1515
Annons

Geely förbereder börsnotering av Volvo Cars – anlitar rådgivare

Volvo Cars kinesiska ägare Geely har valt Citigroup, Goldman Sachs och Morgan Stanley till rådgivare för en börsnotering av Volvo Cars. Noteringen kan ske redan till hösten. Det skriver Bloomberg.

Volvo Cars ordförande Li Shufu.
Volvo Cars ordförande Li Shufu.Bild:PONTUS LUNDAHL / TT

Bloomberg säger sig ha flera källor på att Geely nu slutligen planerar notera Volvo innan årets slut, som Di skrivit ett antal gånger. Den värdering som diskuteras är mellan 16-30 miljarder dollar, motsvarande 138-260 miljarder svenska kronor.

Bolagen ska under maj månad ha hållit möten i både Sverige och Hongkong för att diskutera en dubbelnotering. Noteringen kan ske redan under hösten men inget definitivt beslut ska ha fattats, enligt källorna.

Volvo Cars VOLCAR B -3,33% Dagens utveckling rapporterade för två veckor sedan ett nettoresultat för första kvartalet som var 1,8 procent lägre än föregående år. Även rörelsemarginalen sjönk med 0,9 procentenheter ned till 6,4 procent. Dock ökade omsättningen till 56,8 miljarder kronor, en ökning med 18,9 procent.

Kina var i första kvartalet Volvo Cars största marknad med 28.768 sålda bilar under kvartalet följt av Sverige med 20.094 bilar tätt följt av USA med 20.083 bilar. 

I mitten på april skrev Volvo Cars ordförande Li Shufu en debattartikel på Di Debatt där han konstaterade att samarbete behövs för att hantera de nya tekniska förutsättningarna i fordonsindustrin.

Di:s Anders Hägerstrand beskrev sin syn på debattartikeln och menade att den var ett startskott för en charmoffensiv med målet att försöka notera Volvo Cars.

"Min slutsats när jag läser den debattartikeln det är att efter den kritik som Li Shufu fått efter att ha gått in i Daimler och AB Volvo så börjar han sin charmoffensiv för att trots allt försöka notera Volvo Cars. Det tror jag att det här är", sade han. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?