Annons

Generalsekreteraren: ”Arbetsrätt ökar explosionsartat”

Hon har suttit precis ett år på jobbet som generalsekreterare på Advokatsamfundet. Ett år som präglats av ett allt hårdare kriminalpolitiskt debattklimat, advokater som tar ut svängarna i sociala medier och inte minst coronapandemin som skakat om rejält i branschen enligt Mia Edwall Insulander.

Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander noterar att digitaliseringen innebär stor omställning för advokatbyråerna.
Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander noterar att digitaliseringen innebär stor omställning för advokatbyråerna.

”Tillströmningen av ärenden har generellt minskat och därmed debiteringen i spåren av coronakrisen. Relativt få advokatbyråer har dock permitterat eller sagt upp personal. Men det är stora skillnader i branschen. De affärsjuridiska byråerna har drabbats allra minst medan de som drabbats mest är de migrationsrättsliga byråerna. Arbetsrätt däremot är ett område som har ökat explosionsartat sedan coronan trädde in.”

Hur har coronakrisen påverkat advokaternas arbete mot klienterna?

”De digitala inslagen har ju ökat, precis som i de flesta branscher. De digitala domstolsprocesserna har ökat lavinartat under coronapandemin.”

Juristbranschen är väl fortfarande relativt konservativ och har inte tagit till sig så mycket innovation och ny teknik, så hur har det fungerat? 

”Det är många advokater som ser mycket positivt på att möta klienter på nya sätt, man kan ta ärenden med större geografisk spridning. Det blir lättare att träffas och leder till en hel del effektivisering och minskade kostnader.”

Hon påpekar samtidigt att det är stor spridning även här i branschen hur långt man har kommit i sin digitalisering.

”De stora affärsjuridiska byråerna hade redan kommit väldigt långt i digitaliseringen med legal tech och AI eftersom de haft resurser att satsa så för dem har det varit ganska enkelt att använda det ännu mer. Men för mindre byråer har det nog varit tuffare att lite börja från början med digitala hjälpmedel.”

Vad ser du annars för långsiktiga utmaningar för branschen?

”Rättsäkerhetsfrågorna är absolut en utmaning, också det i samband med alltmer digitala inslag. Att processerna fortfarande kan ske på fullgott sätt för klienterna även med digitala inslag. Advokatbranschen är ganska traditionell som sagt och vi är vana att möta klienterna face to face och det kommer säkert att bli en utmaning att möta klienternas behov på de nya sätten.”

Vad är det främst som du upplever upptar de affärsjuridiska byråernas tid och oro just nu?

”Högst upp skulle jag säga är digitaliseringen. Den har varit aktuell länge men har blivit ännu mer påtaglig nu och måste gå ännu fortare.” 

Advokatsamfundet är en viktig röst i kriminalpolitiken också, vilken är den viktigaste rättspolitiska frågan just nu?

”Det är även här rättssäkerhetsperspektivet. Den kriminalpolitiska debatten är väldigt hård och ensidig nu och går i en väldigt repressiv riktning. I debatten om allt från hårdare straff till ändrade rättegångsregler och ökat intrång vid dataavläsning krävs också en viss balans. Baksidorna av nya lagförslag belyses inte alls på samma sätt i debatten i dag när det från alla politiska läger dras åt samma håll. Alla partier vill i dag ha hårdare tag, då glöms de andra sidorna bort, som ofta handlar om mänskliga fri- och rättigheter. Det är en oroande utveckling.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera