1515

Genomgång: Ett år kvar till val – här är partiernas utmaningar inför valåret

Ett år kvar till valet och en intensiv höst väntar inom politiken.

Så här ser riksdagspartiernas utmaningar ut.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf, Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf, Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.Foto:TT

När riksdagen på tisdag åter öppnar efter sommaren går startskottet för en intensiv höst.

Den når sitt klimax en bit in november då riksdagen ska välja en ny statsminister efter Stefan Löfven (S). Frågan är då om det finns tillräckligt stöd för en ny S-ledd regering. Det beror sannolikt på om nuvarande S-ledda regering lyckats få stöd för sin budgetproposition.

Samtidigt måste partierna förbereda sig för valet september 2022 och välja strategier.

Stefan Löfven avgår som partiledare för Socialdemokraterna, finansminister Magdalena Andersson är favorittippad att ta över.
Stefan Löfven avgår som partiledare för Socialdemokraterna, finansminister Magdalena Andersson är favorittippad att ta över.Foto:Janerik Henriksson/TT

SOCIALDEMOKRATERNA

Partikongress 3-7 november i Göteborg. Ska välja ny partiledare - favorittippad är finansminister Magdalena Andersson (S).

Tunga strategiska val väntar nya partiledningen. Vad krävs för att nya S-ledaren ska godkännas som statsminister av riksdagen?

Hur ska S få både V och C att rösta på regeringens budget? Om budgeten röstas ned, vad är mest taktiskt inför valet. Sitta kvar, utlysa extraval eller avgå?

En ny S-ledd regering med nya ansikten är en möjlighet att skapa nytt intresse hos väljarna, trots åtta år vid regeringsmakten.

Ska nya S-ledaren föra partiet åt vänster eller höger under det kommande året?

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.Foto:Amir Nabizadeh/TT

MODERATERNA

Partistämma 21-24 oktober i Helsingborg. Ska anta ny politik och nytt idéprogram.

Siktar på en borgerlig M-ledd regering med åtminstone KD och stöd från L och SD. Kommer M:s relation till SD att utvecklas före valet? Kan det ske utan att skrämma bort liberala väljare?

Kommer M att tillsammans med KD, SD och L lyckas fälla den S-ledda regeringens budget i höst?

Med en ny S-ledare och socialdemokratisk statsminister kan det bli svårare att angripa regeringen med att den är trött och misslyckad. Behövs en ny angreppstaktik mot nya S-ledaren?

Centerpartiets partiledare Annie Lööf.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf.Foto:Lars Schröder/TT

CENTERN

Har digital partistämma 23-26 september. Ska anta tre politiska program, bland annat om att skydda den liberala demokratin.

C-ledaren Annie Lööf drömmer om en regering ”i den breda mitten”, oberoende från V och SD. Men kommer C före valet att dras närmare de forna Allianspartierna M, KD och L eller närma sig någon typ av samarbete med S och MP, där även V har inflytande?

Kommer C att släppa fram den nya S-ledaren som ny statsminister? Kommer C att rösta för den rödgröna regeringens budget?

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.Foto:Nils Petter Nilsson / TT NYHETSBYRÅN

LIBERALERNA

Har landsmöte 19-21 november i Linköping.

Siktar på en borgerlig regering, även om den måste söka stöd hos SD. Men en minoritet i partiet är kritisk mot den linjen.

Har minoriteten gett upp eller kommer en intern strid att blossa upp igen på landsmötet? Kommer landsmötet att sätta gränser för vad en borgerlig regering ska kunna samarbeta med SD om för att få L:s stöd.

L har rekordlågt stöd i opinionsmätningarna. Under tre procent. Vad ska partiledningen göra för att lyfta stödet? Är det rätt strategi att satsa så hårt på integrationspolitik som den stora valfrågan?

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.Foto:Claudio Bresciani/TT

SVERIGEDEMOKRATERNA

Håller landsdagar 25-28 november i Karlstad.

Hoppas på samarbete med en M-KD-regering efter valet nästa år. Kommer SD att i höst tona ned sin retorik, till exempel när det gäller invandring och kulturpolitik, för att inte störa relationen till M? Kommer SD att ställa krav för att rösta för M:s budget i höst i ett försök att fälla regeringens budget? Kan SD till exempel ställa upp på M:s syn på a-kassa och pensioner.

Vilka, om några krav, kommer SD att ställa innan valet för att stödja en borgerlig regering?

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.Foto:Nils Petter Nilsson / TT

VÄNSTERPARTIET

Enda partiet som inte har partikongress i höst.

V vill ha en S-ledd regering, men partiledaren Nooshi Dadgostar visade under regeringskrisen i somras att hon menar allvar med att V inte ska vara ”dörrmatta” åt S. V kräver inflytande.

Den tuffare linjen har belönats med högre opinionssiffror.

Men kommer den hårdare linjen att hålla? Kommer V att ställa krav för att släppa fram den nya S-ledaren som statsminister? V verkar hittills nöjda med regeringens budgetförslag, men räcker det för att V ska rösta för budgetpropositionen i höst?

Kommer försöken att på sikt få C att acceptera V som ett parti som det går att samarbeta med lyckas?

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund.
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund.Foto:Jessica Gow/TT

MILJÖPARTIET

Har kongress 15 -17 oktober i Karlstad.

Brottas med svaga opinionssiffror farligt nära riksdagsspärren på fyra procent.

Kommer MP att profilera sig hårdare med en mer radikal klimat- och miljöpolitik? Kommer MP att distansera sig mer från S när det gäller till exempel migration? Kommer regeringssamarbetet bli mer konfliktfyllt?

C släppte fram en ny rödgrön regering i sommarens regeringskris, men ställde krav på ett mer flexibelt strandskydd och stärkt privat äganderätt i skogen. Kan MP ställa upp på C:s krav i de pågående förhandlingarna?

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.Foto:Stefan Jerrevång/TT

KRISTDEMOKRATERNA

Har riksting 12-14 november i Norrköping.

KD:s opinionssiffror ligger under valresultatet 2018 på 6,3 procent. Vad krävs för att stödet att åter lyfta?

Kommer partiledarens infekterade hustvist och det därtill kopplade strafföreläggande om förtal mot KD-ledaren Ebba Busch att påverka partiet? Tvistemålet om husaffären ska upp i rätten i höst.


Innehåll från KnowitAnnons

Tänket från e-handeln bör appliceras inom vården

Pernilla Vinneby, vd på Knowit Experience Stockholm
Pernilla Vinneby, vd på Knowit Experience Stockholm

Trots att pandemin har accelererat den digitala utvecklingen inom vården, släpar branschen fortfarande efter. Då kostnaderna för äldreomsorg och sjukvård förväntas öka så mycket som 270 procent fram till 2040 kommer digitala funktioner – med fokus på kundens upplevelse och behov – emellertid att vara helt avgörande för att vårdsektorn ska klara morgondagen.

Läs mer om e-hälsa med fokus på användare och patientsäkerhet

Ökad digitalisering innebär snabb förbättring, smartare hjälpmedel och mer informerade beslut, men insatserna inom vårdsektorn är höga. Då liv och död står på spel kan tröskeln för att tänka utanför ramarna vara hög, men istället för att prövande uppfinna hjulet på nytt kan vården dra enorm nytta av smarta samarbeten med andra branscher. Pernilla Vinneby, vd på Knowit Experience Stockholm, framhåller e-handeln som särskilt intressant att dra lärdom av i dessa frågor.

– Bor man på landsorten kan det vara svårt att få sin medicin levererad 24/7, eller att ringa en ambulans från mobilen då det är dålig täckning. Samtidigt kan du få en tröja du beställt från nätet hemlevererad i tid, oavsett var du bor. Vårdsektorn bör alltså ta tänket från e-handeln, applicera det på sin egen verksamhet och forma om sin kontext, såväl för att skapa en bättre kundresa från A till Ö, som för att öppna möjligheter till merförsäljning, konstaterar Pernilla.

Hon lyfter fram flera illustrerande exempel på lösningar, såsom digitala väntrum med sms-avisering så att man kan vänta på sin läkartid ute i bilen, eller nya sätt att möta exempelvis kroniskt sjuka och deras behov, vilka skiljer sig från andra patientgruppers.

– Patientmakten kan stärkas på väldigt enkla sätt, oavsett om det rör sig om digitala tjänster som tillhandahåller information till vårdtagaren eller om det handlar om funktioner för att dela med sig av eller delegera aspekter av sin vård – såsom att hämta ut medicin eller boka läkarbesök.

Spännande exempel på digitaliserade vårdlösningar

Många föredrar en smidig process

I sitt nuvarande format kan vårdprocessen vara både lång och krånglig, trots att allt från bokningar och möten till medicinupphämtning och provsvar skulle kunna tillhandahållas digitalt på bara någon timme. Personligt bemötande är förvisso viktigt, men bör vägas mot att patienten får uppleva en sömlös kundprocess.

– De flesta föredrar en enda personlig kontakt och en smidig process, framför en mängd personliga bemötanden och en komplicerad process. Detta är dock inget nytt, utan är utmaningar som ständigt är på agendan inom e-handeln.

AI – för att avlasta hälso- och sjukvård

En viktig faktor för att uppnå ökad tillgänglighet är möjligheten till avancerad automation genom AI. Knowits specialister utvecklar och tar fram algoritmer för att avlasta monotona, tidskrävande och komplexa arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvården. Företaget säkerställer samtidigt att algoritmerna har hög datakvalitet och fungerar med lösningar som kan användas exempelvis för röntgen, ultraljud, mammografi och patientövervakning i hemmet.

– Bland annat kunde vi baserat på AI utveckla ett digitalt hjälpmedel för Galderma, ett företag som tar fram hudbehandlingsprodukter mot akne. Då 80 procent av dagens ungdomar kämpar med akne var detta mycket värdefullt, inte minst för att medicinska behandlingar kan kännas tuffa för de som är svårast drabbade. Givetvis säkerställer vi kontroll av egen data, distribution och säkerhet – för att bidra till bättre interaktion och en heltäckande patientvård.

Digitalterapi – om e-hälsa och e-handel

Viktigt med rätt samarbeten

Att etablera rätt samarbeten blir med andra ord en central fråga för att e-hälsan ska matcha samhällets utveckling. Hur löser man exempelvis leveransen av mediciner om det inte finns bemannade apotek? Kan Instabox eller leveranser med Foodora vara svaret? En sådan utveckling förutsätter dock att fler delar med sig av patient- och kunddata, så att aktörerna kan lära känna sina kunder och deras behov – och möta dem.

– Det medför givetvis sina egna utmaningar, exempelvis vad gäller GDPR, men genom innovationssamverkan kan vi finna lösningar på dessa utmaningar. Det här och mycket mer pratar vi om i podden Digitalterapi där vi djupdyker i olika samtalsämnen inom till exempel e-hälsa och e-handel. Vi välkomnar alla som är intresserade av att lyssna, avslutar Pernilla Vinneby, VD på Knowit Experience.

E-hälsa och e-handel – två sidor av samma mynt

Mer från Knowit

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Knowit och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?