1515

George Soros förlorare på Norwegians lyft

Norwegian har länge varit en av Oslobörsens mest blankade aktier. Men efter uppgifterna om ett bud från International Airlines Group flyr blankarna aktien, rapporterar norska medier.

Foto:Thomas Peter

Lågprisflygbolaget Norwegian NAS -2,61% Dagens utveckling stiger närmare 40 procent på Oslobörsen efter uppgifter om att British Airways ägare International Airlines Group, AIG, överväger ett bud på bolaget.

Norwegian är sedan tidigare en av de mest blankade aktierna på Oslobörsen. I början av veckan de korta positionerna till totalt 3,6 miljoner aktier eller motsvarande 9,8 procent av kapitalet enligt norska E24.

Bland blankarna finns jättars om Blackrock och Soros Fund Management, lett av investeraren George Soros.

George Soros har gett sig in i Norwegian i flera omgångar sedan årsskiftet då aktien handlats runt 234 norska kronor enligt ekonomitidningen Dagens Næringsliv. Den korta positionen uppgår nu till 298.000 aktier.

Den starka kursuppgången på drygt 40 procent innebär att han har förlorat 20 miljoner norska kronor, motsvarande knappt 22 miljoner svenska kronor, bara under torsdagen enligt Dagens Næringsliv.

Intresset från AIG lär sannolikt stressa blankarna enligt Tom Haugland, investeringsekonom på Nordnet.

"De spekulerar i att det egna kapitalet ska sjunka lågt så att företaget måste hämta in mer och mer pengar. Men i ett uppköpsscenario kan bolaget dock ha betydligt högre värde än marknaden är villig att prisa in, på grund av synergieffekter och en ny flotta till exempel", säger han till norska E24.

Både Tom Haugland och Preben Rasch-Olsen, analytiker på Carnegie, tror att den kraftiga kursuppgången delvis förklaras av av de stora blankningspositionerna som nu måste täckas.

"Det är väldigt många aktier som är kortade där ute så vi får se hur mycket som blir gjort. Men det har stabiliserat sig lite nu", säger han till E24.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?