Annons

Gästkrönika: Trumps USA gillar Sverige

Det är svårt att tro att det har gått ett år sedan världen vaknade till en för många osannolik realitet: Donald Trump var ny president i USA.

Bild:AP/TT
Anna Throne-Holst, vd för Svensk-amerikanska handelskammaren i New York
Anna Throne-Holst, vd för Svensk-amerikanska handelskammaren i New YorkBild:TT
Denna text fanns med i magasinet Världen 2018. Världen är ett extramagasin där The Economist står för internationell utblick och Di med analys av det politiska och ekonomiska läget i Sverige.
Denna text fanns med i magasinet Världen 2018. Världen är ett extramagasin där The Economist står för internationell utblick och Di med analys av det politiska och ekonomiska läget i Sverige.Bild:TT

Även om chocken till viss del har lagt sig är tillvaron med den nya administrationen i Vita huset fortfarande både utmattande och overklig, och inget som sker i Washington följer tidigare kända mönster.

På Handelskammaren i New York får vi ta emot många oroliga frågor: Hur ska det gå? Vågar man investera i USA eller är det bättre att avvakta? Törs man som svensk företagare ta klivet över Atlanten?

Högt på mångas oroslista står frågor om visum och arbetstillstånd. Från Vita huset har det kommit ett antal hot och förkunnelser om nya immigrationshinder och skärpta lagar – men införandet av dem skjuts upp vid varje vända i domstolen.

Inte heller har Donald Trumps administration infriat sina vallöften om att rulla tillbaka Obamacare, att kraftigt begränsa invandringen och att bygga en mur ”högre än kinesiska muren” utmed gränsen mot Mexiko.

Det återstår att se om den utlovade skatte­reformen blir verklighet – att företagsskatten sänks är i alla fall ingen vågad gissning.

Annars lär inte mycket hända. Republikanerna kontrollerar förvisso den federala maktens tre centrum – Vita huset, kongressen och Högsta domstolen – men aldrig har partiet framstått som så internt kluvet, poröst och handlingsförlamat som nu.

En efter en kastar tunga partiföreträdare i kongressen in handduken när de inser att inget som de har drömt om går att genomföra; man kan inte ens vinna ett republikanskt primärval utan att först bedyra sin absoluta lojalitet gentemot Donald Trump.

Tyvärr präglas Demokraterna av samma handlingsförlamning, vilsenhet och inre splittring. Engagemang saknas förvisso inte. Inför mellanårsvalen i november 2018 vimlar det av eldsjälar som vill in i kongressen för att göra motstånd mot Donald Trump.

Tanken är god, men ofta rör det sig om naiva och oerfarna kandidater som riskerar att göra mer skada än nytta. En samling starka men odisciplinerade viljor som slåss om partiets resurser och väljarnas gunst är det sista Demokraterna behöver om partiet ska gå segrande ur den verkligt stora prövningen, presidentvalet 2020.

Ja, kluvenheten verkar helt enkelt genomsyra USA:s befolkning.

Men samtidigt som folksjälen och politiken åker berg-och-dal­bana fortsätter börsen uppåt, arbetslösheten är låg och dollarn stark. Amerikanska banker lättar på kapital- och lånekrav och räntorna ser ut att förbli låga, liksom inflationen.

Att Jerome Powell under 2018 efterträder Janet Yellen som chef för centralbanken Federal Reserve borgar dessutom för att mycket lite kommer att förändras vad gäller valuta- och marknadsregleringar.

En ur svensk synvinkel glädjande nyhet är att svenska företag och deras produkter nu står ovanligt högt i kurs i USA. En färsk undersökning från Svenska Institutet visar att över hälften av de tillfrågade har en mycket positiv syn på Sverige. Bara några få procent uppger att de är mycket negativt inställda.

Kanske är även detta en effekt av Donald Trump-tumultet: 29 procent svarar i alla fall att de har fått en mer positiv Sverigebild under det gångna året.

Vi på Handelskammaren ser också att amerikanska riskkapitalister tittar med växande intresse på svenska teknik- och startupbolag, som ofta är betydligt lägre värderade än sina motsvarigheter i USA.

Så vårt svar till oroliga svenska näringslivsaktörer är: Ja. Klimatet är och förblir gynnsamt för den som vill ta steget över Atlanten för att starta företag eller utvidga en redan etablerad verksamhet. USA kvarstår som världens största marknad och Handelskammaren i New York har de resurser och tjänster som krävs för att stötta.

Vi finns här för att hjälpa svenska företag, stora som små, och i det är vi varken kluvna eller handlingsförlamade.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal? 


Innehåll från NorrenergiAnnons

Snart streamar Norrenergi förnybar kyla till Bromma

Utbyggnaden av fjärrkyla till området vid Bromma Blocks är i full gång. Expansionen innebär att Norrenergi kan tillgodose den växande efterfrågan på förnybar kyla hos många företag i Bromma.

Bild: NCC
Bild: NCC

Bygg- och fastighetsbolaget NCC var först ut med att teckna avtal. Det omfattar fastigheten Hangar 5 med cirka 50 000 kvadratmeter kontor, kommersiella lokaler och hotell. Två exempel på aktörer som etablerar sig där är Maxi ICA Stormarknad och Biz Apartment lägenhetshotell.

 – Det känns oerhört roligt att vi bygger ut vår kyla till Bromma, och är med och bidrar till regionens hållbara utveckling. Vår värme är sedan tidigare utbyggd till Bromma, bland annat till Bromma flygplats, så nu kan vi erbjuda både värme och kyla här – något som kunderna brukar efterfråga, säger Maria Carvinge, marknadschef på Norrenergi.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Norrenergis förnybara kyla till Bromma. 

Helt förnybar kyla

Norrenergis fjärrkyla är helt förnybar och produceras bland annat med hjälp av frikyla, vilket innebär att man använder kallt bottenvatten från Lilla Värtan. Spillvatten från Bromma reningsverk är en annan energikälla som används för att producera både värme och kyla.

Även Norrenergis fjärrvärme står sig väl miljömässigt och är nästan helt förnybar, till cirka 99 procent. Den är dessutom märkt med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval.

– Vi ser att våra tjänster fjärrvärme och fjärrkyla hjälper kunderna i deras hållbarhetsarbete, bland annat då man lätt uppnår höga nivåer i de olika systemen för miljöcertifiering av byggnader, säger Maria Carvinge. 

Tack vare Norrenergis fjärrvärme och fjärrkyla kan städerna växa hållbart. Väljer man fjärrvärme står Norrenergi för kontinuerlig utveckling enligt senaste teknik och miljöprestanda som minskar miljöpåverkan och sänker kostnader för både kunder och Norrenergi. Väljer man en alternativ uppvärmningsform som en värmepump köper man den teknik som är aktuell vid köptillfället.

– Vi säger att vi streamar värme och kyla. Tjänsterna levereras över nät, vilket innebär att vi kan dra en parallell till streaming av musik och filmer. Med digitaliseringen och en ökad uppkoppling av kundcentraler kan vi hjälpa kunden att optimera sin energianvändning ännu mer – något som sparar både pengar och miljö.

Fortsatt expansion

Expansionen av fjärrkylnätet gör det möjligt för många fastighetsägare i denna del av Bromma att få förnybar kyla. På sin väg från Solnaverket till Bromma Blocks-området passerar fjärrkylan bland annat Ulvsunda industriområde. 

– Det krävs stora investeringar att dra rör så här långt, och vi tror att det finns många företag i Ulvsunda industriområde som vill ha kyla. Efterfrågan på förnybar fjärrkyla är stor och vi för samtal med ett flertal fastighetsägare.

Norrenergi har ambition att fortsätta expandera i framtiden.

– Vi följer alltid stadsplaneringen såväl i Solna som i Sundbyberg och närliggande kommuner. Det finns flera spännande utbyggnadsområden i Västerort som vi hoppas kommer välja värme och kyla från Norrenergi, avslutar Maria Carvinge.

Fjärrkylan till Hangar 5 beräknas vara utbyggd hösten 2020.

Fakta: Norrenergi

Kärnverksamhet: Fjärrvärme och fjärrkyla

Försäljning värme: cirka 1 000 GWh /år

Andel förnybart: cirka 99 %

Försäljning kyla: cirka 70 GWh/år

Andel förnybart: 100 %

Antal brukare: fler än 100 000 människor

Ägare: Solna stad (2/3) och Sundbybergs stad (1/3)

Antal anställda: 79 personer

Omsättning: cirka 790 Mkr per år

www.norrenergi.se

Mer från Norrenergi

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norrenergi och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?