1515
Annons

General Electric: Vi har hittat felet

Amerikanska industrikonglomeratet General Electric har rasat på börsen i veckan efter problem med bolagets turbiner. Nu ska felet vara lokaliserat.

John Flannery, vd General Electric.
John Flannery, vd General Electric.Foto:Eli Kabillio

General Electrics vd John Flannery har försäkrat anställda att det senaste problemet med nyare kraftverksturbiner är under kontroll, rapporterar Wall Street Journal.  

Aktien har fallit med mer än 10 procent sedan problemen blev offentliga förra veckan och har handlats kring nivåer som inte setts sedan 2009. 

Vd John Flannery har uppgett i ett videomeddelande att ingenjörer på bolaget har en lösning på turbinfelet och det oväntade produktionsstoppet vid ett kraftverk i Colorado som tvingade fyra av GE:s flaggskeppsturbiner att stängas ned temporärt. 

Vd:n betonade även att olyckor är vanligt med nya, komplexa produkter. Flannery uppmanade medarbetare på kraftavdelningen att fortsätta framåt. 

Avslag för vindkraftpark till havs utanför Gävle

Mark- och miljödomstolen i Östersund har gett avslag för planerna på en vindkraftpark till havs utanför Gävle.

Foto:Vattenfall/Ties van der Horst

Anledningen till att Svea Vind Offshores ansökan avvisas är att sökanden inte uppfyllt miljöbalkens krav på samråd med den som kan bli särskilt berörd av verksamheten, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Vindkraftparken Utposten 2 skulle byggas 15 kilometer från fastlandet till havs öster om Axmar Bruk. Konkurrenten WPD, som redan har tillstånd i vattnen med sitt projekt Storgrundet, framförde synpunkter på detta under domstolsförhandlingarna i Gävle i augusti, skriver Gävle Dagblad.

”Det finns en formell brist i och med att man inte samrått med konkurrenten som redan har tillstånd i närheten. Man borde ha samrått med ett så kallat avgränsningssamråd, men det gjorde man inte”, säger Lars-Göran Bennmarker, chefsrådman på mark- och miljödomstolen som ledde förhandlingarna, till GD.

Mark- och miljödomstolen ger WPD rätt i sin dom och då man inte godkänt miljökonsekvensbeskrivningen har domstolen inte tagit ställning till ansökans innehåll avseende antal vindkraftverk, höjd på vindkraftverken, villkor för tillståndet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera