

3. Avanza Global 

4. Länsförsäkringar Global Indexnära 

5. Swedbank Robur Ny Teknik A 

Listan visar de mest ägda fonderna bland Avanzas kunder per den 2022-10-19.

Risktext:

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. 

*De nya reglerna för sänkta avgifter gäller alla fond- eller depåförsäkringar, ej traditionella försäkringar, tecknade efter 1 juli 2007. Observera att du inte kan flytta kollektivavtalad tjänstepension till oss så som SAF-LO, KAP-KL, PA03 (PA16) eller ITP (ITPK). Avanza bjuder på flyttavgiften upp till 1 000 kronor. Läs mer och se hur vi har räknat här.

 

Mer från Avanza

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Avanza och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera