1515
Annons

Gåtan kring världens dyraste tavla – två nya dokumentärer följer spåren

Två nya långfilmsdokumentärer, en dansk och en fransk, berättar den rafflande historien om hur ”Salvator Mundi” blev världens dyraste tavla.

Men ingen av dokumentärerna lyckas svara på de två frågor som gäckar konstvärlden: Är målningen en äkta da Vinci? Och var finns den nu?

Foto:Kirsty Wigglesworth

”När det är så mycket pengar inblandat som i fallet med ’Salvator Mundi’ så tappar folk sin objektivitet. Sanningen blir sekundär”, säger den danske dokumentärfilmaren Andreas Koefoed, som står bakom ”The lost Leonardo”, med svensk biopremiär den 10 december.

Huruvida ”Salvator Mundi” är målad av renässansmästaren Leonardo da Vinci har varit ett hett ämne i konstvärlden ända sedan verket – som föreställer Jesus som världens frälsare och länge ansetts vara förlorad för omvärlden – dök upp för femton år sedan. I ”The lost Leonardo” berättas hela historien: från det att den skadade och kraftigt övermålade tavlan köptes 2005 av två amerikanska konsthandlare på ett litet auktionshus i New Orleans för 1.175 dollar, till det att den såldes på Christie’s i New York hösten 2017 för rekordsumman 450 miljoner dollar, motsvarande 4,1 miljarder kronor i dagens pengavärde. En tid senare avslöjades att köparen var den beryktade saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman. Vad han sedan gjort av tavlan vet ingen utomstående. 

Det är ett rafflande drama med ett rikt persongalleri, som gjort för en film. Talande nog finns det ännu en aktuell dokumentärfilm om ”Salvator Mundi”, franska ”The savior for sale” (finns att hyra på flera streamingtjänster), som berättar samma historia och där många av intervjupersonerna är desamma.

Båda dokumentärerna är klart sevärda, och beskriver ingående det intrikata spelet mellan opportunistiska konsthandlare, prestigefulla museer, giriga auktionshus och ryska oligarker och saudiska prinsar, som använder dyrbar konst som ett sätt att skaffa sig kulturellt kapital och legitimitet i västvärlden. Men ingen av dokumentärerna lyckas komma närmare svaret på om tavlan är målad av Leonardo da Vinci eller ej.

Nyligen nedgraderade italienska Pradomuseet ”Salvator Munidi” till ett verk ”by Leonardo workshop”, alltså att målningen gjorts av en lärling i hans stora ateljé och att mästaren bara auktoriserat verket. Men det påstås också finnas en icke offentliggjord analys av Louvren i Paris, som intygar att det verkligen är Leonardo da Vinci som står bakom målningen.

”Det går att datera målningen till 1500-talet och experterna är ense om att den är målad med den unika teknik som Leonardo utvecklade. Men om han målade den själv eller om han bara på något sätt bidrog till den är nästan omöjligt att avgöra”, säger dokumentärfilmaren Andreas Koefoed.

För ägaren Mohammed bin Salman kanske det inte längre spelar så stor roll – han är redan en vinnare.

”För prinsen har det visat sig bli en bra investering. Hela mysteriet kring tavlan har ökat intresset, så när väl målningen ställs ut kommer den dra miljontals turister till Saudiarabien. Jag har pratat med experter i konstvärlden som menar att tavlan nu kan vara värd upp till en miljard dollar”, säger Andreas Koefoed.

Den numera världsberömda tavlan har inte setts publikt sedan auktionen på Christie’s för över fyra år sedan. Dokument har visat att ”Salvator Mundi” tidvis förvarats i en frihamn i Schweiz, på prinsens lyxyacht och under tre månader undersöktes den av Louvrens experter. Den var planerad att visas på Louvrens stora da Vinci-utställning i Paris 2019, men Mohammed bin Salman drog tillbaka tavlans medverkan kort innan premiären, enligt uppgift på grund av att Louvren vägrade ställa upp på hans krav att ”Salvator Mundi” skulle hängas bredvid ”Mona Lisa”. Var den är i dag är okänt.

”Min gissning är att den är i säkert förvar i Saudiarabien. På så sätt har prinsen full kontroll över tavlan och kan styra över vilka som får undersöka den och när den ska visas för publiken”, säger Andreas Koefoed.

Andreas Koefoed är övertygad om att Mohammed bin Salmans plan är att ”Salvator Mundi” ska få en permanent utställningsplats på något av de nya museer som håller på att byggas i Saudiarabien. Ökenlandet pumpar just nu in astronomiska summor i diverse kulturprojekt, som ett led i att dra turister till landet och minska beroendet av oljan.

Andreas Koefoed säger att det är lätt att bli cynisk efter att ha följt dramat kring ”Salvator Mundi” i flera år. 

”Det har hela tiden varit uppenbart att prinsen köpte tavlan för att bygga bilden av Saudiarabien som ett sofistikerat kulturland och dölja allt ont han gör när han bryter mot mänskliga rättigheter och annat. Alla vet det och tidningarna skriver om det. Men det ironiska är att prinsen ändå verkar gå i land med sin plan. Till och med jag skulle nog åka till Saudiarabien för att se tavlan om den visas där.”

”Det är samma fenomen som med fotbolls-VM i Qatar nästa år, som ju är enormt kritiserat. Ändå kommer fotbollsfansen flockas i Qatar. Vi människor har en etisk kompass, men vi har lätt för att ge upp den etiken om lockelsen är tillräckligt stor.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?