1515
Annons

Gästkrönika: Trumps USA gillar Sverige

Det är svårt att tro att det har gått ett år sedan världen vaknade till en för många osannolik realitet: Donald Trump var ny president i USA.

Bild:AP/TT
Anna Throne-Holst, vd för Svensk-amerikanska handelskammaren i New York
Anna Throne-Holst, vd för Svensk-amerikanska handelskammaren i New YorkBild:TT
Denna text fanns med i magasinet Världen 2018. Världen är ett extramagasin där The Economist står för internationell utblick och Di med analys av det politiska och ekonomiska läget i Sverige.
Denna text fanns med i magasinet Världen 2018. Världen är ett extramagasin där The Economist står för internationell utblick och Di med analys av det politiska och ekonomiska läget i Sverige.Bild:TT

Även om chocken till viss del har lagt sig är tillvaron med den nya administrationen i Vita huset fortfarande både utmattande och overklig, och inget som sker i Washington följer tidigare kända mönster.

På Handelskammaren i New York får vi ta emot många oroliga frågor: Hur ska det gå? Vågar man investera i USA eller är det bättre att avvakta? Törs man som svensk företagare ta klivet över Atlanten?

Högt på mångas oroslista står frågor om visum och arbetstillstånd. Från Vita huset har det kommit ett antal hot och förkunnelser om nya immigrationshinder och skärpta lagar – men införandet av dem skjuts upp vid varje vända i domstolen.

Inte heller har Donald Trumps administration infriat sina vallöften om att rulla tillbaka Obamacare, att kraftigt begränsa invandringen och att bygga en mur ”högre än kinesiska muren” utmed gränsen mot Mexiko.

Det återstår att se om den utlovade skatte­reformen blir verklighet – att företagsskatten sänks är i alla fall ingen vågad gissning.

Annars lär inte mycket hända. Republikanerna kontrollerar förvisso den federala maktens tre centrum – Vita huset, kongressen och Högsta domstolen – men aldrig har partiet framstått som så internt kluvet, poröst och handlingsförlamat som nu.

En efter en kastar tunga partiföreträdare i kongressen in handduken när de inser att inget som de har drömt om går att genomföra; man kan inte ens vinna ett republikanskt primärval utan att först bedyra sin absoluta lojalitet gentemot Donald Trump.

Tyvärr präglas Demokraterna av samma handlingsförlamning, vilsenhet och inre splittring. Engagemang saknas förvisso inte. Inför mellanårsvalen i november 2018 vimlar det av eldsjälar som vill in i kongressen för att göra motstånd mot Donald Trump.

Tanken är god, men ofta rör det sig om naiva och oerfarna kandidater som riskerar att göra mer skada än nytta. En samling starka men odisciplinerade viljor som slåss om partiets resurser och väljarnas gunst är det sista Demokraterna behöver om partiet ska gå segrande ur den verkligt stora prövningen, presidentvalet 2020.

Ja, kluvenheten verkar helt enkelt genomsyra USA:s befolkning.

Men samtidigt som folksjälen och politiken åker berg-och-dal­bana fortsätter börsen uppåt, arbetslösheten är låg och dollarn stark. Amerikanska banker lättar på kapital- och lånekrav och räntorna ser ut att förbli låga, liksom inflationen.

Att Jerome Powell under 2018 efterträder Janet Yellen som chef för centralbanken Federal Reserve borgar dessutom för att mycket lite kommer att förändras vad gäller valuta- och marknadsregleringar.

En ur svensk synvinkel glädjande nyhet är att svenska företag och deras produkter nu står ovanligt högt i kurs i USA. En färsk undersökning från Svenska Institutet visar att över hälften av de tillfrågade har en mycket positiv syn på Sverige. Bara några få procent uppger att de är mycket negativt inställda.

Kanske är även detta en effekt av Donald Trump-tumultet: 29 procent svarar i alla fall att de har fått en mer positiv Sverigebild under det gångna året.

Vi på Handelskammaren ser också att amerikanska riskkapitalister tittar med växande intresse på svenska teknik- och startupbolag, som ofta är betydligt lägre värderade än sina motsvarigheter i USA.

Så vårt svar till oroliga svenska näringslivsaktörer är: Ja. Klimatet är och förblir gynnsamt för den som vill ta steget över Atlanten för att starta företag eller utvidga en redan etablerad verksamhet. USA kvarstår som världens största marknad och Handelskammaren i New York har de resurser och tjänster som krävs för att stötta.

Vi finns här för att hjälpa svenska företag, stora som små, och i det är vi varken kluvna eller handlingsförlamade.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal? 


Innehåll från RoboMarketsAnnons

RoboMarkets lanserar nytt erbjudande exklusivt för professionella kunder

LÄNK: Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets Pro 

I maj meddelade RoboMarkets Deutschland GmbH – BaFin-reglerad mäklare med huvudkontor i Frankfurt och lokal närvaro i Stockholm – att bolaget lanserar ett nytt erbjudande exklusivt för professionella kunder – RoboMarkets PRO.

– Om du handlar aktivt och uppfyller kraven för att klassificeras som professionell kund är det betydligt mer fördelaktigt att handla med en EU-reglerad mäklare än att gå utanför EU. Genom att handla med en mäklare som regleras inom EU har man till exempel ett bättre skydd, större utbud av insättnings- och uttagsmetoder samt tillgång till lokal kundsupport, säger Maximilian Ström, ansvarig för kundrelationer på RoboMarkets.

Under 2018 genomförde Europeiska värdepappersmyndigheten ESMA en förändring av regelverket som innebar en begränsning av hävstångsnivån för CFDs. Detta gjorde att många aktiva traders flyttade sin handel till mäklare reglerade utanför EU, dels för att många inte uppfyllde kriterierna för att klassificeras som professionella kunder, dels för att mäklare utanför EU var mer aktiva.

Sedan dess har mycket förändrats och till följd av den starka marknadsutvecklingen de senaste åren har antalet traders som handlar stora volymer i aktier, CFDs och valuta ökat markant.

– Vi ser en stor efterfrågan på produkter med hög hävstång i denna kundgrupp och vi fokuserar på att erbjuda den bästa möjliga helhetstjänsten – från registrering och onboarding till anpassade villkor för de mest populära produkterna – CFDs på de stora indexen, valutamajors och råvaror, säger Maximilian Ström.

RoboMarkets PRO - mäklaren för aktiva traders

RoboMarkets PRO fokuserar på aktiva traders och erbjuder attraktiva villkor för handel i över 12 000 instrument och 7 tillgångklasser.

– Via CFDs är det enkelt är ta både långa och korta positioner i aktier, ETFs, index, råvaror, krypto och FX och många instrument handlas i stort sett dygnet runt. Dessutom erbjuder vi handel i DE40 utan finansieringskostnad fram till årsskiftet, hävstång upp till 1:300, tradingkonto i dollar och euro samt många andra verktyg för att möta de höga krav som ställs av professionella kunder, säger Maximilian Ström.

LÄNK: Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets Pro 

Fakta om RoboMarkets

RoboMarkets är en etablerad multi-asset mäklare i Europa och Premium Partner till fotbollsklubben Eintracht Frankfurt och BMW M Motorsport team.

Bolaget representeras i Sverige av RoboMarkets Nordic AB som är ett dotterbolag till RoboMarkets Deutschland GmbH med huvudkontor i Frankfurt. RoboMarkets Deutschland övervakas av den tyska federala finansinspektionen (BaFin) och det svenska bolaget är registrerat hos Finansinspektionen som anknutet ombud (tied agent). RoboMarkets etablerades 2012 och sedan dess har bolagets tjänster använts av tusentals kunder.

Riskinformation: CFDs är komplexa instrument och innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstångseffekten. 74-89% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar CFDs via den här leverantören. Du bör överväga om du förstår hur CFDs fungerar och om du har råd att ta en sådan hög risk att förlora dina pengar. Om den med CFD förenade risken upplevs som komplicerad för dig, sök oberoende råd.

Mer från RoboMarkets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RoboMarkets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?