Annons

Gasellveteranen: ”Vi bygger mötesplatser, inte arbetsplatser”

Redo för ett Gasellsprång? Då kan allt från champagnebarer till en ”killing instinct” vara

bra att ha. Det framkom när Smålands snabbväxare hyllades under torsdagens Gasellgala i Jönköping.

Andreas Johansson, debattredaktör Di, och Anna Ekelund, nyhetschef och programledare Di, modererade galan.
Andreas Johansson, debattredaktör Di, och Anna Ekelund, nyhetschef och programledare Di, modererade galan.Foto:Jesper Frisk

Den pampiga Spegelsalen på Elite Hotell fylldes inte bara av Gasellvinnande företag från Kalmar, Kronobergs, och Jönköpings län. Under kristallkronorna flödade också samtalen mellan nätverkande entreprenörer – och kvällens första gästtalare avslöjade en av hemligheterna bakom it- och techbolaget Consids framgångar. 

”Den gemensamma kraften i medarbetarna. Det finns inget som kan slå den”, säger vd:n Peter Hellgren, som grundade Consid hösten 2000. 

”Människorna i bolaget utgör balansräkningen. Genom att skapa en plattform och ett förtroende för varje individ i bolaget skapar man en vinnande kultur där alla vill framåt.”

Peter Hellgren, grundare av it- och techbolaget Consid, var talare under kvällen.
Peter Hellgren, grundare av it- och techbolaget Consid, var talare under kvällen.Foto:Jesper Frisk

Efter att ha blivit störst i Sverige är nu nästa mål att bli störst i Norge också. I tider av kompetensbrist kan det dock vara enklare sagt än gjort att växa med nya medarbetare. Consid har därför byggt upp en egen rekryteringsorganisation inom företaget, med 50 anställda, som enbart arbetar med att hitta rätt individer. Samtidigt talar Peter Hellgren om vikten att ”sticka ut” som arbetsgivare – och han verkar leverera på den punkten.

Håkan Johansson och Niklas Wahlman, Awenkon – vinnare Kalmar län. Till höger Di:s Andreas Johansson.
Håkan Johansson och Niklas Wahlman, Awenkon – vinnare Kalmar län. Till höger Di:s Andreas Johansson.Foto:Jesper Frisk

”Det gäller att man skapar och fyller varumärket med många positiva attribut. Vi bygger mötesplatser, inte arbetsplatser. Med unika inredningskoncept skapar vi miljöer där man verkligen vill hänga, även efter arbetstid”, säger han och ger några konkreta exempel på hur:

”Vi har champagnebarer på flera kontor, stora spelrum, pingisbord och sådant. Och på ett nytt kontor har vi faktiskt en egen bowlingbana.”

Idén att ”skapa en arbetsplats jag själv vill arbeta på” har fungerat. Consid, som nu passerat en miljard i omsättning, har varit Gasellföretag hela nio gånger i rad. På frågan om det nu blir en tionde utmärkelse kommer det snöpliga svaret: 

”Vi missade målet med en miljon... Men nästa år är vi Gaseller igen!”

Martin Bondéus (i mitten), Bondtech – vinnare Jönköpings län. Här tillsammans med Di:s Anna Ekelund och Andreas Larsson, Aros Kapital.
Martin Bondéus (i mitten), Bondtech – vinnare Jönköpings län. Här tillsammans med Di:s Anna Ekelund och Andreas Larsson, Aros Kapital.Foto:Jesper Frisk

En annan med god Gasellvana, och med stort behov av personal, är serieentreprenören David Nord, vd för North Castle. Bolaget har anställt nästan 100 personer bara i år. 

”Och vi har faktiskt en padelbana till vår personal”, säger David Nord från scenen, som en passning till Peter Hellgren. 

David Nord (till höger), vd och grundare North Castle, var talare under kvällen.
David Nord (till höger), vd och grundare North Castle, var talare under kvällen.Foto:Jesper Frisk

För tre år sedan sparkade han sig själv som vd för bilinredningsföretaget Work Systems, ett av bolagen i gruppen. Tanken var också att ta det lite lugnare efter ett intensivt entreprenörsliv sedan 16-årsåldern. 

”Men pandemin ändrade allt. Det var hårda puckar varje dag. Det roliga med företagande är just när man känner en 'killing instinct', när det krävs att man verkligen är hundra procent närvarande. Och så blev hela 2020.”

Gustaf Karlsson och Ola Johansson, Venture Design – vinnare Kronobergs län. Här tillsammans med Di:s Anna Ekelund och Andreas Larsson, Aros Kapital.
Gustaf Karlsson och Ola Johansson, Venture Design – vinnare Kronobergs län. Här tillsammans med Di:s Anna Ekelund och Andreas Larsson, Aros Kapital.Foto:Jesper Frisk

Resultatet blev stark tillväxt. En tänkt semesterresa i Asien slutade med ett nystartat företag i Indonesien, bland annat.

”Det bolaget omsatte 100 Mkr redan första året. Jag har svårt att hålla mig, det blir som ett gift. Jag har nästan startat ett nytt bolag varje år sedan jag var 24 år gammal”, säger han.

”Det blev 'too much' och har varit jäkligt tufft. Man kanske inte ska låta jobbet bli för kul, det andra i livet är också viktigt”, säger han.

I år har han, till slut, kunnat checka ut lite mer från företagandet. Vilat. Laddat. För att komma tillbaka med ny kraft igen. Passionen för entreprenörskap, och risktagande, tycks nämligen helt intakt: 

”Det handlar om kärnan i det vi gör. Risk and reward. Den dagen du inte är beredd att ta risker längre som entreprenör, då ska du tänka till”, säger David Nord. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera