Gasellskräll över hela landet

Antalet Gasellföretag ökar i år med 28 procent. Gasellerna ökar i alla län och den stora branschvinnaren är bygg och entreprenad.

Samtidigt har årets Gasellföretag skapat över 23 000 nya jobb i sina företag.

Bild:Caroline Kiepels

Årets Gasellundersökning bjuder på en Gasellskräll då 1.193 bolag klarar kraven att av egen kraft minst ha fördubblat sin omsättning de senaste tre åren och samtidigt vara lönsamt. Det är en ökning med nästan en tredjedel jämfört med i fjol då 933 bolag klarade Gasellkraven.

Därmed är årets upplaga av Gasellundersökningen, den artonde i ordningen, också den femte bästa hittills. Rekordet sattes 2008 med 1.479 Gasellföretag.

Årets rejäla ökning förklaras med ett allt bättre konjunkturläge under mätperioden 2013 till 2016 som präglades av en stark inhemsk efterfrågan med bland annat byggboom, konsumtionsvänliga räntor och en stor tillströmning av flyktingar som fick svensk ekonomi att växa med 4,1 procent 2015. Perioden avslutades med en tillväxt på 3,2 procent för 2016.

Per Weidenman, senioranalytiker på beslutstödsföretaget Bisnode, om Gasellskrällen:

”Det är en häpnadsväckande ökning men inte alls förvånande. Så här blir det när politikerna sätter plattan i mattan rent finanspolitiskt och penningpolitiskt samtidigt som den inhemska efterfrågan gasar för fullt.”

Men tillväxten kunde ha varit högre. Svensk ekonomi har hög sysselsättning och allt fler tillväxtföretag vittnar om problem att växa när det blir svårare att hitta rätt arbetskraft.

Bygg och entreprenad har varit den största Gasell- branschen sedan 2006 och vinner ännu mer mark i årets undersökning.

I år är omkring var tredje Gasell ett byggföretag, vilket är den största andelen sedan Gasellundersökningens start år 2000.

Konsultföretag och handelsföretag placerar sig också i topp precis som förra året.

Sämre är det för vård- och omsorgsbranschen. Välfärdsföretagens andel av Gasellföretagen minskade redan i förra årets undersökning och minskar i år ytterligare till 5 procent.

Branschen tappar därmed två placeringar jämfört med i fjol och hamnar i år på en åttondeplats. Tillverkningsindustrin klättrar i stället från en åttondeplats i fjol till en sjätteplats i år.

”Debatten om vinsttak för välfärdsbolag har nog haft en dämpande effekt samtidigt som den starka byggkonjunkturen även drar med sig branscher med tillverkande träindustriföretag och bygg- och konstruktionskonsulter”, säger Per Weidenman.

I årets undersökning ökar antalet Gasellföretag i landets alla län, om än blygsamt i vissa.

Flest Gasellföretag finns dock som tidigare i Stockholms län. Mer än var tredje snabbväxare har sitt säte i huvudstadsregionen.

Här har antalet Gaseller ökat med 98 företag till totalt 445 i år. Det är den största tillväxten av antal Gasellföretag fördelat per län i årets undersökning.

Även andra län i storstadsregionerna såsom Västra Götaland, Skåne och Uppsala kan uppvisa en god tillväxt av antalet Gasellföretag. Det går också bra för mindre län som Dalarna och Östergötland.

”Det visar att byggboomen har fått en bra spridning över hela landet, och län med speciellt stark byggtradition och kompetens har haft fördelar av detta”, säger Per Weidenman.

Bland förlorarna i fjol fanns fyra Norrlandslän. I år är läget mer positivt. Alla uppvisar en ökning, men mest ökar Västernorrland och Jämtland.

För Jämtland betyder det att länet hamnar på en sjätteplats i rankningen av de Gaselltätaste länen, ett jättekliv från fjolårets 18:e plats.

Stockholm är fortsatt det Gaselltätaste länet med 19,6 Gasellföretag per 100 000 invånare, följt av Dalarna, som har avancerat från förra årets niondeplats, och Västra Götaland.

”Mineralindustrin har inte återhämtat sig så förklaringen till att det går bättre för Norrlandslänen är att byggkonjunkturen också drar med sig träindustri och anläggningsverksamhet”, kommenterar Per Weidenman.

Gasellerna har en viktig roll som jobbskapare i den svenska ekonomin.

Sysselsättningstillväxten i Gasellföretagen under den senaste undersökningsperioden 2013–2016 har gett 23 000 nya jobb.

Den typiske Gasellföretagaren är alltjämt en medelålders man. Andelen kvinnor som är vd:ar eller ordförande för Gasellföretag har minskat sedan rekordnoteringen på 12 procent 2014, till årets andel på 10 procent. Di började mäta denna variabel 2007.


Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Så kan företag säkra el till ett stabilt pris på lång sikt – och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle

Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.
Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.

Genom att investera i en solcellspark kan företag framtidssäkra sin el-leverans till ett stabilt pris, bidra till samhällets energiomställning och signalera till kunder att man aktivt arbetar för ökad hållbarhet.

– Företag har länge varit frikostiga med att sätta sitt namn på arenor och idrottslag. Här öppnar sig en ny möjlighet att kunna visa sitt miljöengagemang och hållbarhetstänk. Det har ett enormt marknadsföringsvärde som kan gynna företagets affärer, säger Jonas Helander, tf VD på solcellsföretaget EnergiEngagemang.

Utbyggnaden av solenergi i Sverige och framförallt i världen går fort. Det gör att priserna på solceller kraftigt har sjunkit samtidigt som forskning och utveckling har gett högre effekt.

IEA, Internationella Energimyndigheten, utnämnde nyligen solenergi som den nya kungen av den globala elmarknaden i sin senaste rapport, vilket är inte är förvånande då solceller har många fördelar jämfört med andra metoder att producera el. 

Den tar inte slut, till skillnad från kol, olja och naturgas. Solel har minimal miljöpåverkan efter uppbyggnadsfasen, driften är tyst, panelerna är diskreta och en färdig solcellsanläggning är näst intill underhållsfri, vilket håller driftskostnaderna nere.

Solceller - framtidens energilösning

Hittills har diskussioner om solpaneler oftast handlat om mindre anläggningar som villaägare eller företag monterar på sitt tak. Nu öppnas en möjlighet för företag att på ett enklare sätt helt eller som delägare investera i större solcellsparker.

– Att ett företag bygger en egen solcellspark visar att man är en del av någonting nytt och tar en aktiv del i energiomställningen. Det finns också konkreta fördelar som att solenergi är det snabbaste och billigaste kraftslaget när det kommer till att bygga ny energiproduktion. Solenergi är ett bra komplement till det svenska elsystemet som till stor del består av vind-, vatten-, och kärnkraft, säger Jonas Helander.

Elpriset i Sverige kan variera väldigt mycket och bestäms av tillgång och efterfrågan på en marknad med flera hundra aktörer. Denna osäkerhetsfaktor kan bli kostsam för företag.

Med en egen solcellspark blir priset betydligt mer stabilt. 

– Många är oroliga över att el-priset går upp och ner. Det är oförutsägbart och det blir svårt att planera sin verksamhet. Med en egen solcellspark säkrar man alltså upp en del av sin förbrukning till ett långsiktigt fastställt elpris eftersom man vet vad anläggningen kostar över tid, säger han och fortsätter:

– Genom ett upplägg med en solcellsentreprenör som oss tillsammans med ett elhandelsbolag, kan vi erbjuda ett långsiktigt stabilt elpris. Det kommer att gynna företagets verksamhet.

EnergiEngagemang har stor kunskap och erfarenhet av att bygga större solcellsparker. Bland annat har företaget byggt Sveriges största solcellspark längs E20 utanför Strängnäs. Den består av 41600 solpaneler och levererar el åt bostadsrättsföreningar inom HSB Södermanland.

– Det här upplägget är speciellt lämpligt till företag med många mindre filialer eller som har verksamhet där det helt enkelt inte lämpar sig att bygga solcellsanläggningar på befintligt tak. Det finns gott om lågproduktiv jordbruksmark som ligger i träda och som med fördel kan användas för att bygga en större solcellspark, säger han.

Stort PR-värde med solcellspark

För ett företag har en solcellspark ett stort marknadsföringsvärde som kan gynna affärerna.

– Bygger man en solcellspark längs en motorväg skapas ett visuellt intryck för förbipasserande. Det blir som en stor reklamskylt som visar att företaget är en del av energiomställningen till ett mer hållbart samhälle och att man jobbar för framtiden, säger Jonas Helander.

Även om en solcellsanläggning kräver en hög initial investeringskostnad räknar man med att få tillbaka kostnaden på betydligt kortare tid än solcellsparkens livslängd.

– Återbetalningstiden på en solcellspark är drygt 10 år, men parken är gångbar i minst 35 år. Det man bör tänka på är att om man inte gör något alls har man samma osäkra elkostnader kvar. Passivitet har ett pris även det. En solcellsanläggning kan skapa trygghet för ett företag, avslutar han.

Fakta EnergiEngagemang 

EnergiEngagemang har sina rötter i Sörmland men installerar solcellsanläggningar i hela Sverige. Sedan starten 2012 har de varit en av Sveriges ledande solcellsinstallatörer för lantbruk, industri, fastighetsbolag och BRFer. EnergiEngagemang är en Certifierad installatör av solel enligt krav från Energimyndigheten, är registrerade hos Elsäkerhetsverket och Di Gasell för andra året i rad.

Läs mer på www.energiengagemang.se

 

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?