ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

George Soros förlorare på Norwegians lyft

Norwegian har länge varit en av Oslobörsens mest blankade aktier. Men efter uppgifterna om ett bud från International Airlines Group flyr blankarna aktien, rapporterar norska medier.

Lågprisflygbolaget Norwegian stiger närmare 40 procent på Oslobörsen efter uppgifter om att British Airways ägare International Airlines Group, AIG, överväger ett bud på bolaget.

Norwegian är sedan tidigare en av de mest blankade aktierna på Oslobörsen. I början av veckan de korta positionerna till totalt 3,6 miljoner aktier eller motsvarande 9,8 procent av kapitalet enligt norska E24.

Bland blankarna finns jättars om Blackrock och Soros Fund Management, lett av investeraren George Soros.

George Soros har gett sig in i Norwegian i flera omgångar sedan årsskiftet då aktien handlats runt 234 norska kronor enligt ekonomitidningen Dagens Næringsliv. Den korta positionen uppgår nu till 298.000 aktier.

Den starka kursuppgången på drygt 40 procent innebär att han har förlorat 20 miljoner norska kronor, motsvarande knappt 22 miljoner svenska kronor, bara under torsdagen enligt Dagens Næringsliv.

Intresset från AIG lär sannolikt stressa blankarna enligt Tom Haugland, investeringsekonom på Nordnet.

"De spekulerar i att det egna kapitalet ska sjunka lågt så att företaget måste hämta in mer och mer pengar. Men i ett uppköpsscenario kan bolaget dock ha betydligt högre värde än marknaden är villig att prisa in, på grund av synergieffekter och en ny flotta till exempel", säger han till norska E24.

Både Tom Haugland och Preben Rasch-Olsen, analytiker på Carnegie, tror att den kraftiga kursuppgången delvis förklaras av av de stora blankningspositionerna som nu måste täckas.

"Det är väldigt många aktier som är kortade där ute så vi får se hur mycket som blir gjort. Men det har stabiliserat sig lite nu", säger han till E24.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer