ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

DI Gasell 2017

Gasellvinnare Gotland: De gör Sverige fiberrikt

  • BRS Networks gasellvinnare Gotland med säte i Visby. Föetaget är helentreprenör vad gäller bredbands installation och dragning. Foto: Jack Mikrut

För gotländska BRS Networks har tajming och sunt bondförnuft varit framgångsfaktorn. Med Visby som trygg hamn har fiberinstallatören redan erövrat fastlandet och nu hissat segel mot utlandet.

Borta bra men hemma bäst, lyder devisen för Henrik Ringbom, Joachim Pettersson, Mikael Johansson och Daniel Havdelin. Tillsammans har de på sex år lotsat BRS Networks till att bli en av Sveriges ledande fiberinstallatörer.

”Vi har Gotlands litenhet att tacka för allt. Vi har varit tvungna att lära oss allt på egen hand och genom den hårda vägen, från ax till limpa”, säger Henrik Ringbom, vd.

Deras vägar korsades redan kring år 2000 då kvadrupeln började arbeta tillsammans med nätverksinstallationer på ett gotländskt bolag. När bolaget under 2011 köptes upp av den japanska jätten Konica Minolta stod de fyra vännerna plötsligt inför ett vägskäl.

”Redan hos vår förra arbetsgivare fick vi ett erbjudande att hoppa på ett av de allra första pilotprojekten inom fiber i Sverige. Men då sade cheferna nej. En av våra visioner var att vi skulle in där igen”, säger Henrik Ringbom.

När beskedet om uppköpet kom sade de fyra kollegorna upp sig och BRS Networks såg snart ljuset. Tack vare tillfälligheter och god tajming fick verksamheten en flygande start.

”Vi hade tur att fibertåget i Sverige råkade gå vid samma tidpunkt. Vi startade upp lagom till att fibernätet skulle börjas bygga upp på Gotland, och därifrån har vi arbetat vidare”, säger Joachim Pettersson.

Under de första åren bestod BRS Networks kundbas i första hand av små ekonomiska föreningar på den gotländska landsbygden. Grannsamhällena sporrades ofta av varandra att installera det allra senaste fibernätet i sina villor.

”Det var ett hårt jobb med mycket kvällsarbete. Ingen ville träffa oss klockan 11 på dagen, utan 19 på kvällen efter jobbet. Ibland kände vi oss som präster som stod och höll mässa”, säger Henrik Ringbom.

Genom sin predikan lyckades BRS Networks positionera sig som den ledande fiberentreprenören på Gotland och för drygt två år sedan var fibernätet på ön färdigbyggt. Grundarna riktade då blickarna över Kalmarsund och numera sker 95 procent av bolagets produktion på fastlandet.

”Vi ville inte behöva sparka våra anställda. Vi var tvungna att gå vidare och såg att behovet av fiber var minst lika stort på fastlandet. Helt plötsligt förvandlades vi till ett sorts cirkus- eller rallarteam som bodde inhysta på hotell eller vandrarhem under våra punktinsatser”, säger Henrik Ringbom.

Vid ungefär samma tidpunkt övergick BRS Networks också till att bli totalentreprenörer inom fiberutbyggnad. Till skillnad från många konkurrenter innebär det att man projekterar och söker tillstånd, liksom bygger nätet, driftsätter, servar och dokumenterar.

Genom att helt på egen hand ta sig an flera stora uppdrag har BRS Networks sett en stark tillväxtresa. Sedan 2013 har omsättningen ökat med 162 procent till 72 miljoner kronor under fjolåret.

”Kunderna vill ha enkelhet och en enda motpart att prata med. Om vi har kontroll över allting är det också enklare att behålla kvaliteten. Den filosofin har vi också vårt arv att tacka för. Om man misslyckas sprider det sig som en löpeld på Gotland. Då kan man lika gärna sätta sig i en eka och ro härifrån”, säger Henrik Ringbom.

Sedan sommaren 2017 har BRS Networks också etablerat en filial i Tyskland. Utlandsexpansionen har i mångt i mycket motiverats av att 90 procent av alla företag och villor i Sverige ska ha möjlighet att ansluta sig till fiber redan 2020, enligt de mål som har satts upp av regeringen.

I Europa finns i stället en marknad på 200 miljoner villor under de kommande decennierna, där flera hundratusen villor ska förses med fiber varje år.

”Våra prognoser säger att vi kan nå en omsättning på en halv miljard kronor bara i Tyskland ganska fort. Men det är helt och hållet baserat på hur mycket vi orkar jobba och hur många tekniker vi kan förse den enorma marknaden med”, säger Henrik Ringbom.

Men om utlandsetableringen mot förmodan skulle misslyckas har BRS Networks också andra ben att stå på. Sedan starten har bolaget, parallellt med fiberutbyggnaden, drivit datahallar och en av de största kunderna är i dagsläget statliga Svenska Spel.

”Men vi hjälper också många privata företag, som bland annat håller på med finans. Det är en blandad kundkompott och den marknaden befinner sig också bara i sin linda”, säger Henrik Ringbom.

Trots de högtflygande planerna har BRS Networks inga planer på att lämna Gotland. I stället har man rotat sig rejält. Sedan ett par år tillbaka utbildar man framtida fibertekniker i egen regi i Visby, där ungefär 85 procent av eleverna sedermera fått anställning i bolaget.

”För oss har det varit viktigt att i första hand erbjuda jobb till gotländska ungdomar. En kapitalist hade nog tänkt helt annorlunda, att det hade varit för dyrt och krångligt att frakta anställda över Östersjön”, säger Henrik Ringbom.

Joachim Pettersson håller med.

”Nu är det närmare 100 man som får sitt leverne genom ett frö som vi sådde för sex år sedan, vilket vi är otroligt stolta över. Snart är de så många att vi behöver en egen Gotlandsbåt”, säger han.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies