Annons

Gasellvinnaren är tillbaka med rätt tempo

Hanell Entreprenad är Gasellvinnare i Gävleborg för andra året i rad.

”Känslan är bättre i år. Vi har fått ett annat lugn i bolaget”, säger Mattias Renstål, grundare och ägare.

”Förut skötte jag allt själv. Jag satt på tio olika stolar. Nu har jag anställt personal och skaffat kontor i Gävle”, säger Mattias Renstål, vars företag Hanell Entreprenad är Gasellvinnare för andra året i rad.
”Förut skötte jag allt själv. Jag satt på tio olika stolar. Nu har jag anställt personal och skaffat kontor i Gävle”, säger Mattias Renstål, vars företag Hanell Entreprenad är Gasellvinnare för andra året i rad.Foto:JOEY ABRAIT

Att säga att allt har rusat på snabbare än tåget må låta som en krystad ordvits med tanke på Hanells verksamhet. Men liknelsen är befogad.

Byggnation och underhåll av järnväg är inriktningen, en bransch där det minst sagt råder högtryck. Fyrspår ska byggas mellan Uppsala och Stockholm, pendeltågtrafiken i Stockholm byggs ut liksom västra stambanan mellan Göteborg och Skövde, och järnvägar över hela landet fortsätter att rustas, moderniseras och expandera.

När Di träffade Mattias Renstål för ett år sedan i samband med Gasellsegern 2017 kände han ännu inte att Hanell hade hittat helt rätt i tillväxtrusningen. 

I år ger han ett lugnare och mer framtidsfokuserat intryck.

”Förut skötte jag allt själv. Fakturering, löner, personalfrågor, allt. Jag satt på tio olika stolar. Nu har vi anställt och har ett administrativt kontor i Gävle. För att fortsätta att växa var det ett nödvändigt steg."

”Vi har blivit bättre på att säga nej. En period slog vi nästan knut på oss själva och sa ja till allt.”

Mattias Renstål drev tidigare företag i andra branscher men såg potentialen i järnvägen. Han grundade bolaget tillsammans med maskinföraren Johan Hansson 2012. De skildes åt en tid senare och Mattias Renstål är i dag ensam ägare.

En tydlig satsning det senaste året är den på egna besiktningsmän - en avdelning som växer hos Hanell Entreprenad.

”Besiktningen av säkerhet och underhåll och ibruktagning av komponenter blir allt viktigare på grund av säkerheten. Därför behövs nya besiktningsmän.”

Satsningen genererar också andra fördelar.

”När vi har specialkompetens ute på projekt träffar vi många nya potentiella kunder och samarbetspartners.”

Större delen av den dagliga verksamheten utgår från Hanells lokaler i Upplands Väsby där de flyttade in för ett år sedan för att få närmare till jobben i Storstockholm.

De egna lokalerna – som har flera övernattningsrum, kök, tv-rum, gym och kontor – är också en viktig del i det som har blivit allt mer avgörande för Hanells: att attrahera och behålla medarbetarna.

Hanell Entreprenad har ramavtal med flera stora aktörer inom infrastruktur, som Strukton, Infranord och VR track. Projekten löper ofta över längre perioder, och Hanell bidrar med bland annat arbetsledare, bantekniker, signaltekniker, spårsvetsare och besiktningsmän.

”Det har utbildats alldeles för få under lång tid. Nu sker dessutom en generationsväxling där många går i pension. Att hitta kompetens är den klart största utmaningen.”

”Många företag i olika branscher har samma bekymmer, men vi har ett problem som många andra inte har; att vi är utspridda över hela Sverige. Två av våra anställda kanske är i Piteå i ett halvår på ett projekt, två är i Göteborg, en jobbar ensam någon annanstans.”

Att jobba på järnvägen har än i dag många likheter med det gamla rallarlivet, där många är borta hemifrån hela veckorna eller ännu längre tid. Mycket av arbetet sker på natten, och framför allt under sommarhalvåret.

”Så det handlar inte bara om att ha en viss utbildning. Man måste trivas med hela livsstilen. Fullärd blir man inte på flera år. Det krävs otroligt mycket erfarenhet från verkligheten.”

Hanell Entreprenad har skapat ett eget utbildnings- och lärlingssystem där de själva handplockar unga medarbetare via sina personliga nätverk. Dessa tas in i företaget för enklare uppgifter som utförs tillsammans med de mer erfarna.

”Vi tar gärna personer som kommer från Gävletrakten eftersom jag ser ett värde i att ha en stark lokal förankring även om vi jobbar över hela Sverige.”

Mattias Renstål följer sedan utvecklingen, ser vilka som trivs med livet på järnvägen och som verkar känna en lojalitet med företaget.

Så småningom utbildas en del av dem i Hanell Entreprenads regi.

”Utbildning är en stor kostnad för oss, och risken finns ju alltid att någon vi kostat på hundratusentals kronor sticker till någon annan. Det har hänt några gånger och är aldrig roligt.”

Därför är värden som arbetsmiljö och sammanhållning A och O.

”När hela branschen skriker efter bra folk är det är helt avgörande att vi är och uppfattas som en bra arbetsgivare som man vill stanna hos.”

Minst var tredje månad försöker Mattias Renstål samla så många som möjligt av de anställda för att umgås över en middag.

”Vi gör också gemensamma resor och har utbildningsdagar ihop.”

Blir det tredje gången gillt med ännu en Gasellvinst 2019?

”Det är tveksamt… Vi har pratat om att det kanske är dags att lugna ner tempot något och låta allt nytt sätta sig. Men man vet aldrig!”

 


Innehåll från Småföretagarnas RiksförbundAnnons

Småföretagen håller världen snurrande

Småföretagare står för över 90 procent av svenskt näringslivs företagande. En sektor som skapar fyra av fem nya jobbtillfällen och som är grunden för den svenska välfärden. Ändå är klimatet tufft och Småföretagarnas Riksförbund menar att det måste skifta till att bli mer småföretagarvänligt.

Småföretagarnas Riksförbund är en organisation av småföretagare, för småföretagare. Syftet är att lyfta småföretagarnas behov i den allmänna debatten och målet är att det ska vara enkelt, tryggt och lönsamt att driva företag i Sverige.

– Att inte satsa på småföretagen är att inte satsa på välfärd och jobbtillfällen. Aspekter som krånglig regelefterlevnad och byråkrati, höga skatter och ett sjuklöneansvar som är ohållbart försvårar för småföretagarna och klimatet måste ändras, säger Peter Thörn, Förbundsordförande och (med-)grundare till ett 10 tal småföretag. 

Småföretagarvänlig attityd

Det är Sveriges regering och riksdag som sätter spelreglerna för småföretagare och riktlinjerna tolkas av myndigheterna. Småföretagarnas Riksförbund vill att tolkningarna görs på ett mer småföretagarvänligt sätt och att attityden från alla som interagerar med småföretag, från tjänstemän till riksdagspolitiker, ändras.

– En del av vårt arbete är att åka runt i våra kommuner och diskutera behovet av en positiv inställning och interaktion till småföretagarna med lokala politiker. En annan viktig del i vårt arbete är att stötta förbundets medlemmar med förmåner och tjänster som skapar en bra och trygg grogrund för småföretagare, säger Peter. 

Vad innebär det att vara medlem?

Att driva företag är roligt men även komplext och för att underlätta i vardagen har förbundet skapat förmåner och tjänster som underlättar, uppdelade i tre grupper:

Enklare - förmåner som underlättar bokföring och hjälp att komma i kontakt med rätt personer för administrativa tjänster bland annat.

Tryggare - försäkringar som till exempel företagsförsäkring för trygghet under arbetet samt pensionsförsäkring som gör att du är trygg på ålderns höst.

Lönsamt - ramavtal har förhandlats fram kring bland annat telefoni, friskvård, transport och resor för ökad lönsamhet.

– Kärnan hos oss är att man deltar i engagemanget för att lyfta småföretagarnas röst i landet. Genom att vi går samman i ett förbund kan vi kommunicera en gemensam stark röst och vilja så att även den lilla företagarens behov hörs, berättar Peter. 

Tryggt att driva företag

För småföretagare kan försäkringar kännas som en värld av snåriga val. Därför har Småföretagarnas Riksförbund tagit fram lösningar för bland annat tjänstepension, privatvårdsförsäkring, olycksfallsförsäkring och livförsäkring i ett trygghetspaket.

– Det finns många olika lösningar, leverantörer och finstilt text att gå igenom för att vara säker på att försäkringen blir rätt. Vi har tagit fram alternativ som är unikt anpassade för just småföretagande. Till exempel är tjänstepensionen vi har förhandlat fram enkel och optimerad för just småföretagare, säger Peter. 

Som medlem i Småföretagarnas Riksförbund står man inte ensam om något oförutsett händer. Allt från företagsförsäkring till sakförsäkring och tjänstepension är framtaget för att passa småföretagare och göra vardagen enklare, lönsammare och tryggare.

– Vi förhandlar för alla våra medlemmar vilket innebär att vi har försäkringslösningar som är prisvärda. Det går inte att som enskild företagare få lika bra skydd för mindre pengar någon annan stans idag, säger Peter. 

Har du frågor om vad vi står för och vad det innebär för dig som egenföretagare att vara medlem? Tveka då inte att kontakta oss. Tel:+4642342850, info@smaforetagarna.se, www.smaforetagarna.se 

Mer från Småföretagarnas Riksförbund

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Småföretagarnas Riksförbund och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?