Getinges vd om rapporten: ”Vi har flera år framför oss med hårt arbete”

Getinge nådde inte upp till förväntningarna när kvartalsrapporten presenterades på måndagen.

Aktien sjönk som en sten och drog avknoppningen Arjo med sig.

Här är vd:n Mattias Perjos förklaringar till missen.

Getinges vd Mattias Perjos.
Getinges vd Mattias Perjos.Bild:Pressbild

Medicinteknikbolaget Getinge GETI B -0,33% Dagens utveckling nådde inte alls upp till analytikernas förväntningar när bolaget presenterade sin kvartalsrapport på måndagen. 

Getinges ebita-resultat före engångsposter sjönk till 1.1 miljoner kronor i det fjärde kvartalet 2017 från 1.7 miljoner under motsvarande period året innan.

Getinges vd Mattias Perjos kopplar bland annat det dåliga rörelseresultatet med förlikningsavtalet med amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA.

FDA har, efter en granskning av Getinges tyska fabrik Hechingen, haft synpunkter på verksamheten. 2015 godkändes ett förlikningsavtal där Getinge ska säkerställa att förbättringsåtgärder införs. Något som har blivit kostsamt för det svenska medicinteknikbolaget.

”Vi har även investerat i vår försäljningsorganisation, vi har uppdaterat och jobbat igenom våra strategier och gått igenom vår produktionsutvecklingspipeline. Vi har också delat ut Arjo till aktieägarna”, säger vd:n Mattias Perjos i Börsmorgon.

Getinge-aktien var klockan 11 på måndagen ner 7 procent och avknoppningen Arjo var ned 6,7 procent.

Är det slut på eländet nu, eller blir det fler kostnader framöver?
”Vi har flera år framför oss med hårt arbete, både med de som är under förlikningsavtal med FTA, men också en generell uppgradering av kvalitetsledningssystemet i koncernen, så det fortsätter vi med under 2018. Det är en flerårig process som vi tar oss an.

Trots den rapportbesvikelsen ser vd:n fram emot 2018 och tror på en fortsatt tillväxt på 2-4 procent. 

”Vi har sagt att 2018 är ett upprampningsår vad gäller tillväxt och vi har bra medvind i ryggen nu från fjärde kvartalet”.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?