ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Getinge rasar på börsen – precis som Di:s analytiker förutspådde

  • Di:s Richard Bråse (t.h.) varnade för knappt tre veckor sedan för en kurssmocka i Getinge. Han fick helt rätt. Foto: Cicci Jonson/Di

Årets kursraket Getinge åker på en riktig stjärnsmäll på börsen efter att ha gjort analytikerna besvikna med rapporten för det andra kvartalet.

Di:s analytiker Richard Bråse varnade redan i slutet av juni för att en kurssmocka låg i luften och gav spararna rådet att sälja aktien före rapporten.

Medicinteknikbolaget Getinge har rosat börsen under det årets första sex månader, innan dagens rapport var aktien upp 83 procent under 2019. Di:s analytiker Richard Bråse skrev i en analys den 26 juni att marknaden ”helt verkar ha förträngt alla problem” i bolaget.

Getinges justerade ebita-resultat blev 591 miljoner kronor i det andra kvartalet. Analytiker hade i genomsnitt räknat med ett justerat ebita-resultat om 639 miljoner kronor, enligt Infront Datas sammanställning. Aktien straffas hårt av marknaden och är vid 15.40-tiden ned drygt 6 procent efter att tidigare varit ned nästan 9 procent.

Richard Bråse lyfter i sin analys ”Kurssmocka hotar efter rallyt – sälj före rapporten” bland annat fram bolagets problem med den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

”Det kan inte betraktas som annat än bekymmersamt att FDA i sina inspektioner sedan 2009 gång på gång funnit allvarliga brister och att varningsbreven ändå fortsätter att komma. Getinge har senaste decenniet genomgående tonat ner FDA-problematiken och konsekvent underskattat sina utmaningar.”, skrev Richard Bråse.

”Med en minst sagt uppskruvad värdering handlas Getinge som om vändningen är fullbordad och alla problem lösta. Så är inte fallet och Di ser säljläge i aktien inför halvårsrapporten”, skrev Di:s analytiker.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer