Annons

Gasellvinnarna i Dalarna: ”Vi trodde inte att det skulle gå så här snabbt”

SMEDJEBACKEN. En ivrig igångsättare och en som älskar att avsluta. David Åberg och Pär Höök kände inte varandra särskilt väl när de bestämde sig för att ta över ett byggbolag ihop. Men de har visat sig komplettera varandra bättre än de anade från början.

David Åberg och Pär Höök.
David Åberg och Pär Höök.Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren
Foto:Amanda Lindgren

Utmärkelsen som Gasellvinnare i Dalarnas län talar sitt tydliga språk. David Åberg och Pär Höök gjorde ett smart val när de för två och ett halvt år sedan valde att köpa bolaget Nyman Jansson Bygg tillsammans och satsa på egen verksamhet.

Kontoret finns i centrala Ludvika och jobben utförs framför allt åt kommuner och landsting i närområdet.

”Vi gör gärna totalentreprenader, där vi själva tar fram ritningarna. I sådana projekt har vi större möjlighet att påverka projekt och budget”, säger Pär Höök.

”Det senaste året har vi även byggt på kundportföljen en del och börjat jobba en del åt försäkrings- och fastighetsbolag.”

De båda delägarna är byggnadsingenjörer i grunden och har jobbat länge i branschen. Pär Höök har jobbat i olika roller på Peab sedan millennieskiftet och framåt, och det var där han och David Åberg träffades. I ett annat jobbsammanhang, som byggprojektledare, träffade han också Mikael Nyman och Maj-Britt Jansson som tidigare ägde Nyman Jansson Bygg.

”För mig har det alltid varit en dröm att driva något eget, men jag har vetat att jag inte ville göra det själv. När jag träffade David föll den pusselbiten på plats, och sedan blev det en pusselbit till när jag träffade Mikael Nyman och Maj-Britt Jansson”, säger Pär Höök.

För David Åberg var däremot tanken på eget företag ny, men han valde att lyssna på Pär Hööks tankar och planer. Trots att de inte kände varandra så väl ville båda två att satsa på en gemensam verksamhet.

”Anledningen till att det har fungerat bra för oss tror jag är att vi har bra bakgrunder båda två, med mycket erfarenhet där vi också kompletterar varandra både som personer och när det gäller kunskaper. Det är sådant som vi har märkt mer och mer med tiden, som vi nog inte tänkte på i början”, säger David Åberg.

”Jag bollar upp väldigt mycket och gillar att ha mycket omkring mig. Men det kan nog bli lite för mycket ibland, och där är Pär bättre på att fokusera och landa”.

Pär Höök nickar.

”Jag håller verkligen med. Vi är som i varsin ände av byggprocessen. David är i början, där man driver framåt, tar in jobb och lämnar anbud. Och jag i andra änden. Jag älskar att ro jobben i land, få undan saker och få till ett snyggt avslut.”

Pär Höök och David Åberg tog över bolaget, som då hade åtta anställda, i mars 2018. De tidigare ägarna fanns kvar i verksamheten under en övergångsperiod.

”Vi hade lite tur under övergången och fick, med stor hjälp av de tidigare ägarna, ett stort jobb som gav oss en bra start”, säger David Åberg.

Planen från början var att nischa sig inom entreprenader som är lite för komplexa för mindre företag med ett par anställda, men samtidigt för små för att locka stora spelare inom byggbranschen.

”Vi ligger ofta i mellansegmentet som för oss är projekt mellan 15 och 30 miljoner kronor”, säger Pär Höök.

”Vi ville bli så stora att vi kunde köra två projekt parallellt. När vi tog över företaget låg man på ett projekt åt gången, men då blir man ganska sårbar under övergången. Vi ville få en bättre lönsamhet i skarvarna”, säger Pär Höök.

Planen fungerade, till och med bättre än de hade trott.

”Vi trodde inte att det skulle gå så här snabbt. Men vi har lyckats bra med att kunna ha två projekt igång som har överlappat varandra”, säger David Åberg.

Ett av företagets pågående projekt är ett LSS-boende som byggs i Smedjebacken, och där Nyman Jansson Bygg har totalentreprenaden. I år har man även byggt om en förskola i Ludvika, även det som totalentreprenör.

Coronapandemin har inte påverkat verksamheten alls.

”Sedan är det ju svårt att säga redan nu hur konjunkturen kommer att påverkas på sikt, men i och med att vi framför allt har kunder inom det offentliga så blir verksamheten mindre konjunkturkänslig jämfört med för många andra byggbolag”, säger Pär Höök.

Den snabba tillväxten kan därför inte heller bara tillskrivas den omtalade byggboomen som har rått de senaste åren, menar han.

”Byggboomar är alltid starkare i större städer, medan det på landsorten är lite lägre toppar och därmed heller inte lika djupa dalar. Jag tror inte att vår marknad kommer att försvinna även om konjunkturen blir sämre.”

I dag har Nyman Jansson Bygg 13 anställda, varav tio hantverkare och tre tjänstemän.

”Träarbeten gör vi med egen personal, och sedan köper vi in allt från elektriker till plattsättare, målare och så vidare”, säger David Åberg.

”Vår egentliga kärnverksamhet är samordningen, både på ritningsstadiet och i produktionen.”

En stor utmaning framåt är, som för många snabbväxande företag, organisationen.

”Vi har nått en omsättningsnivå där vi behöver fundera mer kring organisation och arbetskraft för att klara av framtiden. Vi behöver även få med oss it-strukturen i företaget för att underlätta för oss själva och ge oss möjligheten att kunna satsa mer på produktionen och inte drunkna i papper och administration”, säger David Åberg.

 


Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?