1515
Annons

Gasellskräll över hela landet

Antalet Gasellföretag ökar i år med 28 procent. Gasellerna ökar i alla län och den stora branschvinnaren är bygg och entreprenad.

Samtidigt har årets Gasellföretag skapat över 23 000 nya jobb i sina företag.

Bild:Caroline Kiepels

Årets Gasellundersökning bjuder på en Gasellskräll då 1.193 bolag klarar kraven att av egen kraft minst ha fördubblat sin omsättning de senaste tre åren och samtidigt vara lönsamt. Det är en ökning med nästan en tredjedel jämfört med i fjol då 933 bolag klarade Gasellkraven.

Därmed är årets upplaga av Gasellundersökningen, den artonde i ordningen, också den femte bästa hittills. Rekordet sattes 2008 med 1.479 Gasellföretag.

Årets rejäla ökning förklaras med ett allt bättre konjunkturläge under mätperioden 2013 till 2016 som präglades av en stark inhemsk efterfrågan med bland annat byggboom, konsumtionsvänliga räntor och en stor tillströmning av flyktingar som fick svensk ekonomi att växa med 4,1 procent 2015. Perioden avslutades med en tillväxt på 3,2 procent för 2016.

Per Weidenman, senioranalytiker på beslutstödsföretaget Bisnode, om Gasellskrällen:

”Det är en häpnadsväckande ökning men inte alls förvånande. Så här blir det när politikerna sätter plattan i mattan rent finanspolitiskt och penningpolitiskt samtidigt som den inhemska efterfrågan gasar för fullt.”

Men tillväxten kunde ha varit högre. Svensk ekonomi har hög sysselsättning och allt fler tillväxtföretag vittnar om problem att växa när det blir svårare att hitta rätt arbetskraft.

Bygg och entreprenad har varit den största Gasell- branschen sedan 2006 och vinner ännu mer mark i årets undersökning.

I år är omkring var tredje Gasell ett byggföretag, vilket är den största andelen sedan Gasellundersökningens start år 2000.

Konsultföretag och handelsföretag placerar sig också i topp precis som förra året.

Sämre är det för vård- och omsorgsbranschen. Välfärdsföretagens andel av Gasellföretagen minskade redan i förra årets undersökning och minskar i år ytterligare till 5 procent.

Branschen tappar därmed två placeringar jämfört med i fjol och hamnar i år på en åttondeplats. Tillverkningsindustrin klättrar i stället från en åttondeplats i fjol till en sjätteplats i år.

”Debatten om vinsttak för välfärdsbolag har nog haft en dämpande effekt samtidigt som den starka byggkonjunkturen även drar med sig branscher med tillverkande träindustriföretag och bygg- och konstruktionskonsulter”, säger Per Weidenman.

I årets undersökning ökar antalet Gasellföretag i landets alla län, om än blygsamt i vissa.

Flest Gasellföretag finns dock som tidigare i Stockholms län. Mer än var tredje snabbväxare har sitt säte i huvudstadsregionen.

Här har antalet Gaseller ökat med 98 företag till totalt 445 i år. Det är den största tillväxten av antal Gasellföretag fördelat per län i årets undersökning.

Även andra län i storstadsregionerna såsom Västra Götaland, Skåne och Uppsala kan uppvisa en god tillväxt av antalet Gasellföretag. Det går också bra för mindre län som Dalarna och Östergötland.

”Det visar att byggboomen har fått en bra spridning över hela landet, och län med speciellt stark byggtradition och kompetens har haft fördelar av detta”, säger Per Weidenman.

Bland förlorarna i fjol fanns fyra Norrlandslän. I år är läget mer positivt. Alla uppvisar en ökning, men mest ökar Västernorrland och Jämtland.

För Jämtland betyder det att länet hamnar på en sjätteplats i rankningen av de Gaselltätaste länen, ett jättekliv från fjolårets 18:e plats.

Stockholm är fortsatt det Gaselltätaste länet med 19,6 Gasellföretag per 100 000 invånare, följt av Dalarna, som har avancerat från förra årets niondeplats, och Västra Götaland.

”Mineralindustrin har inte återhämtat sig så förklaringen till att det går bättre för Norrlandslänen är att byggkonjunkturen också drar med sig träindustri och anläggningsverksamhet”, kommenterar Per Weidenman.

Gasellerna har en viktig roll som jobbskapare i den svenska ekonomin.

Sysselsättningstillväxten i Gasellföretagen under den senaste undersökningsperioden 2013–2016 har gett 23 000 nya jobb.

Den typiske Gasellföretagaren är alltjämt en medelålders man. Andelen kvinnor som är vd:ar eller ordförande för Gasellföretag har minskat sedan rekordnoteringen på 12 procent 2014, till årets andel på 10 procent. Di började mäta denna variabel 2007.

Nu ska discgolfen erövra världen – potential att bli ”nya padeln”

Gasellvinnaren Latitude 64 är en ledande aktör inom discgolfen. Nu ska Skellefteåföretaget bli ännu större med hjälp av norskt kapital. 

Mountain Village, som tidigare hette Latitude 64, är ett av de ledande företagen på discgolfmarknaden. Bilderna är från när bolaget blev Gasellvinnare 2016.
Mountain Village, som tidigare hette Latitude 64, är ett av de ledande företagen på discgolfmarknaden. Bilderna är från när bolaget blev Gasellvinnare 2016.

Discgolf, i folkmun kallat frisbeegolf, är en snabbt växande sport i USA och norra Europa. Utvecklingen har gått så snabbt att en del av sportens påhejare rentav tror att den kan få samma genomslag som padel. 

Ett av de ledande företagen på marknaden finns i Skellefteå. Latitude 64 grundades för 17 år sedan av fyra utövare av sporten som tröttnat på dåliga discar och började utveckla egna. Det hela gick så bra att bolaget 2016 blev gasellvinnare i Västerbotten. 

I dag heter bolaget Mountain Village och omsättningen i koncernens bolag låg under 2021 på ungefär 300 miljoner kronor. 

Nu säljs majoriteten av Mountain Village till två internationella aktörer. De fyra grundarna Svante Eriksson, David Berglund, Tomas Ekström och Johan Åström kommer att finnas kvar i bolaget även efter försäljningen. 

Köpare är dels Belgien-baserade Vendis Capital dels norska Equip Capital. I synnerhet Equip är mycket aktivt på den svenska marknaden. 

Bolaget är storägare i restaurangkedjorna Bastard Burgers och Holy Greens samt leklanden Busfabriken. Tidigare har Equip Capital arbetat med cafékedjan Espresso House och chipstillverkaren i Estrella.

”Historiskt har vi gjort nästan mer affärer i Sverige än i Norge, och vi har lyckats bra i Sverige. I Mountain Village samarbetar vi med Vendis Capital som är starka internationellt,” säger Sverre Flåskjer, partner på Equip Capital och ordförande i flera av de svenska bolagen. 

Han har stora planer för discgolftillverkaren i Skellefteå. Företaget är redan i dag den nästa största producenten globalt av discar. Sporten har sina starkaste fästen i USA, Norden och Baltikum. 

”Sporten har en otroligt snabb tillväxt. Den dubblas vart fjärde år. Tanken är att bli störst i världen. Grundarna i Skellefteå är redan bäst på produktion och nu ska vi jobba mer med varumärkena och marknadsföring där Vendis och Equip har mycket kompetens”, säger Sverre Flåskjer.

För att vara störst kommer det, med tanke på att sporten växer, att krävas en omsättning på ungefär en miljard kronor. Siktet är närmast inställt på den amerikanska marknaden, där de flesta utövarna finns. 

”Vi kommer investera i USA för att få en bättre position på marken. Vår investering ger bolaget helt andra muskler. Troligen ska vi bygga en ny anläggning för att ta delar av den planerade tillväxten genom produktion i USA, och vi investerar för vidare expansion i Skellefteå”, säger Sverre Flåskjer. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera