Annons

Genombrott för svenska lastbilsutmanaren – ute på miljardjakt

Europas vägar är inte långt bort för Volta Trucks. Med ett färskt europeiskt typgodkännande i ryggen, rustar nu den svenska tillverkaren av ellastbilar för serieproduktion. Nya miljarder är också på ingång.

”Detta är en av de största milstolparna sedan jag startade bolaget. Nu kan våra kunder köra bilarna i full drift i hela Europa”, säger grundaren Carl-Magnus Norden.

Volta Trucks grundare Carl-Magnus Norden.
Volta Trucks grundare Carl-Magnus Norden.Foto:Press.

I veckan fick Volta Trucks ett efterlängtat besked. De har nu fått ett europeiskt typgodkännande, vilket behövs för att kunna producera och sälja den eldrivna 16-tonslastbilen Volta Zero i större volymer. Den så kallade ECWVTA-certifieringen innebär att lastbilen uppfyller både säkerhets- och miljömässiga krav för att få rulla på vägarna i EU och Storbritannien.

Tajmingen kunde knappast vara bättre. Det glada beskedet kom bara dagar innan bolaget på onsdagen invigde sitt nya kontor och showroom på shoppingstråket Rue Edouard VII i centrala Paris, bara ett stenkast från Operan. För den som tar en promenad längs den livfulla gatan, där kontorslokaler varvas med restauranger och butiker, finns nu möjligheten att knacka på och ta sig en provsittning i förarhytten på ett av de första exemplaren av Volta Zero. 

Volta Trucks showroom på Rue Edouard VII i centrala Paris.
Volta Trucks showroom på Rue Edouard VII i centrala Paris.Foto:Press.

På onsdagskvällen bjöd Volta Truck in lokala politiker och myndighetspersoner, blandat med folk från branschen, för att visa en sak: Det går att ställa om till el – vi har produkten som gör det möjligt.

”Ett argument mot att införa fossilfria zoner som jag ofta hör här i Paris är ju att det inte finns några elbilar. Det är därför vi vill visa politikerna att vi är ett verktyg för dem att genomföra det de vill. Om det inte finns någon som faktiskt gör eldrivna leveransbilar så går det ju inte”, säger grundaren Carl-Magnus Norden, som tillsammans med Kjell Walöen startade bolaget 2019. 

Volta Trucks är ett av många svenska elektrifieringsbolag som syns i rubriker runt om i världen. Vid sidan av till exempel Einride, Cake, Northvolt och Polestar rider de längst fram i det svenska elektrifieringsinfanteriet. I Voltas fall innebär veckans typgodkännande att det inte finns några hinder för att börja serieproducera sin ellastbil nu i vår. Siktet är inställt på månadsskiftet mars/april. 

Produktionen sker hos Steyr Automotive, en fabrik som tidigare var en del av Scanias systerbolag MAN. Volta har reserverat en produktionskapacitet på 14.000 lastbilar per år, och bolaget kan nu meddela att anläggningen är helt klar för att produktion ska kunna påbörjas.

Ett bekymmer är dock störningar i leveranskedjor, något Volta Trucks inte är ensamma om.  Flaskhalsen har tvingat Volta att sänka ambitionerna för året. I stället för att producera 3.000 lastbilar siktar man nu på 1.500.

”Efterfrågan är det som oroar mig minst, utan det är tillgången på delar som ställer till det. Det räcker ju att det saknas en mutter så kan man ju inte leverera en bil”, säger Carl-Magnus Norden.

Med 6.500 beställningar till ett värde av cirka 14 miljarder kronor i ryggen, förstår man hans inställning. I slutet av januari kom dessutom den första bekräftade kundordern på 300 lastbilar, värda strax under 950 miljoner kronor. 

För att säkra produktionen kommer bolaget under våren ta in nya pengar. Siktet är inställt på att fylla kassan med 200 miljoner euro, något mindre än de 290 miljoner euro som bolaget tog in i fjol.

”Med 200 miljoner ska vi bli kassflödespositiva och börja tjäna pengar – förutsatt att vi inte drar ingång ett nytt modellprogram eller lanserar i USA. Men om vi håller oss i Europa med nuvarande modellprogram så behöver vi inte mer än så”, säger Carl-Magnus Norden. 

Upplever du någon skillnad i investeringsklimatet nu jämfört med när ni tog in pengar i fjol?
”Riskviljan har minskat, det har vi sett. Som tur är för oss har vi kommit förbi stadiet där vi bara är risk. Inom ett par månader börjar vi dessutom leverera bilar och få intäkter. Det hade varit betydligt svårare om man befunnit sig i en a- eller b-runda” säger han, och fortsätter:

”I dag kan vi visa investerare produktionslinan på Steyr och att vi faktiskt producerar lastbilar. Det gör ju skillnad. Det handlar om förtroende.”

Investeringsrundan är sannolikt den sista som görs innan det är dags för Volta att ta steget till börsen. Carl-Magnus Nordens gissning är att bolaget finns där vid slutet av 2024.

”Då har vi levererat bilar och har kunder som kommer tillbaka. Då är det bara att skala upp och då kan det vara läge att gå till börsen. Men regnar det och alla är deppiga så kanske vi väntar”, säger han.

Innehåll från DB CargoAnnons

Så kan utsläppen från långväga transporter minska med 80 procent

Patricia Schaller, Head of Rail Services Sweden. Jerry Lindestam, Head of Full Load Solutions Sweden.
Patricia Schaller, Head of Rail Services Sweden. Jerry Lindestam, Head of Full Load Solutions Sweden.

Att frakta gods på tåg istället för med lastbil kan drastiskt minska CO2-utsläppen.

Samtidigt erbjuder tågtransporter stor flexibilitet i godsvolym, från en enskild godsvagn till hela tåg. 

– Vi har ett brett utbud av transportlösningar över hela Europa och till och från Kina, säger Jerry Lindestam, Head of Full Load Solutions Sweden på DB Cargo.

DB Cargo, godsdivisionen av Deutsche Bahn, är en av Europas största aktörer inom logistik och transport av gods, med fokus på järnväg.

Företaget har högt uppsatta hållbarhetsmål. Varje år ersätter man transporter motsvarande 22 miljoner resor på vägar med transporter på järnväg, vilket minskar utsläppen av CO2 med sju miljoner ton. 

– Tåg är inte bara ett effektivt sätt att transportera gods, det är också det grönaste alternativet eftersom det genererar upp till 80 procent mindre CO2-utsläpp än motsvarande vägtransporter, säger Patricia Schaller, Head of Rail Services Sweden.

DB Cargo erbjuder godstransporter dörr till dörr

Godstransport med tåg kan även vara en bra lösning för kunder utan egen spåranslutning, detta genom ett europeiskt nätverk av järnvägsterminaler, så kallade Railports. Godset lastas om till och från lastbil för att fullfölja leveranskedjan och inkludera det som kallas first and last mile, alltså sträckan hela vägen från leverantör till slutkund. 

DB Cargo erbjuder även intermodala transporter i hela Europa och till och från Kina. Vid intermodala transporter transporteras containers eller trailers den långa sträckan på järnväg och den anslutande delen genom vägtransport. Containern eller lastbilstrailern lyfts då av eller på järnvägsvagnen vid en intermodal terminal. 

– Vi löser hela transporten för våra kunder, inklusive first and last mile. Oftast gör vi det helt i egen regi men vi samarbetar också med olika partners där vi inte själva trafikerar en sträcka, säger Jerry Lindestam.

DB Cargos tåg drivs hållbart

DB Cargo är verksamt i 17 europeiska länder och kör i snitt 3600 tåg varje dag. DB Cargo Scandinavia är ett av DB Cargos dotterbolag med säte i Danmark som redan i dag kör tågtransporter till och från Sverige.

Patricia Schaller understryker att godstransport med tåg både är flexibelt och hållbart.

– DB Cargo har fler än 197 olika typer av vagnar och vi kan transportera nästan vad som helst för våra kunder, allt från bilar till konsumentvaror till stål, från det ena hörnet av Europa till det andra, säger hon.

Tågen drivs av el och på vissa marknader kan kunden även satsa på grön el från hållbara energikällor och därmed exkludera el från kärnkraft och fossila bränslen. För att ytterligare höja hållbarheten har tågförarna utbildats i att köra tågen så energieffektivt som möjligt.

Jerry Lindestam avslutar:

– Man behöver inte uppfinna nya transportlösningar för att spara CO2. Det finns redan ett alternativ och det är att sätta godset på järnväg. 

Läs mer på: www.dbcargo.com 

Vid frågor om Rail Services: Patricia.Schaller@deutschebahn.com  

Vid frågor om Full Load Solutions: Jerry.Lindestam@deutschebahn.com

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med DB Cargo och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera