Annons

Gekås kickar vd:n

Gekås styrelse och vd Jan Wallberg delar inte syn på hur företaget ska utvecklas i framtiden och Jan Wallberg lämnar därför sitt uppdrag med omedelbar verkan.

Boris Lennerhov.
Boris Lennerhov.Bild:TT

Förre vd:n Boris Lennerhov går tillfälligt tillbaka som vd efter att Jan Wallberg lämnar, tills bolaget hittat en ny vd.

Boris Lennerhov - du var vd i 15 år, hur känns det att går tillbaka till den rollen igen?

”Det här var inte min plan, men under rådande omständigheter kom vi till det läget att jag kände att jag fick ställa upp. Jag behöver ju inte så mycket introduktionstid. Jag känner människor och de flesta känner mig och vi har mycket projekt på gång och då behöver vi hålla tempo och titta framåt. Så när det nu är som det är gillar jag läget och tycker att det ska bli kul att få jobba ihop med de här människorna en igen.”

Vet du under hur lång tid du kommer att sitta som tillfällig vd?

"Nej, det här är en process. Det kan gå snabbt men det måste ju bli rätt och det är viktigare än att det går fort. Tar det sex månader är det bra, men att det tar ett år är mer troligt."

Vad känner du att du kan bidra med som har saknats sen du klev av som vd?

”Jag tror att jag kan vara en bra supporter och coach till de som ska göra jobbet. Idag är jag tre år äldre än när jag slutade så jag har blivit lite klokare. I och med att jag känner människorna vet de ju vem jag är, så ingen kommer undra: vem är det nu som kommer?”

”Jag hoppas att jag med min erfarenhet kan bidra rätt hyggligt, dessutom var jag inte frisk när jag slutade. Jag hade precis fått cancer och nu är jag friskförklarad och mår bra. Jag är full av energi att lösa uppdraget.”

Det finns inte en chans att vd-rollen blir permanent?

”Nej, den chansen finns inte. Jag har uttryckt hela tiden att det inte är min avsikt. Men när nu situationen uppstod så känner jag så pass mycket för människorna och ägarna att jag tyckte att det var schysst av mig att ta på mig den rollen. Men det är absolut under en begränsad tid.”

Styrelsen ansåg att Jan Wallberg inte delade synen på hur företaget ska utvecklas, vilken syn har du på utvecklingen?

”Kommer man fram till att man inte har samma syn, så är det bara att gå vidare. Det är stort fokus på att det ska göras stora investeringar och att det ska göras i ett högt tempo. Jag vill helst inte fördjupa mig mer i det.”


Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?