1515

GHP faller tungt efter emiratets diss: ”Väldigt oväntat”

Vårdbolaget GHP faller tungt på Stockholmsbörsen efter att ha blivit av med fyra kontrakt i Förenade Arabemiraten i förtid.

”Det var överraskande och väldigt oväntat”, säger vd:n Daniel Öhman till Di.

Daniel Öhman, vd för GHP.
Daniel Öhman, vd för GHP.Foto:Jesper Orrbeck

Under söndagen meddelade GHP GHP -3,1% Dagens utveckling att bolagets uppdragsgivare i Ajman, ett av de sju emirat som utgör Förenade Arabemiraten, plötsligt sagt upp avtalet med den svenska vårdkoncernen. Det innebär att GHP från och med början av nästa år inte längre får driva de fyra sjukhus i regionen man ansvarat för sedan 2016.

”De har bestämt sig för att konsolidera alla kontrakt av den här typen avtal hos en lokal operatör. Det gjorde man utan upphandling, så det fanns ingenting vi kunde göra”, säger GHP:s vd Daniel Öhman till Di.

Hur oväntat var det?
”Det var överraskande och väldigt oväntat. Vid senaste utvärderingen fick vi våra bästa betyg hittills, så på de nyckeltal man följer upp oss har vi fått näst intill högsta betyg.”

GHP, som handlas på Stockholmsbörsens small cap-lista, faller tungt efter beskedet. I den inledande handeln på måndagen var aktien ned med som mest 17 procent. Vid klockan 11 har fallet dämpats något till minus 8 procent. Bolaget har ett börsvärde på 1,8 miljarder kronor.

I samband med kursfallet valde Bo Wahlström, som är styrelseledamot och största ägare i GHP, att fylla på med ytterligare 140.000 aktier i bolaget för totalt 3,4 miljoner kronor via sitt bolag Metroland, enligt Finansinspektionens insynsregister. Han äger drygt 27 procent av aktierna medan näst största ägaren, Axis-grundaren Martin Gren, sitter på 11 procent, enligt ägardatatjänsten Holdings.

Trots smällen i Förenade Arabemiraten räknar bolaget med begränsade resultateffekter. Även de finansiella målen om att uppnå en organisk tillväxt på 15 procent per år och en ebit-marginal på minst 7 procent över en treårsperiod behålls intakta.

”I och med att vi justerar kostnadskostymen och strukturerar om verksamheten i Mellanöstern så blir resultateffekten begränsad, samtidigt som vi växer starkt i Sverige. Vi ser positivt på den svenska utvecklingen vilket medför att vi kan behålla målen”, säger Daniel Öhman.

GHP äger runt 20 kliniker för specialistsjukvård i Sverige. I den internationella verksamheten driver kommer bolaget efter årsskiftet endast ha kvar driften på ett sjukhus i Kuwait, men GHP har också en satsning på att etablera diabeteskliniker i Saudiarabien.

”Vi vill fokusera mer på Sverige och alla möjligheter vi ser här. Den andra delen är att vårt stora fokus i Saudiarabien där vi vill ta in externt kapital för att investera. Våra investerare investerar främst i den svenska verksamheten och därför vill vi ta in lokala pengar”, säger Daniel Öhman.

Hur mycket pengar kan det handla om?
”I steg ett är det inte så mycket pengar. Över tid vill vi bygga upp en kedja av diabeteskliniker i Saudiarabien, och då kommer det behövas betydande kapital, och det kommer vi ta in externt. Det projektet har ett större risktagande och den risken vill vi placera utanför våra ägare, även om vi vill ha en del av uppsidan med tanke på allt vi har byggt upp.”


Innehåll från VerizonAnnons

Därför är 5G en central del av den fjärde industriella revolutionen

Med 5G är framtidens affärsmiljö redan här, men det är privat 5G som kommer att förändra industrin. Det anser Fredrik Hallenborg, nordisk chef på Verizon Business.

– Vi ser 5G som en katalysator för framtida innovationer. Vi arbetar redan nära våra kunder för att hjälpa dem att inse den verkliga potentialen med 5G – och vad den kan göra för deras företag, säger han.

Ta en titt på de senaste artiklarna för att ta reda på trenderna i den snabbrörliga 5G-världen för företag. 

Vi närmar oss slutet av pandemin och även fast många bolag har brottats med stora utmaningar har även många affärsstrategier blivit starkare. Företag över hela världen har inte bara tvingats välkomna distansarbete, många har dessutom lyckats öka sin produktivitet tack vare de förändringar som genomfördes i början av 2020. Under det senaste året har de omfamnat ny teknik för att skynda på sin digitala transformationsresa. I dag är många företag mer flexibla – och bättre rustande inför framtiden. 

– Vi har sett företag förändras genom fyra faser till följd av pandemin. De har först reagerat sedan optimerat verksamheten för att i slutfasen justerat sina positioner för att de ska vara redo att accelerera på marknaden, säger Fredrik Hallenborg, nordisk chef på Verizon Business. 

Han tror att den teknik som nu växer fram, som exempelvis privat 5G, kommer att vara drivkraften för många branscher som vill överleva i framtiden. Det rör allt från detaljhandel med förändringar kring hur vi köper och handlar, men även själva upplevelsen till tillverkningsindustrin där övervakning, skydd och spårning är i fokus. 

Råder ofta förvirring

– På grund av de olika anslutningstekniker som finns tillgängliga på marknaden idag, som till exempel wifi 6 och publikt 5G, så råder det ofta förvirring kring de olika egenskaperna och affärsfördelarna med privat 5G. Publikt 5G är öppet för konsumentmassorna och hanteras av en mobilnätsoperatör, säger Fredrik Hallenborg och fortsätter: 

– Ett privat 5G-nätverk körs på sin egen hängivna utrustning och dess täckning, prestanda, underhållsschema och säkerhet är oberoende av offentliga tjänster. 

Om vi ​​tittar på wifi 6 och 5G-tekniken så finns det även tydliga skillnader. Wifi används främst för trådlöst LAN och inomhusbehov. Dess kompakta struktur och komplexa fasta anslutningar kan göra det svårt att hantera stora industriella miljöer. Wifi 6 och 5G förväntas komma att samexistera under en tid framöver. Verizon siktar därför på att fortsätta hantera båda teknikerna för att kunna erbjuda företag optimala lösningar baserat på deras individuella användningssätt. 

– Många företag vill vara en del av den fjärde industriella revolutionen och 5G kommer att bli centralt för denna transformationsresa. Vi vet, och förstår 5G, oavsett om den är publik eller privat, säger Fredrik Hallenborg. 

Ta en titt på de senaste artiklarna för att ta reda på trenderna i den snabbrörliga 5G-världen för företag. 

 

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?