ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Generalstrejk i Hongkong: ”Många företag som stödjer strejken”

  • Foto: Johan Nylander

Hongkongbörsen rasade på måndagen efter att den största strejken i mannaminne brutit ut i stan. Personal vid allt från banker till internationella redovisningsfirmor deltar i protestaktionen. Massiva förseningar på flyget väntas.

Kaos utbröt i Hongkong på måndagen efter att den största generalstrejken på årtionden utbrutit i protest mot regeringen. Upp emot en halv miljon människor uppskattas gå ut strejk, och även de som försökte ta sig till jobb och skolor på morgonen kom inte långt då tunnelbanelinjer stängdes och trafiken stod still.

”Mina chefer sa att vi inte behövde komma till jobbet på måndag. Samma sak har jag hört från våra fyra stora kollegor”, säger Jason Lee, en man i 20-årsåldern som arbetar för en schweizisk redovisningsbyrå och refererar till KPMG, Ernst & Young, Deloitte and PwC.

”Jag har aldrig hört talas om så många företag som stödjer strejken. Det kommer vara massivt”.

Hundratals anställda vid stadens finansiella institutioner, som HSBC, Standard Chartered, Citibank, Deutsche Bank, JP Morgan och UBS, väntas också delta i strejken, enligt lokalmedia. 

En analytiker vid en kapitalförvaltningsfirma i Hongkong säger till Di att all personal uppmanats att inte komma till kontoret.

”Min vd är väldigt kritiskt till både Hongkongs och Pekings agerande, och stödjer demonstrationerna här”, säger han.  

Banker och försäkringsbolag stödjer officiellt inte strejken, men sagt till personal att de kan ta beslut själva om de vill ”jobba hemifrån”. Förra veckan genomförde tusentals anställda vid stadens finansiella institutioner protestaktioner. 

Under helgens demonstrationer – där tårgasgranater flög över er reporters huvud mot demonstranterna från ena hållet och gatstenar mot polisen från andra – skallrade uppmaningar om strejk och ett flertal personer som Di talade med sa att de inte skulle gå till jobbet.

Flyget till och från Hongkong väntas också påverkas. Enligt uppgifter till Di kommer en tredjedel av alla som jobbar med flygtrafikledning att stanna hemma på måndagen. Snabbtåget Airport Express väntas gå högst oregelbundet.

”Det här är helt galet”, sa en koreansk turist som fick sitt flyg inställt till tisdagen till SCMP. ”Men vi stödjer demonstranterna!”

Börsen rasade 2,5 procent i den inledande handeln i Hongkong. Också Tokyo, Shanghai och andra marknader runt om i regionen föll, pressade av det eskalerande handelskriget och hot om nya amerikanska tullar på kinesiska varor.

Demonstrationerna har sin grund i ett kontroversiellt lagförslag om utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina, vilket mötts av hårt kritik från både lokalbefolkning och internationella företag. Den forna brittiska kolonin har idag inget formellt överlämningsavtal med moderlandet då Kina inte anses ha tillräcklig rättssäkerhet. Demonstranterna kräver att lagförslagen stoppas helt och att regeringschef Carrie Lam avgår.

Under en presskonferens på måndagsmorgonen sa Carrie Lam att strejken skadar samhället och arbetarfamiljers möjlighet att försörja sig.

Finansminister Paul Chan sa under samma presskonferens att Hongkongs ekonomi står inför stora utmaningar i och med handelskriget mellan USA och den interna turbulensen. Detaljhandelsförsäljningen sjönk 6,7 procent under juli, sa han. 

Ett av stadens ledande fackförbund uppskattar att upp emot 500.000 personer deltar i strejken. Massiva demonstrationer väntas i olika regioner runtomkring i stan. Flera gator har redan på morgonen ockuperats av demonstranter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer