Hoppa till innehållet

Annons

Gasellvinnaren lanserar transaktionslunch: ”Måste göra affärer med varandra igen”

När säljmöten bokades av på grund av corona och osäkerheten blev för stor tog tre Linköpingsföretag saken i egna händer. Nu börjar de med ”transaktionsluncher” som ska hålla både företag och restauranger rullande. 

Linköpingsföretaget Xamera börjar med ”transaktionsluncher” för att hålla företag rullande. På bilden Jacob Svensson, vd och grundare tillsammans med Oskar Bentfors vice vd och grundare.
Linköpingsföretaget Xamera börjar med ”transaktionsluncher” för att hålla företag rullande. På bilden Jacob Svensson, vd och grundare tillsammans med Oskar Bentfors vice vd och grundare.Foto:Josefine Stenersen

Att affärsklimatet drastiskt har förändrats i spåren av corona kan många i näringslivet skriva under på. 

”Problemet nu är att bolagen fortfarande vill sälja, men hittar ingen köpare. Enkelt kan man säga att man har säljlunchen kvar och avbokar köplunchen. Men vi måste börja göra affärer med varandra igen. Annars kommer för många företag drabbas av akut likviditetsbrist”, säger Jacob Svensson, medgrundare till konsultbolaget Xamera, som i fjol utsågs till Gasellvinnare i Linköping. 

Tillsammans med Linköpingföretagen Exsitec och Storbildsfabriken har de därför lanserat initiativet ”Håll Sverige Rullande” där de bland annat uppmuntrar till företag till så kallade ”transaktionsluncher” - träffar med ett uttalat mål att köpa något av varandra. Träffarna ska helst förläggas till en restaurang, för att samtidigt stödja den hård drabbade krogbranschen.

”Nyligen träffade jag till exempel Jan Brugård från Wolfram Mathcore för en frukost, där jag köpte sponsring på Östgöta motionsrace av honom och han köpte en plats på Xameras talangprogram för ingenjörer av mig. Under träffen tog jag en bild, som jag lagt upp på Linkedin och uppmuntrat fler till att göra samma sak.”

Vilken respons har ni fått på initiativet?

”De flesta företagare vi pratar med säger att det här är precis sådana initiativ som behövs nu. Vi måste hjälpas åt om vi ska fortsätta ha ett fungerande näringsliv.”

Än så länge har Gasellbolaget Xamera påverkats lindrigt av coronakrisen. Bolaget arbetar bland annat med att rekrytera nyutexaminerade ingenjörer och de rekryteringsträffar företaget brukar anordna i universitetsmiljö, har nu förlagts till internet, när undervisningen sker på distans. 

”Vi har anpassat oss efter rådande situation och tar både kund- och kandidatmöten digitalt. Alla förstår och tycker att det är bra att vi håller igång på det här sättet.”

Tidigare har det rapporterats om att flera bolag har gjort sig av med sina konsulter, bland dem lastbilstillverkaren Scania. Vilka signaler får ni från kunder?

”Vi ser en ängslan i hela näringslivet som bidrar till att det är svårare att komma till beslut och som har lagt ett lock på investeringsviljan. Där tror vi att det är viktigt att hålla igång maskineriet, och det vill vi bidra med genom vårt initiativ.”

Innehåll från NetnodAnnons

Ny standard för att överföra tid minimerar säkerhetsrisker

Energi, media och finansbranschen har alla en sak gemensamt, de är beroende av exakt och pålitlig tid. Men den traditionella tiden via GPS är sårbar enligt Post- och Telestyrelsen (PTS). Uppdraget att etablera en ny standard för överföring av tid i Sverige gick till Netnod som nu tagit fram en ny standard som drivs av en handfull atomklockor strategiskt placerade runt om i landet.

Den snabba digitaliseringen och globaliseringen som skett i vårt samhälle kommer med många fördelar. Samtidigt medför det nya säkerhetsrisker som måste beaktas, och för myndigheter och företag är en exakt tidsangivelse viktigt att säkra.  

– Att få tiden via GPS är inte längre pålitligt nog för många företag. Ukraina kriget har drivit på den här frågan och visat att den standard som många svenska myndigheter och företag har använt sig av upp till nu kan medföra stora risker. För att säkra tidsangivelser ville Post & Telestyrelsen etablera en ny standard för överföring av tid i Sverige. Uppdraget gick till oss på Netnod och den nya standarden minimerar säkerhetsriskerna för svenska bolag, säger Christian Lindholm, Senior Product Manager.

Viktigt att säkra exakt tidsangivelse

Angrepp på satelliter som stör tidsangivelserna kan idag medföra svåra och kostbara driftstörningar för många svenska bolag och myndigheter och deras kunder. För finanssektorn kan det exempelvis även medföra brott mot Mifid 2, för energisektorn kan övervakning och felsökning försvåras, för mobiloperatörerna att de inte kan säkerställa mobiluppkoppling och för media att ljud och bild inte synkar. 

– Men det handlar också om att göra Sverige oberoende av externa aktörer för leverans av tid. Med tid som levereras via robust och säker infrastruktur från lokala atomur är Sverige oberoende av möjliga disruptiva världshändelser, menar Christian Lindholm.  

Nya standarden drivs av atomklockor i Sverige

Netnod, som ägs av en stiftelse, drivs i syfte att leverera tjänster som säkerställer ett robust och fungerande internet. Netnod ses som en neutral part inom området internets infrastruktur och härstammar från en stiftelse med över 25 års historik av att utveckla och erbjuda tjänster runt internets infrastruktur. Den nya standarden för exakt tidsangivelse som Netnod har tagit fram drivs via ett flertal atomklockor som är strategiskt placerade i landet och hämtas upp via fibrer. Om du är samlokaliserad på någon av Netnod:s Time Direct-platser kan du lätt ansluta till tjänsten

– Anslut helt enkelt till vår tidstjänst direkt över en korskoppling så börjar du få den mest exakta och robusta tidstjänsten i Sverige. Om du är en Netnod IX-kund kan du ansluta via din befintliga IX-port vilket gör detta ännu mer kostnadseffektivt och snabbt att installera. Vi är stolta över att kunna fortsätta vara drivande i frågor kring internets infrastruktur och skapa förutsättningar för en ökad cybersäkerhet, avslutar Christian Lindholm. 

Om Netnod

Netnod är en neutral och oberoende organisation som arbetar för ett stabilt och säkert internet. Vi tillhandahåller stöd för kritisk infrastruktur, allt från sammankopplingstjänster och Internetutbyten till DNS-tjänster, drift av rotserver och tid- och frekvenstjänster. Etablerat 1996 och ägs till fullo av den ideella stiftelsen TU -stiftelsen (Stiftelsen för Telematikens utveckling). 

Mer information finns på Netnod 

 

Mer från Netnod

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Netnod och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera