Hoppa till innehållet

Annons

Gästkrönika: Trumps USA gillar Sverige

Det är svårt att tro att det har gått ett år sedan världen vaknade till en för många osannolik realitet: Donald Trump var ny president i USA.

Bild: AP/TT
Anna Throne-Holst, vd för Svensk-amerikanska handelskammaren i New York
Anna Throne-Holst, vd för Svensk-amerikanska handelskammaren i New YorkBild: TT
Denna text fanns med i magasinet Världen 2018. Världen är ett extramagasin där The Economist står för internationell utblick och Di med analys av det politiska och ekonomiska läget i Sverige.
Denna text fanns med i magasinet Världen 2018. Världen är ett extramagasin där The Economist står för internationell utblick och Di med analys av det politiska och ekonomiska läget i Sverige.Bild: TT

Även om chocken till viss del har lagt sig är tillvaron med den nya administrationen i Vita huset fortfarande både utmattande och overklig, och inget som sker i Washington följer tidigare kända mönster.

På Handelskammaren i New York får vi ta emot många oroliga frågor: Hur ska det gå? Vågar man investera i USA eller är det bättre att avvakta? Törs man som svensk företagare ta klivet över Atlanten?

Högt på mångas oroslista står frågor om visum och arbetstillstånd. Från Vita huset har det kommit ett antal hot och förkunnelser om nya immigrationshinder och skärpta lagar – men införandet av dem skjuts upp vid varje vända i domstolen.

Inte heller har Donald Trumps administration infriat sina vallöften om att rulla tillbaka Obamacare, att kraftigt begränsa invandringen och att bygga en mur ”högre än kinesiska muren” utmed gränsen mot Mexiko.

Det återstår att se om den utlovade skatte­reformen blir verklighet – att företagsskatten sänks är i alla fall ingen vågad gissning.

Annars lär inte mycket hända. Republikanerna kontrollerar förvisso den federala maktens tre centrum – Vita huset, kongressen och Högsta domstolen – men aldrig har partiet framstått som så internt kluvet, poröst och handlingsförlamat som nu.

En efter en kastar tunga partiföreträdare i kongressen in handduken när de inser att inget som de har drömt om går att genomföra; man kan inte ens vinna ett republikanskt primärval utan att först bedyra sin absoluta lojalitet gentemot Donald Trump.

Tyvärr präglas Demokraterna av samma handlingsförlamning, vilsenhet och inre splittring. Engagemang saknas förvisso inte. Inför mellanårsvalen i november 2018 vimlar det av eldsjälar som vill in i kongressen för att göra motstånd mot Donald Trump.

Tanken är god, men ofta rör det sig om naiva och oerfarna kandidater som riskerar att göra mer skada än nytta. En samling starka men odisciplinerade viljor som slåss om partiets resurser och väljarnas gunst är det sista Demokraterna behöver om partiet ska gå segrande ur den verkligt stora prövningen, presidentvalet 2020.

Ja, kluvenheten verkar helt enkelt genomsyra USA:s befolkning.

Men samtidigt som folksjälen och politiken åker berg-och-dal­bana fortsätter börsen uppåt, arbetslösheten är låg och dollarn stark. Amerikanska banker lättar på kapital- och lånekrav och räntorna ser ut att förbli låga, liksom inflationen.

Att Jerome Powell under 2018 efterträder Janet Yellen som chef för centralbanken Federal Reserve borgar dessutom för att mycket lite kommer att förändras vad gäller valuta- och marknadsregleringar.

En ur svensk synvinkel glädjande nyhet är att svenska företag och deras produkter nu står ovanligt högt i kurs i USA. En färsk undersökning från Svenska Institutet visar att över hälften av de tillfrågade har en mycket positiv syn på Sverige. Bara några få procent uppger att de är mycket negativt inställda.

Kanske är även detta en effekt av Donald Trump-tumultet: 29 procent svarar i alla fall att de har fått en mer positiv Sverigebild under det gångna året.

Vi på Handelskammaren ser också att amerikanska riskkapitalister tittar med växande intresse på svenska teknik- och startupbolag, som ofta är betydligt lägre värderade än sina motsvarigheter i USA.

Så vårt svar till oroliga svenska näringslivsaktörer är: Ja. Klimatet är och förblir gynnsamt för den som vill ta steget över Atlanten för att starta företag eller utvidga en redan etablerad verksamhet. USA kvarstår som världens största marknad och Handelskammaren i New York har de resurser och tjänster som krävs för att stötta.

Vi finns här för att hjälpa svenska företag, stora som små, och i det är vi varken kluvna eller handlingsförlamade.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal? 

Innehåll från RCO SecurityAnnons

Olika säkerhetsnivåer i samma byggnad – så löser offentlig sektor utmaningen

Stor geografisk spridning och många olika behov under samma tak. Det är några av utmaningarna när sjukhus, kommuner och myndigheter bygger sina larm- och passersystem. Därför är det viktigt att kunna anpassa säkerhetssystemen efter varje unik verksamhet. Och att skapa en bra balans mellan trygghet och tillgänglighet.

Extern länk: RCO Security AB erbjuder smarta och säkra lösningar för en trygg och smidig vardag – läs mer här

– Med ett flexibelt och skalbart passersystem kan du hantera alla tänkbara situationer och objektsstorlekar i en anläggning. Du kan även enkelt styra vilka som ska ha behörighet – i olika delar av fastigheten och vid olika tider på dygnet, säger Robert Lindgren som är försäljningschef på RCO Security.

Företaget utvecklar, tillverkar och säljer tjänster och produkter inom passer- och säkerhetssystem och har i dag ett av marknadens mest integrerade och flexibla system.

– Det är många som efterfrågar den flexibiliteten, framför allt myndigheter och offentliga verksamheter som ofta vill ha helt öppet i en del av fastigheten, medan de också vill ha helt låst på andra ställen.

Funktionalitet kopplat till kommuner

Det är med andra ord ingen slump att många kommuner, och även myndigheter och sjukhus, har valt RCO:s lösningar.

– Till exempel har kommuner utmaningar i och med att hotbilden mot politiker har ökat, vilket skapat en förhöjd säkerhetsrisk. Då måste delar av kommunhuset ha en mycket hög säkerhetsnivå, medan andra delar kan vara mer tillgängliga för att besökare ska kunna röra sig fritt där.

Robert Lindgren, försäljningschef på RCO Security.
Robert Lindgren, försäljningschef på RCO Security.

Båda säkerhetsnivåerna måste alltså kunna samsas under samma tak.

– Mycket av funktionaliteten i våra system är dessutom kopplad till just kommuners krav. Det är logiskt eftersom vi är ett svenskt företag och har anpassat våra system efter svenska behov.

Rätt personer vid rätt tillfälle

Behoven inom vården varierar också stort. Ett sjukhus som har öppet dygnet runt har helt andra krav än ett mindre äldreboende där besökare bara kan hälsa på dagtid.

– Sjukhusen har stora utmaningar eftersom de har en mängd olika rum och tusentals besökare och patienter som ska ha tillgång till olika ytor vid olika tillfällen. Då är det viktigt att kunna anpassa säkerheten efter varje verksamhets unika behov. Det kan vi göra tack vare att våra passersystem är skalbara och flexibla.

Samma sak gäller många myndigheter.

– Det handlar om att öppna upp myndigheter för rätt personer vid rätt tillfälle. Det vill säga att göra det möjligt att röra sig fritt och samtidigt få den trygghet som behövs genom att säkra upp för eventuella hotbilder.

– Tack vare vår systemuppbyggnad kan myndigheter och andra offentliga verksamheter med verksamhet på flera olika geografiska platser dessutom sköta all administration centralt.

Driver utvecklingen framåt

En annan fördel med RCO:s system är att de håller högsta säkerhetsklass samtidigt som de är lätta att installera, använda och anpassa. Genom att larm- och passersystemen kopplas samman är det dessutom enkelt för vanliga användare utan större kunskap att förstå vad som händer i byggnaden.

Visuella larmpaneler ger en fullständig översikt och styrning av larmanläggningen, inklusive inbrottslarm, driftslarm, dörrmiljöer och specifika larmområden. Det gör det möjligt att både öppna och blockera dörrar samt tidsinställa öppettider för dörrar i olika sektioner av byggnaden.

– Vi har generellt höga krav på säkerhet i Sverige och ligger långt framme utveckling globalt sett. Det ska vi fortsätta att göra och den utvecklingen vill vi vara med och driva, säger Robert Lindgren.

Extern länk: RCO Security AB erbjuder smarta och säkra lösningar för en trygg och smidig vardag – läs mer här

 

Mer från RCO Security

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RCO Security och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera