ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Di Gasell

Gasellvinnaren i Uppsala älskar utmaningarna i jobbet

  • För Niklas Löfström, ägare till LMBAB, är det viktigt att kunna hålla vad han lovar. Det är en anledning till att han vill driva sitt eget bolag. Foto: Joey Abrait

Hårt arbete är nyckeln till framgång, enligt LMBAB:s ägare Niklas Löfström. Men för att det ska fungera måste man älska det man gör.

”Tycker man om att jobba blir man oftast bra. Träning ger färdighet.”

När Niklas Löfström, ägare och vd för LMBAB, vaknar klockan fem på morgonen ser han fram emot arbetsdagen.

”Jag tycker det är kul att kliva upp och göra mitt jobb. Då blir det att man drivs vidare av det. Man ska trivas med det man gör, för då blir allt mycket lättare och roligare. Mitt jobb är mitt fritidsintresse”, säger han.

Och det är just hårt arbetet som ligger bakom att hans byggbolag växer. Förutom att arbeta operativt med bolagets maskiner, vilket han säger tar 99 procent av tiden, styr han även, tillsammans med sin sambo Jenny Engberg, bolagets finanser.

”Det finns alltid något kontorsjobb att göra. Men det sker på övrig tid – när man ’inte jobbar’”, säger han.

Skulle det bli tid över tar han hand om skogsbruket vid den gård i den lilla orten Lövstabruk som han tagit över efter sin pappa, som även han drev eget företag som snickare.

”Det är hobbysysslan. Vissa spelar golf – andra jobbar lite till. Jag är inte mycket för golf”, säger han med ett skratt.

Att varje dag är unik, framhåller Niklas Löfström, som en stor fördel med att driva eget företag. När Di träffar honom är det på ett fik vid ett köpcentrum, där han passar på att äta en frukostmacka och ta en kopp kaffe. Efter det ska han vidare till ett möte om snöröjningen i Tierps kommun, som hans bolag har ett avtal med.

Det roligaste med företaget tycker Niklas Löfström är utmaningarna som kommer med jobbet. Det kan handla om att hitta rätt maskin eller rätt sätt att utföra ett arbete på.

”Problemlösning är drivkraften i allting. Inget projekt är det andra likt, så det händer alltid någonting. Alla jobb är olika, men det handlar om att hitta den snabbaste vägen i mål samtidigt som det, så klart, ska vara rätt och riktigt”, säger han.

Totalt har Niklas Löfströms bolag vuxit med över 300 procent de senaste fyra åren. Det stora lyftet kom 2017 när omsättningen ökade med 140 procent jämfört med året innan. Han har svårt att sätta fingret exakt på varför hans bolag vuxit så pass mycket, men att han älskar sitt jobb kan nog ha spelat in.

”Det är väl så att vi är bra på det vi gör, och det är väl lite det som det handlar om. Tycker man om att jobba blir man oftast bra. Det är ofrånkomligt eftersom träning ger färdighet. Sedan gäller det att man ska vara på rätt plats vid rätt tid och att man har rätt grejer också, så lite tillfälligheter”, säger han och lägger till:

”Det gäller att växa med förstånd med kunden. För kunden måste vara nöjd – och är kunden nöjd, då blir personalen nöjd och då blir jag nöjd. Det blir en kedja som fungerar. Men är det ett moment som är svagt så är det ett problem. Men det gäller att lösa problemet: Det är det företagande handlar om”, säger han.

En annan faktor som spelar in i bolagets tillväxt är att det hittar rätt personal.

”Där tycker jag att jag har lyckats. Vi har ett väldigt bra lag nu”, säger han.

Det tog många år innan Niklas Löfström bestämde sig för att bli företagare. Det fanns en oro att lämna rollen som anställd efter att han sett sin pappas firma gå i konkurs då kunder inte betalade fakturorna. Men till slut kände han att det var dags.

”Jag kände att det var bättre att jag gör det själv. Blir det 5 kronor över är det mina 5 kronor, går vi back så får jag skjuta till i stället”, säger han.

För Niklas Löfström är det viktigt att kunna hålla vad han lovar. Det är också en anledning till att han vill driva sitt eget bolag.

”När jag lovar dig något kan jag hålla det, men om jag ska lova vad någon annan ska göra går det inte”, säger han.

Niklas Löfström ser ingen anledning till att han skulle sluta driva sitt företag. På frågan vad han tror att han gör om 20 år är det att han fortfarande driver bolaget med samma intensitet som i dag.

”Men jag måste fortfarande tycka att det är kul, annars kan man inte gå upp fem och komma hem sent. Då funkar det inte”, säger Niklas Löfström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer